Welke medicijnen worden gebruikt bij luchtweginfecties? Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie doodgaat. Voorbeeld is amoxicilline en piperacilline.
Een luchtweginfectie van de bovenste luchtwegen verdwijnt vanzelf na 1 of 2 weken. Behandeling is meestal niet nodig. U kunt de klachten verminderen door pijnstillers, hoestdrank en neusspray. Het is beter om te stoppen met roken.
Een lage luchtweginfectie kan binnen een paar dagen vanzelf overgaan. Zeker als het om een bronchitis gaat wordt vaak eerst afgewacht met behandelen als iemand niet erg ziek is. Daarmee wordt voorkomen dat u onnodig antibiotica krijgt omdat dat ook nadelen heeft.
Symptomen van een luchtweginfectie zijn: hoesten, keelpijn, neusklachten, koorts en hoofdpijn. Een bovenste luchtweginfectie geneest meestal vanzelf, terwijl een onderste luchtweginfectie vaker om behandeling door een arts vraagt.
Infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid en keelontsteking, worden meestal veroorzaakt door een virus en gaan vrijwel altijd zonder behandeling over. Infecties van de lagere luchtwegen zijn bijvoorbeeld longontsteking en bronchitis.
Getuite lippen ademhaling
Hierbij ademt u in door de neus en blaast u vervolgens uit door de mond, waarbij de lippen licht getuit worden. Tijdens deze oefening blijven uw luchtwegen beter open, waardoor er bij de ademhaling meer lucht uit de longen naar buiten gaat. Hierdoor kunt u vervolgens weer dieper inademen.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Bij veel luchtweginfecties zijn antibiotica niet geïndiceerd. Ook bacteriële luchtweginfecties, zeker in de bovenste luchtwegen, gaan ook zonder antibiotica vanzelf over. Alleen bij pneumonie zijn volgens de NHG-Standaarden voor alle patiënten een antibiotica geïndiceerd.
Bij een bacteriële oorzaak is iets vaker sprake van koorts en keelpijn en bij een virale verwekker frequenter van rinoroe en hoestklachten. Echter, bij een minderheid van de patiënten met koorts en keelpijn in afwezigheid van rinorroe en hoestklachten bleek de oorzaak bacterieel.
Het grootste verschil met een bacterie is dat een virus geen organisme is. Dat betekent dat een virus geen eigen cellen heeft. Het komt uw lichaam binnen via lichaamssappen zoals speeksel en bloed, en nestelt zich vervolgens in een bestaande lichaamscel.
Foto iStock Luchtweginfecties zijn super besmettelijk. Patiënten zijn wandelende 'ziektebommen'. Ze verspreiden hun virus of bacterie via hun handen en voorwerpen die ze hebben aangeraakt. Of door te niezen en hoesten: anderen ademen dan de besmette respiratoire druppeltjes in.
De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Onderste luchtweginfectie is in principe een ontsteking van je longen. Je kunt een longontsteking krijgen door een virus of bacterie. Maar het kan ook door een schimmel of parasiet komen. Je kunt weleens verkouden zijn of keelpijn hebben.
In het algemeen zijn andere antibiotica, zoals penicilline of doxycycline, eerste keus. Alleen als deze middelen niet kunnen worden gebruikt of als de bacterie er ongevoelig voor is, zal de arts een cefalosporine-antibiotica voorschrijven. Voorbeelden zijn cefaclor, cefalexine en ceftibuten.
Antibiotica werken goed tegen een ontsteking door een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep. Daarom geeft de arts dan geen antibiotica.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Hoe lang duurt een virusinfectie? Het verschilt per virus hoe lang je klachten ervaart of het virus bij je draagt. Dit is voor elke type virus weer anders. Je kan ook langdurige klachten overhouden na een virusinfectie zoals bij Pfeiffer en long-covid.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Heet water met citroen en honing is het ultieme wondermiddel tegen een vervelende hoest. Pers een halve citroen in een kop gekookt water, voeg er twee theelepels honing aan toe en roer het geheel. Et voilà, het hoesten neemt af.
Antioxidanten (zoals vitamine C, E, selenium en natuurlijke carotenoïden) kunnen de longen helpen beschermen tegen schadelijke oxidatieprocessen.