Landen als Indonesiรซ zitten in deze fase. Fase 2: Ook het geboortecijfer daalt door anticonceptie en het feit dat er minder kinderen nodig zijn. De bevolking groeit nog steeds, maar de snelheid van de groei neemt af. Voorbeelden van landen in deze fase is bijvoorbeeld China.
Fase 1: Het geboorte en het sterftecijfer zijn nagenoeg gelijk. Dat komt omdat er na de geboorte al veel kinderen overlijden, omdat er nog te weinig goede gezondheidszorg is. Eigenlijk zijn er op dit moment geen landen meer in de wereld die in fase 1 zitten, dus waarin dus het sterftecijfer nog heel erg hoog is.
In deze fase is het sterftecijfer hoger dan het geboortecijfer, de bevolkingsomvang neemt dus af in deze fase. Welvarende landen zoals Japan bevinden zich in deze fase, waarin de bevolking aan het krimpen is.
Nederland heeft alle fasen van het demografisch transitiemodel al doorlopen. "Na het voltooien van de demografische transitie zien we een laag geboortecijfer en een laag sterftecijfer.
fase 1 waarbij sterftecijfer daalt en geboortecijfer gelijk blijft met een grote bevolkingsaanwas tot gevolg; fase 2 waarbij het geboortecijfer ook gaat dalen; post-transitie waarbij sterfte- en geboortecijfers weer min of meer in evenwicht zijn. Tijdens de overgang vindt een bevolkingsexplosie plaats.
Nederland had door de Franse Tijd een aantal koloniรซn verloren, waardoor de importen drastisch verminderd waren. Er was minder behoefte aan vernieuwende technieken, omdat deze niet grootschalig toegepast konden worden. Naast de overheidspolitiek speelde ook de geografische situatie een belangrijke rol.
Het geboorteoverschot van een land of een bepaald gebied is het verschil tussen het aantal levend geboren kinderen en het aantal sterfgevallen per 1000 inwoners. In landen met een hoog geboortecijfer kan dit geboorteoverschot 40 โฐ bedragen, maar het kan ook negatieve waarden aannemen.
De demografische druk is een getal wat uitdrukt hoe groot het verschil is tussen door de werkende klasse (dit wordt gezien als mensen tussen de 20 en 64 jaar oud) en de klasse die door deze mensen onderhouden moeten worden, de ouderen (65+'ers) en de jongeren van de samenleving (mensen tot de 20, gemiddeld gezien).
Er worden in Nederland steeds minder kinderen geboren, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoewel de verklaring in eerste instantie altijd werd gezocht bij economische problemen, blijkt het kinderaantal ook te dalen omdat vrouwen langer studeren en steeds meer flexwerken.
De overgang van een hoge natuurlijke bevolkingsgroei naar een lage natuurlijke bevolkingsgroei.
Een bevolkingspiramide is een grafiek of diagram van de leeftijdsopbouw van een bevolking in de vorm van een rug-aan-rug-histogram voor mannen en vrouwen.
Demografische factoren zijn externe invloeden die te maken hebben met demografie, ofwel de opbouw en samenstelling van de bevolking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leeftijd en de hoogte van het inkomen.
Wat je in de bevolkingspiramide goed kunt zien, is bijvoorbeeld de legendarische geboortegolf van na de Tweede Wereldoorlog, de 'babyboom' (1946-1953). De kinderen die in deze jaren zijn geboren, zorgen voor een plotse uitstulping in de grafiek. Die groep kun je de hele periode vanaf 1950 goed volgen.
De groene druk is het aantal personen jonger dan 20 jaar als percentage van het aantal 20-64-jarigen. De grijze druk is het aantal 65-plussers als percentage van het aantal 20-64-jarigen. Personen jonger dan 20 jaar zitten vaak nog op school en werken daarom niet of minder. Ouderen zijn dikwijls gepensioneerd.
Met sociale bevolkingsgroei, ook wel migratiesaldo, sociale groei of sociale aanwas genoemd, worden alle veranderingen in de omvang en samenstelling van de bevolking van een land als gevolg van migratie (dus zowel emigratie als immigratie) bedoeld.
Het aantal geboren kinderen per jaar of het aantal overledenen per jaar in een bepaald gebeid, om dat uit te rekenen zijn dat absolute getallen. Om gebieden of landen met elkaar te vergelijken is het beter om te werken met relatieve cijfers zoals het geboortecijfer of het sterftecijfer.
Leeftijd van moeder bij geboorte eerste kind
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen in 2020 hun eerste kind krijgen is 30 jaar. De gemiddeld leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt al jaren. Tien jaar eerder waren vrouwen ruim 29 jaar. Dertig jaar eerder waren ze 27,5 jaar.
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden.
Veel geboortes in september
In september werden de meeste kinderen geboren met een daggemiddelde van 586. Ook in juli, augustus en oktober werden relatief veel kinderen ter wereld gebracht. De minste kinderen werden geboren in het voorjaar.
Op 1 januari 2020 telt Nederland 3 457 535 inwoners ouder dan 65 jaar. Dat is 19,8 procent van de bevolking. De vergrijzing van Nederland is opgelopen: in 1990 was nog 12,8 procent van de inwoners 65-plus. Er zijn 2 618 874 mensen van 65 tot 80 jaar, en 838 661 80-plussers.
In 2040 zal het aantal ouderen zijn opgelopen tot 4,6 miljoen, ten opzichte van 2,6 miljoen nu. Na 2040 zet een daling in. Dit blijkt uit de nieuwe bevolkingsprognose voor de lange termijn van het CBS. Volgens de nieuwe prognose hebben de mannen van generatie 1946 na hun 65e gemiddeld nog 19 levensjaren voor de boeg.
De bevolking van Nederland blijft de komende vijftig jaar naar verwachting groeien, tot 20,6 miljoen inwoners in 2070. Naar verwachting bereikt het inwonertal in 2025 de 18 miljoen en in 2036 de 19 miljoen. De bevolking groeit vooral door migratie en een stijgende levensduur.
In januari, februari en maart werden ongeveer evenveel kinderen geboren als in de jaren voor de gezondheidscrisis. In april lag dit aantal zelfs opvallend laag. In de eerste vier maanden van 2022 werden ruim 53.000 kinderen geboren.
In Urk werden in 2021 de meeste kinderen geboren. Per duizend inwoners waren dat er 19,9. Ook in andere gemeenten waar veel (streng) gelovigen wonen worden naar verhouding veel kinderen geboren. In Schiermonnikoog werden de minste kinderen geboren, 3,2 per duizend inwoners.