Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Duizeligheid. Versnelde, diepe ademhaling. Vermoeidheid. Meer last van astma, allergieën, …
Als het zuurstoftekort lang duurt, kan er hersenweefsel afsterven. In dat geval zijn de uitvalverschijnselen blijvend. Dan hebt u een herseninfarct (ook wel: beroerte of CVA) gehad.
Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie. Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust.
Voldoende bewegen, genoeg ontspannen en ijzerrijke producten eten, helpt allemaal om het zuurstofgehalte in uw bloed te verbeteren. Het zuurstofgehalte in uw bloed verhogen is ook mogelijk door een gezonde(re) levensstijl hanteren en door het eten van voldoende ijzerrijke voeding.
Klachten door zuurstoftekort Klachten die mogelijk op zuurstoftekort wijzen zijn: onrust, kortademigheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, hartkloppingen, sufheid en slecht in slaap komen.
Wat kunnen de oorzaken zijn van een lage saturatie? Een lage saturatie kan komen door aandoeningen, inspanningen of door hoogteverschillen. Bij inspanningen zoals lopen, rennen of traplopen, neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Een zuurstoftekort in de spieren zorgt voor een lage saturatie.
De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%. Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
Zie hieronder zijn antwoord. 'Als de meting klopt, is de ademspierkracht erg laag. En ook de saturatie bij ontwaken is te laag, hoewel iedereen in de nacht een iets lagere saturatie heeft dan overdag. Je klachten en saturatie zouden op obstructief slaap apneu (OSA) kunnen duiden.
Achteraf bleek dat de totale slaaptijd met minder dan 90% zuurstof in het bloed (zuurstofstaturatie, normaal tussen 95 – 100%) een goede voorspeller is voor het later optreden van hart- en vaatziekten..
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat. Blauwe verkleuring van de slijmvliezen (cyanose): gelaat, lippen, tong, vingers, nagels.
Een gezonde saturatie ligt dus tussen de 95% en 100%. Heb je geen COPD en is jouw saturatie lager dan 90%, schakel dan te allen tijde een dokter in. Een saturatiewaarde die lager ligt dan 90% wordt desaturatie genoemd. Er kan dan sprake zijn van bijvoorbeeld een longontsteking of een astma aanval.
In de medische wereld wordt een waarde van 95% of hoger (SpO2) gezien als een normale waarden voor een gezond persoon. Bij waarden van 90% of lager is er sprake van een alarmerende situatie en dient direct contact te worden opgenomen met een medisch specialist.
De hoeveelheid zuurstof in het bloed heet de saturatie. Bij gezonde mensen zit de zuurstofsaturatie tussen 95 % en 99 %. Door een longziekte kan dit dalen naar minder dan 90 %. Dat maakt benauwd en moe en na verloop van tijd ontstaat er zuurstofgebrek in organen als het hart en de hersenen.
Smartphoneapplicaties zijn op dit moment nog niet geschikt om zuurstofsaturatie te meten. Er is geen commercieel verkrijgbare applicatie voor smartphones die zonder externe sensor op een betrouwbare manier zuurstofsaturatie kan vaststellen. Vooral bij lage zuurstofsaturatie blijken de apps onbetrouwbaar.
Fitbit gebruikt zijn SpO2-technologie al langer, onder andere in de Fitbit Ionic, Fitbit Sense, en Fitbit Versa. De Fitbit Sense kun je niet op ieder moment inschakelen om SpO2 te meten: het horloge meet gedurende de nacht en geeft een gebruiker een gemiddelde meting van de zuurstofsaturatie in het bloed.
Uit onze beste saturatiemeter test is namelijk duidelijk gebleken dat de BURCH Med ® Saturatiemeter zuurstofmeter vinger de beste saturatiemeter van dit moment is. Zo is deze saturatiemeter snel en pijnloos waardoor jij met gemak het zuurstofgehalte in je bloed kunt opmeten.
Gebruik van te veel zuurstof kan wel tot klachten leiden. Een remming van de ademhaling en een ophoping van koolzuur in het bloed kunnen uiteindelijk zorgen voor hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
Je lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Als je COPD hebt, gaat er minder zuurstof via de longen naar je bloed. Daardoor word je benauwd en moe. Het tekort aan zuurstof kan ervoor zorgen dat de bloeddruk in je longen hoger wordt.
Zuurstoftekort in het bloed leidt na enkele minuten tot verlies van het bewustzijn en zeer snel tot het uitvallen van vitale organen, met name de hersenen.
Wat doe je bij kortademigheid? Bel of laat 112 bellen bij hevige benauwdheid. Bel of laat 112 bellen wanneer het slachtoffer een snelle ademhaling heeft in combinatie met veranderde huidskleur, zoals blauw-paarse verkleuring van de huid, en suffer worden. Maak knellende kleding bij de hals los.
Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu. Maar het is met name waarschijnlijk dat u het risico op plotseling overlijdennbsp;als gevolg van een hartstilstand verhoogt.
Slaapapneu en snurken
Dit leidt tot ademstilstanden (apneus) die vaak samengaan met (luidruchtig) snurken. Als gevolg hiervan ontstaat er een zuurstoftekort in het bloed. Iemand wordt hier onbewust wakker van, waarna de ademhaling weer op gang komt.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject. Het starten en volhouden van een therapie en gewichtsverlies levert meestal een aanzienlijke verbetering op.