De hypothalamus is een belangrijk centrum voor de temperatuurregulatie van het lichaam, het honger- en dorstgevoel, het dag- en nachtritme (de biologische klok), het emotioneel gedrag en het geheugen. Samen met de hypofyse regelt de hypothalamus onder meer ons eetgedrag, onze temperatuur en vochtbalans.
De grote lijnen zijn bekend: de hypothalamus, een onderdeel van het brein, dient als de interne thermostaat van ons lijf. In het lichaam zitten warmte- en koudesensoren die de omgevingstemperatuur en de eigen lichaamstemperatuur waarnemen en de meetgegevens verzenden naar de hypothalamus.
Temperatuur. Dieper in de huid lopen bloedvaten, die samen met de zweetklieren, belangrijk zijn voor de temperatuurregulatie. Als het koud is, reageert het lichaam hierop door minder bloed door je huid te laten stromen. De huid ziet er dan witter uit en het lichaam houdt haar warmte vast.
De hypohalamus is onze thermostaat die regelt dat onze lichaamstemperatuur 37 graden is. Je lichaam zal deze interne temperatuur altijd proberen vast te houden. Dit wordt geregeld door cellen in de hersenen en de huid.
De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Hij reguleert de lichaamstemperatuur en beschermt ons tegen microben.
De hypothalamus is een belangrijk centrum voor de temperatuurregulatie van het lichaam, het honger- en dorstgevoel, het dag- en nachtritme (de biologische klok), het emotioneel gedrag en het geheugen. Samen met de hypofyse regelt de hypothalamus onder meer ons eetgedrag, onze temperatuur en vochtbalans.
Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Dat wordt een hoge luchtvochtigheid genoemd. Je kunt dan niet goed zweten en je lichaam kan daardoor de warmte niet kwijt. Als je bij zulk weer gaat werken of sporten, bestaat er een serieus gevaar voor oververhitting.
Als normale waarde voor de interne temperatuur of kerntemperatuur geldt 36.0 tot 37.6° C . Deze fysiologische spreiding wordt bepaald door allerlei factoren zoals leeftijd, geslacht ( vooral ovulatie), circadiane schommelingen (door hormonale schommelingen en waak/slaapcyclus) en cardiovasculaire lichaamsconditie.
Wanneer je lichaam in een koudere omgeving verblijft, vernauwen de bloedvaten in je handen en voeten zich namelijk, waardoor daar minder bloed doorheen stroomt. Doordat er minder bloed naar je handen en voeten wordt gepompt, verliest de rest van je lichaam minder waardevolle warmte.
Wanneer het lichaam zijn temperatuur verlaagt, kan dat op twee manieren gebeuren: door te transpireren of door een verhoogde bloedstroom nabij de huid, zodat het bloed afgekoeld wordt. Als de temperatuur rondom het lichaam te hoog is, kan het lichaam zijn eigen warmte niet afgeven.
Een verstoring in de hypothalamus of de hypofyse zal meerdere hormoonklieren beïnvloeden en dus een groot aantal klachten veroorzaken. Als de storing echter alleen in een van de afzonderlijke hormoonklieren ligt zal alleen het gehalte van de daar geproduceerde hormonen afwijken.
De hypothalamus speelt daarnaast een hoofdrol bij het reguleren van het autonome zenuwstelsel. Het draagt bij aan het klaarmaken van het lichaam voor actie en aan het herstel tijdens de rust. De hypothalamus regelt ook gevoelens van honger, dorst en verzadiging en daarmee de energiehuishouding.
Voor volwassenen is een lichaamstemperatuur die onder de 35 °C daalt een teken van onderkoeling. De meeste mensen associëren onderkoeling met langdurig buiten zijn bij koud weer. Maar onderkoeling kan ook binnenshuis optreden.
Als u de thermometer in de mond of onder de oksel doet, moet u ongeveer een halve graad bij de temperatuur optellen. U kunt ook gebruikmaken van een oorthermometer. Die is minder nauwkeurig, maar wel handig in het gebruik.
Ondertemperatuur wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden de normale temperatuur van 36,5°C. Hypothermie wordt omschreven als het hebben van een te lage lichaamstemperatuur (1).
De hypothalamus is een onderdeel van de hersenen. De hypothalamus is een onderdeel van het limbische systeem.
Kou heeft een positief effect op de weerstand en het stimuleert de bloedsomloop. Ook activeert het bruin vet, wat kan helpen om af te vallen. Maar misschien het allerbelangrijkste: kou maakt gelukshormonen vrij die je een fijne roes en een mentale boost geven.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress.
De normale lichaamstemperatuur varieert over de dag waarbij de temperatuur 's morgens 0.5 graad lager is dan aan het eind van de middag of avond. De lichaamstemperatuur wordt geregeld door een regelcentrum in de hersenen (hypothalamus), die de temperatuur meestal stabiel rond de 37 ºC houdt.
Acute stress leidt tot temperatuursverhoging, net zoals de hartslag en bloeddruk bij stress omhoog gaan.
Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
De hitteberoerte is het gevaarlijkste hitteletsel. Door uitdroging en hoge lichaamstemperatuur raakt de warmteregulatie in de hersenen in de problemen. Verward en bizargedrag, bewustzijnsverlies of toevallen kunnen voorkomen en door uitdroging zelfs shock.
Warmte-intolerantie (thermosensitiviteit) is een gevoeligheid voor warmte waardoor MS-klachten kunnen verergeren. In een aantal gevallen worden bij mensen met MS klachten uitgelokt door bijvoorbeeld in de zon te zitten, een saunabezoek of door het zwemmen in warm water.
Het slachtoffer transpireert en is bij bewustzijn. Wel is vaak sprake van uitdroging en soms van spierkrampen. Verder voelen mensen in deze situatie zich meestal moe, misselijk, zwak en duizelig. De toestand verbetert zodra de hitteblootstelling ophoudt en het slachtoffer extra vocht krijgt.