Welk potlood is makkelijk uit te gummen? Grafiet uit zachte potloden is een stuk makkelijker uit te gummen dan grafiet uit de harde variant. Gummen zijn niet alleen handig om potlood te verwijderen, u gebruikt ze ook om highlights in uw tekening aan te brengen.
Op potloden staan codes vermeld die de hardheid aangeven. HB is een gemiddeld kantoorpotlood. 9H is zeer hard (veel klei en weinig grafiet) en 9B is zeer zacht (veel grafiet en weinig klei).
De potloden met de code B erop zijn potloden die erg zacht zijn. Het getal voor de B geeft aan hoe zacht het potlood is. Potloden met code B zijn erg geschikt voor tekenen van bijvoorbeeld portretten, dit dankzij hun zachtheid. Wanneer u dus een goed tekenpotlood nodig heeft, is een tekenpotlood met code B perfect.
Zachte potloden B
Zachte potloden hebben de letter B en zijn veelzijdiger in het aanbrengen van textuur en toon dan harde potloden, lopend van B (of 1B), 2B, 3B tot en met 9B, het zachtste potlood. HB is een mengeling van hard en zacht en wordt vaak gebruikt op scholen.
We onderscheiden acht typen zachte potloden, 2B t/m 9B. Het zachtste potlood is 9B en het minst zachte potlood uit deze serie is 2B. Hardheden 2B t/m 5B zijn zacht en hardheden 6B t/m 9B zijn zeer zacht. Met deze potloden tekent u donkere schaduwen en brengt u extra contrast aan in tekeningen.
Het 4B-grafietpotlood van Faber-Castell maakt soepel tekenen, schetsen en schrijven mogelijk. Potloden uit de Goldfaber-serie zijn gemaakt van fijngemalen grafiet en klei. Dankzij een speciaal bonding-proces is het potlood breukbestendig.
Faber Castell Polychromos kleurpotloden
De reviews online zijn lovend, waaruit blijkt dat de kwaliteit van de potloden de prijs zeker waard is. De potloden houden soepel vast, geven veel kleur af en de kleur is mooi en helder. Je hebt de keuze uit 120 kleuren die je ook nog eens gemakkelijk kunt mengen.
Over het algemeen zul je kleurpotloden het meest gebruiken op papier. Welk papier je gebruikt is afhankelijk van het soort kleurpotlood dat je gebruikt. Aquarelpotloden kun je het beste gebruiken op aquarelpapier. Dit is dikker papier en is geschikt voor het gebruik van water.
Polychromos is een kleurpotlood op oliebasis. Het is daarom een wat harder potlood dat veel wordt gebruikt voor gedetailleerd werk. Mooie kleurovergangen maak je door voorzichtig de lagen op te bouwen. Om makkelijker te blenden kun je Zest-it blender gebruiken.
Ik gebruik een doezelaar verder net als een potlood. Druk je er hard op dan wordt de laag die je doezelt donkerder en natuurlijk lichter als je niet hard drukt. Maar het mooiste is als je laag voor laag tekent. Dus eerst een potlood laag, dan doezelen en dan de volgende potlood laag eroverheen.
Als je schetst gebruik je vaker een gemiddeld tot licht potlood, erg lichte potloden worden gebruikt voor meer technisch tekenwerk. De donkere potloden worden gebruikt om tekeningen diepe schaduwen en plasticiteit te geven.
Als potloodschrift continu wordt blootgesteld aan licht, hitte en vocht kan het na tien jaar al vervagen. Daarnaast kunnen bovenliggende pagina's steeds een beetje van het grafiet wegwrijven. Maar onder goede omstandigheden kan potloodschrift wel 150 jaar leesbaar blijven.
Overigens blijft de GGD bij het gezondheidsadvies dat al eerder is gegeven: het grafietstof is niet gevaarlijk voor de gezondheid, aangezien het te grof is om diep ingeademd te worden. Over fijnstof, dat onzichtbaar is voor het blote oog en diep in de longen en bloedbanen doordringt, maakt de GGD zich veel meer zorgen.
Het loopt van 1-4. (# 1, # 2, # 2 ½, # 3 en # 4). Hoe hoger het cijfer, hoe harder de schrijfkern.
Pastelpotloden zijn, net als pastelkrijt, poederig van textuur en heel makkelijk uit te vegen. Ze geven een hele andere, zachtere uitstraling dan gewone kleurpotloden.
Gebruik je te grof papier, dan vallen de mooie details in je tekening weg. Het ideale tekenpapier voor kleurpotloden en schetsen heeft een fijne of gemiddelde textuur. Onze favoriet is het Canson Illustration papier. Het is lekker dik, ideaal voor gelaagde tekeningen met mooie kleurpotloden.
Slijp met een speciale puntenslijper voor pastelpotloden een korte punt aan jouw potlood. (voor potloden met een normale dikte kan je het beste de Koh-I-Noor pastelpotlood puntenslijper gebruiken. Voor de dikkere potloden, zoals die van Derwent en Conté a Paris kan je beter de puntenslijper van Derwent gebruiken.)
Harde potloden worden aangegeven met de letter H en afhankelijk van de hardheid staat er een getal naast. Dit gaat van een H potlood (minst hard) t/m een 9H potlood (zeer hard). De letter B staat voor zachte potloden. Dit gaat van een B potlood (minst zacht) t/m een 9B potlood (zeer zacht).
Met aquarel potloden kun je verschillende technieken toepassen. Zo kun je je tekening eerst opzetten met potloden en deze daarna verwassen door er met een vochige penseel over heen te gaan. Ook kun je eerst het papier nat maken en daarna met een aquarel potlood op het vochtige papier gaan tekenen.
Pastelpotloden werken daarom dus hetzelfde als pastelkrijt. Je brengt de kleur aan op het papier en kunt het daarna met je vinger uitvegen. Ook kan je lichte over donkere kleuren aanbrengen!
Zachte potloden hebben een prima kleurintensiteit en sommige zijn zelfs geschikt voor gebruik op zwart papier. Ook Eberhard Faber bracht speciaal voor hobbyisten een collectie potloden uit: de 'Artist Color'-serie. Deze kleurpotloden hebben een fijne grip en een zeshoekige vorm.
Everycolor staat bekend om de kleinere merken, die toch, of misschien wel juist daarom, kwalitatief bovenaan staan. Een daarvan is General's: deze houtskool- en grafietpotloden worden in Amerika gemaakt in een van de oudste potloodfabrieken. De kwaliteit is in al die jaren onveranderd goed gebleven.
Met houtskool kan je sneller werken en kan je donkere vlakken heel donker maken, maar zal je meer moeite hebben met het intekenen van kleine details. Zeker als je op een klein formaat werkt. Met grafiet heb je controle over de kleinste details en is de punt makkelijker scherp te houden.