Denk bijvoorbeeld aan wat snacks, een (rietjes)beker, een dekentje, een knuffel, wat speelgoed en een speentje. Zet de tassen daarna weg, of in het ruim boven je stoel of onder de stoel voor je. Hoewel je peuter een eigen stoel heeft, moet hij bij het opstijgen en landen (tot een bepaalde leeftijd) op schoot zitten.
Favoriet speelgoed vanaf 4 jaar
Laat kleuters aan de slag gaan met speelgoed zoals LEGO blokken en Playmobil. De grove en fijne motoriek komt bij het spelen met dit speelgoed vanaf 4 jaar goed aan bod, waardoor zij dit spelenderwijs beter kunnen ontwikkelen.
Kies een plek voorin het vliegtuig (niet aan de kant van een deur of vluchtroute want daar mag je met kinderen niet zitten). Of kies een plek achterin het vliegtuig. Lekker dichtbij de wc en je hebt alleen mensen voor je zitten.
Volg de normale bedtijd routine
Pyjama aan doen, verhaaltje voorlezen en de favoriete knuffel erbij pakken als je wil dat je kind lang gaat slapen. Voor het middagdutje doen we dit juist bewust allemaal niet en doen juist hetzelfde als slapen in de auto. Kleertjes aanhouden maar wel een liedje zingen.
Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet (Engels voor wieg). Dat is een klein bedje voor je baby dat uit de muur voor je eigen zitplaats klapt. Daarin kan je baby tijdens de vlucht heerlijk slapen. Bovendien is het erg handig bij het verschonen.
“Eén van de belangrijkste redenen waarom baby's in vliegtuigen huilen, is omdat ze niet goed zijn in drukvereffening in het middenoor, omdat de buis van Eustachius nog niet zo goed functioneert als bij volwassenen”, aldus Baer. De KNO-arts voegt daaraan toe dat het dalen problematischer is dan het opstijgen.
In het vliegtuig kun je gewoon je baby verschonen, bij alle toiletten zit een speciale klep die je omlaag kan doen. Hierop kan je kindje rustig liggen om verschoond te worden door papa of mama. De plank waar je kindje op ligt is wel vrij hard, het is voor zijn hoofdje daarom fijn als je een matje meeneemt.
Boek je een eigen stoel voor de baby, dan mag je een autostoeltje (van bijvoorbeeld Cybex of Maxicosi) meenemen het vliegtuig in en dat kan dan op de stoel gezet worden. Dat kan fijn zijn, want het is voor een kleintje vaak niet zo comfortabel om op een grote mensen stoel te zitten.
Je trolley of kinderwagen geef je op de luchthaven af bij de check-in balie. Je kunt de trolley of kinderwagen bij aankomst weer ophalen bij de bagageband. Een opvouwbare paraplubuggy of reisbuggy van maximaal 10 kg mag je voor het gemak meenemen tot aan de gate.
Als je met een baby of peuter gaat vliegen, mag je doorgaans melkpoeder, afgekolfde borstvoeding en babyvoeding voor tijdens de vlucht meenemen aan boord. Je mag maximaal 100 ml gekookt water (om te mengen met melkpoeder) meenemen in je handbagage. Heb je meer water nodig, dan kun je dit vragen aan het cabinepersoneel.
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een buggy of kinderwagen mee in het vliegtuig nemen. Dit geldt echter niet overal. Het kan ook zo zijn dat je baby geen eigen koffer mag meenemen wanneer je een buggy, een dubbele buggy, kinderwagen of maxi-cosi meeneemt in het vliegtuig.
Daar zijn natuurlijk regels aan verbonden, zeker als het om vloeistoffen gaat. Reis je met een baby (tot 1,5 jaar) dan mag babyvoeding zonder probleem mee in je handbagage en geldt niet de beperking van 100 milliliter vloeistof. Zorg er wel voor dat je vloeibare of kant-en-klare babyvoeding meeneemt.
Tot je kindje twee is, mag je hem/haar gratis of voor een klein bedrag (bijvoorbeeld alleen boekingskosten) meenemen in het vliegtuig. Je hebt dan geen recht op een eigen stoel voor je baby en zult deze dus op schoot moeten houden. Vlieg je met een baby dan heb je ook een aangepaste bagagevrijstelling.
Over het algemeen mag u tien kilo bagage meenemen voor een baby tot twee jaar (zonder stoel). Baby's tot twee jaar hebben geen recht op een eigen stoel. Daarnaast mag er maximaal 1 buggy, kinderwagen of maxicosi per kind gratis worden meegenomen.
Wil je je kind toch graag in een hangmatje laten uitrusten? Beperk het gebruik dan tot korte perioden. Gebruik hem alleen overdag en houd je baby permanent in de gaten. Gebruik een hangmat niet na de eerste twee maanden.