De volgende medicijnen hebben de voorkeur. Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij hooikoorts als bij allergie voor huisdieren of huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur.
Een neusspray of medicijnen tegen allergie (antihistaminica) helpen. Ook een neusspray met een ontstekingsremmer helpt. Houd de ramen dicht op zonnige dagen met veel wind. Draag buiten een zonnebril.
Hooikoorts tabletten die antihistamines bevatten, werken het beste. Dat zijn bijvoorbeeld tabletten met acrivastine, cetirizine, clemastine en loratadine. De meeste mensen gebruiken cetirizine hooikoorts tabletten of loratadine hooikoorts tabletten.
Cetirizine en loratadine zijn het meest onderzocht en in het algemeen lijkt cetirizine wat effectiever dan loratadine. De verschillen zijn echter niet groot. In het geval van allergische rinitis kan de meeste effectiviteit van antihistaminica worden verwacht indien ze voor het pollenseizoen worden gestart.
Prenen raadt aan om suiker (snoep, frisdrank, chocolade), witmeelproducten, alcohol, koffie, azijn, cacao, charcuterie, sterke kazen, conserven, ingemaakte voeding, slechte vetten en koemelkproducten (behalve zure zuivel) te vermijden. Ook met met peper, zout, mosterd en kerrie moet je niet overdrijven.
Anders bestaat de kans dat je medicijnen in gaat nemen tegen hooikoorts, terwijl je toch een andere allergische reactie hebt. Vooral als de medicijnen die je gebruikt tegen de hooikoorts niet werken, is het verstandig om een huisartsbezoek in te plannen.
In het begin kunt u wat suf of slaperig zijn. Dit wordt minder als u als u het een paar dagen hebt gebruikt. Voelt u zich suf of slaperig? Dan kunt u cetirizine het beste 's avonds innemen.
Twee keer per dag 2,5 mg cetirizine. Dit staat gelijk aan twee keer per dag 2,5 ml drank (1 mg/ml). Volgens het Kinderformularium van het Nederlands Kenniscentrum Farmacotherapie bij Kinderen (NKFK) is de dosering doorgaans 0,5 mg per kg lichaamsgewicht, verdeeld over twee doses. De maximale dosering is 5 mg per dag.
Kruidenthee als natuurlijk middel tegen hooikoorts
Kamille-, zoethout- en brandnetelthee bevatten allemaal antioxidanten en antihistamines. De kalmerende warmte van thee kan ook verlichting brengen aan een verstopte neus.
Door ontstekingen vernauwen de vertakkingen van de longen, dit kan leiden tot benauwdheid (moeite met ademen), hoesten en 'piepen' (piepende ademhaling). Omdat hooikoorts en allergisch astma deel uitmaken van dezelfde aandoening hebben veel mensen last van beide aandoeningen.
Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. U kunt ook last hebben van algemene ziekteverschijnselen. De verschijnselen die het meest voorkomen zijn: jeukende neus.
Dat mensen met hooikoorts 's nachts meer klachten ervaren, komt niet doordat er dan meer stuifmeel in de lucht hangt. Het komt vooral doordat we 's nachts in bed liggen om te rusten. Een verstopte neus raakt door een liggende houding nog voller. Het vele snot loopt hierdoor vanuit de neus naar de keel.
Neussprays op basis van een corticosteroïde (zoals Avamys, Beconase Aqua, Allegra Nasal, Flixonase Aqua, Otrivine Ant-Allergie, Nasonex, Mometasone, Momepax en Rhinocort) genieten de voorkeur.
Bij corona moet je denken aan keelpijn, hoesten, vermoeidheid, spierpijn, ademhalingsproblemen (in ernstige gevallen) en koorts. Vooral dat laatste is een belangrijk onderdeel, waar dat bij hooikoorts bijna niet voorkomt. Wel heb je een loopneus, niesbuien, kriebelhoest of branderige, jeukende ogen.
De constante vrijlating van histamine om de 'gevaarlijke' pollen tegen te gaan, kan je lichaam energie kosten. Je immuunsysteem is namelijk voortdurend aan het werk om je te beschermen. Daarnaast slaap je misschien ook minder goed als je last hebt van hooikoortsklachten.
De symptomen van hooikoorts:
Je hebt een jeukende neus, waardoor je veel niest. Je kan ook last hebben van een verstopte neus of een loopneus. Je ogen kunnen jeuken, tranen of branderig aanvoelen. Je keel kan droog en branderig zijn, waarbij je moet hoesten.
Uw huisarts heeft u naar de allergoloog verwezen omdat u (mogelijk) hooikoorts. De allergoloog onderzoekt, als dat nodig is, of u allergisch bent en zo ja waarvoor.
Vitamine C is een natuurlijk anti-histaminicum en kan hooikoorts sterk doen verminderen en soms zelfs voorkomen. Ook enkele andere allergische reacties (van de luchtwegen) kunnen met ascorbinezuur (vitamine C) worden verholpen.
Als u hooikoorts heeft, kan de allergoloog u immunotherapie met inhalatieallergenen voorstellen. Deze therapie bestaat uit het toedienen van allergenen in steeds hogere concentraties. Het doel hiervan is om u minder allergisch te maken. Dit wordt ook wel desensibiliseren genoemd.
Honing, stuifmeelkorrels en propolis zijn drie natuurlijke middeltjes om hooikoorts tegen te gaan. Honing van bij je lokale imker bevat pollen en bacteriën die van nature voorkomen in je leefomgeving.
Bij allergieën krijg je zo'n ophoping van je bloedvaten, en daarmee dus een ontsteking in je neus. In koffie zitten werkzame antioxidanten en essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine B5 en mangaan. Zij zorgen ervoor dat de ontsteking remt en hooikoorts kan worden tegengegaan.
Gember remt de afgifte van histamine. Hoe minder histamine er vrijkomt, hoe minder ernstig de symptomen van hooikoorts zijn. En een extra pluspunt: gember heeft een antimicrobiële werking. Hoewel dit niet direct helpt tegen hooikoorts, ondersteunt het wel je immuunsysteem.