En daar lijkt geen woord van gelogen: Mariam Nabatanzi (39) heeft maar liefst 44 kinderen op de wereld gezet. Drie keer beviel ze van een vierling, vier keer van een drieling en zes keer van een tweeling. Zes kleintjes zijn helaas gestorven, nu heeft ze dus nog 38 zonen en dochters onder haar hoede.
Sultan Moulay Ismail van Marokko is volgens Guinness World Records de wereldrecordhouder kinderen krijgen. Hij zou minstens 1171 kinderen hebben gehad, met dank aan zijn vier echtgenotes en een harem van 500 vrouwen.
Zes jaar geleden kreeg ze ook al een tweeling. Het Guinness Book of World Records onderzoekt of het wereldrecord "meeste levendgeboren kinderen bij één geboorte" nu op de naam van Sithole zal komen te staan. Nu behoort dat record toe aan Nadya Suleman, een Amerikaanse vrouw die in 2009 beviel van acht kindjes.
De meeste kinderen die ooit levend uit één bevalling kwamen. 'Octomom' Nadya Suleman zette in 2009 zes jongens en twee meisjes tegelijk op de wereld.
Daarmee is ze niet wereldrecordhouder. De oudste moeder die een baby kreeg is de 66-jarige Spaanse Maria del Carmen Bousada Lara, die in 2006 een tweeling kreeg.
Op 20 januari 1998 werd hij de jongste vader ooit (er is sindsdien geen vader geweest die deze benoeming heeft opgeeist). Het kindje werd verwekt toen Sean 11 jaar oud was.
Een van de oudste
Volgens het Guinness Book of Records staat het wereldrecord op naam van de Australiër Les Colley (1898 - 1998). Hij was 92 jaar en 10 maanden oud toen zijn negende kind werd geboren in 1991.
Leeftijd van moeder bij geboorte eerste kind
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen in 2020 hun eerste kind krijgen is 30 jaar. De gemiddeld leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt al jaren. Tien jaar eerder waren vrouwen ruim 29 jaar. Dertig jaar eerder waren ze 27,5 jaar.
Tineke Geessink werd in 2011 moeder op 63-jarige leeftijd. Haar moederschap op 63-jarige leeftijd deed veel stof opwaaien. Maar Tineke Geesink vond jonge moeders niet per se betere moeders. Tineke Geessink, de vrouw die op 63-jarige leeftijd moeder werd, is op 25 juni overleden, 72 jaar oud.
Volwassenen zijn van mening dat 25,8 jaar gemiddeld genomen de ideale leeftijd voor een vrouw is om voor het eerst moeder te worden; voor mannen is dit 26,8 jaar (tabellen B2 en B3). Ter vergelijking: in 2017 kregen vrouwen hun eerste kind gemiddeld met 29,8 jaar. Dat is vier jaar later dan de ideaal geachte leeftijd.
De meest vruchtbare vrouw van Oeganda wordt ze ook wel genoemd. En daar lijkt geen woord van gelogen: Mariam Nabatanzi (39) heeft maar liefst 44 kinderen op de wereld gezet. Drie keer beviel ze van een vierling, vier keer van een drieling en zes keer van een tweeling.
In India is de man overleden die aan het hoofd zou hebben gestaan van wat lokale media 'de grootste familie ter wereld' noemen. Ziona Chana werd 76 jaar en laat 39 vrouwen, 94 kinderen en 33 kleinkinderen na. Chana stond aan het hoofd van een christelijke sekte die zijn vader in 1942 had opgericht.
Het grootste gezin uit Nederland: 17 kinderen
Of het officieel het grootste gezin is van ons land weet ik natuurlijk niet, maar overal komt deze familie naar voren als grootste gezin: familie Flietstra uit Castricum. Maar liefst 17 kinderen lopen hier rond te springen. Om precies te zijn: 8 meisjes en 9 jongens.
Officieel is het niet, maar een 23-jarige Roemeense is wellicht de jongste grootmoeder ter wereld. Ze kreeg zelf een meisje toen ze 13 jaar was en haar dochter begon op haar elfde aan kinderen.
Haar naam is onbekend, ze staat bekend als 'de vrouw van Feodor Vassilyev' en leefde in de 18e eeuw in Rusland. Volgens het Guiness Book of Records is zij de meest vruchtbare vrouw uit de geschiedenis. Ze baarde maar liefst 69 kinderen gedurende 27 zwangerschappen. Daar zaten dus een hoop meerlingen tussen.
'In Nederland is ongeveer 17 procent kinderloos, een verrassend hoog percentage,' zegt onderzoekster Renske Verweij van de Rijksuniversiteit Groningen.
Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.
Curtis werd na 21 weken geboren: meest premature baby ooit die het overleefde. De Amerikaanse Curtis, die na 21 weken en één dag werd geboren, is de meest premature baby ooit die de vroege geboorte wist te overleven. Dat heeft het Guinness World Records vandaag bekendgemaakt.
Zowel vrouwen als mannen die in 2020 uit huis gingen, deden dat iets eerder dan het jaar ervoor. Vrouwen waren gemiddeld 23,0 jaar, mannen 24,4 jaar toen ze het ouderlijk huis verlieten. In 2019 was dat 23,2 en 24,6 jaar. De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis.
Kersverse vaders waren gemiddeld 32,7 jaar. Dat is drie maanden ouder dan vijf jaar eerder. Ook moeders kregen hun eerste kind gemiddeld later dan in 2013, de gemiddelde leeftijd steeg van 29,4 naar 29,9 jaar.
De gemiddelde Nederlander zou het liefste zo'n 2,25 kind krijgen en krijgt dus een 'half' kind minder dan gewenst. Hongaren zijn een stuk minder gelukkig. Gemiddeld zouden zij graag een gezin met bijna 2,5 kind hebben, maar krijgen maar iets meer dan 1 kind per vrouw.
De oudste nog levende vrouw ter wereld is momenteel de Japanse Kane Tanaka (118) uit Fukuoka. Zij werd geboren op 2 januari 1903. De oudste persoon die ooit heeft geleefd, is de Franse Jeanne Calment. Zij werd 122 jaar en 164 dagen oud.
Kane Tanaka werd op 2 januari 1903 geboren in de zuidwestelijke regio Fukuoka. Ze overleed in een verzorgingshuis waar ze al jaren woonde. In 2019 werd Tanaka officieel de oudste mens ter wereld volgens Guinness World Records. Ze noemde dat toen het mooiste moment uit haar leven.
De beste leeftijd om een baby te krijgen
Dit zijn er zo'n 1 tot 2 miljoen, volgens The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Deze hoeveelheid eitjes daalt naar mate je ouder wordt, maar zodra een meisje in de pubertijd komt en voor het eerst ongesteld wordt, kan ze zwanger worden.
Na het veertigste levensjaar wordt de kans op een risicovolle zwangerschap echter nog groter. De meest voorkomende complicaties bij een zwangerschap op latere leeftijd zijn zwangerschapsdiabetes, ontwikkelingsstoornissen en genetische afwijkingen (zoals het syndroom van Down).