Renault R.S. 01. Max heeft niet alleen (extreem) sportieve straatauto's in zijn garage staan, maar ook een auto die hij alleen op het circuit mag gebruiken. Hij kreeg namelijk de Renault R.S. 01 van Renault, toen de Fransen nog motorleverancier waren voor Red Bull Racing.
Red Bull richtte ondertussen Red Bull Powertrains op: de eigen motordivisvie van de renstal waar vanaf 2025 volledig eigen krachtbronnen (zonder lijntje met Honda) ontwikkeld moeten gaan worden. Tot die tijd kan er dus geteerd worden op de Honda-motor van 2022.
Red Bull Racing heeft bekendgemaakt dat Max Verstappen dit raceweekend een nieuwe krachtbron in zijn RB18 krijgt. De titelverdediger heeft het tot op heden met één motor gedaan dit seizoen. Sergio Pérez krijgt ook voor de eerste keer een nieuwe motor.
Red Bull Racing heeft een eerste impressie van de RB18 aan de wereld getoond, het strijdwapen van Max Verstappen en Sergio Perez voor het Formule 1-seizoen 2022. Het is de allereerste Red Bull-bolide met het grondeffect en de auto waarmee Verstappen dit jaar zijn wereldtitel wil verdedigen.
Red Bull, het team van wereldkampioen Max Verstappen, gebruikt net als zusterteam AlphaTauri motoren van Honda. Alpine rijdt met Renault-motoren.
Honda is om, blijft motorleverancier Red Bull Racing.
Chassis, maar vooral motor en transmissie zijn de duurste onderdelen. De prijs voor elk van de drie toegelaten eenheden per seizoen wordt geraamd op ongeveer 10 miljoen euro. Wie de prijs van een huidige raceauto op 12 tot 15 miljoen schat, zit er dus niet ver naast.
Honda is dit jaar formeel niet meer van de partij als motorleverancier in de Formule 1. Het Japanse merk heeft besloten om alles op de elektrificatie van straatauto's te zetten en zwaait na het behalen van de wereldtitel met Max Verstappen af in de koningsklasse.
In 2022 mogen F1-teams drie keer een Internal Combustion Engine (ICE), Turbo Charger (TC), Motor Generator Unit – Heat (MGU-H) en Motor Generator Unit – Kinetic (MGU-K) gebruiken. De Energy Store (ES) en Control Electronics (CE) mogen maar twee keer gebruikt worden zonder straf.
Hoewel de motor het kloppende hart van de auto is, zijn er nog een heel aantal andere onderdelen die onmisbaar zijn voor Formule 1-auto's. Zo wordt de motor gekoppeld aan een versnellingsbak: kosten hiervoor lopen vanaf 400.000 euro op tot rond de 800.000 euro.
Het bouwen van een F1-auto kost ongeveer veertien miljoen dollar voor de F1-teams. En dit dekt alleen de kosten van de hoofdcomponenten van een Formule 1-auto.
Hoeveel pk heeft een Formule 1 auto? Hoeveel pk's iedere F1 auto precies heeft is niet bekend, maar aan een slordige 1.000 pk kan je zeker denken. Het minimale gewicht van de power unit is wel opgenomen in de reglementen: in 2021 is dat 150 kilo.
Vorig jaar maakte de Japanse firma bekend te stoppen met het Formule 1-project en meer te doen aan de elektrificatie van de auto-industrie. Red Bull heeft sindsdien haar eigen motorendivisie opgericht en gaat volgend seizoen onder de vlag van Red Bull Powertrains (RBPT) met de huidige Honda-motoren verder.
De heilige graal is en blijft toch wel de F1-wagen van Juan Manuel Fakito uit 1954. Deze prachtige wagen werd verkocht tijdens een veiling in 2013 en bracht meer dan 30 miljoen euro op. In dit scheurijzer werd de coureur voor de tweede keer kampioen. Het is vooralsnog de duurste F1-wagen ooit verkocht.
Aangezien het volume van brandstof afhankelijk is van de temperatuur en het F1-circuit ongeveer alle uithoeken van de wereld aandoet, rekenen ze in de F1-garages in kilo's, veel betrouwbaarder. Maar voor wie toch wil vergelijken: ongeveer 120-150 liter brandstof per race.
Dit is vooral te danken aan eigenaar Dietrich Mateschitz, sinds 2004 eigenaar van Red Bull Racing. Mateschitz is de bedenker en eigenaar van Red Bull, de welbekende energiedrank die bijna overal wel te koop is.
Ligt er nou een Honda- of een Red Bull-motor in de RB18? Vorig jaar was het laatste jaar voor Honda als motorleverancier. Oh nee, toch niet. Honda vond zo'n wereldkampioenschap blijkbaar een topfuif, want onlangs besloot het Japanse merk om tot 2026 de F1-motor voor de Red Bull te blijven bouwen.
Met de spiksplinternieuwe Mercedes-aangedreven bolide gaan McLaren-coureurs Daniel Ricciardo en Lando Norris komend seizoen de strijd aan. De McLaren-bolide, die in 2022 als MCL36 door het leven gaat, is ook komend seizoen voorzien van een sterke Mercedes power unit.
Oprichting. Het team werd oorspronkelijk opgericht in 1963 als Bruce McLaren Motor Racing door de Nieuw-Zeelander Bruce McLaren. De eerste Grand Prix van het team was de race in Monaco van 1966.
Formule 1-bolides accelereren in zo'n 2,6 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en bereiken in 10,6 seconden een snelheid van 300 kilometer per uur.
Elk stuur kost 80 uur om te maken en kost tussen de 60.000 en 90.000 euro. Elke coureur krijgt drie of vier stuurtjes tijdens één seizoen. Of meer, als ze 'm uit de auto smijten.
Een Formule 1-auto remt van 200 km/h naar stilstand over 54,5 meter, wat minder dan drie seconden duurt.