Het keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen. ui en uienschillen.
Natuurlijk geef je kippen geen rare dingen te eten. Chocolade en snoepgoed zijn uit den boze, maar ook kaas, avocado, kiwi's, bananen en citrusvruchten zijn ongezond voor je kippen. Tenslotte zijn ook look-achtigen (zoals prei, ui en knoflook) niet goed voor de gezondheid van je kippen.
Let op: deze lijst is niet compleet. Wilde planten: Adelaarsvaren, Bitterzoet, Bolderik, Echt Vingerhoedskruid, Veenbes, Eik, Goudenregen, Heggerank, Jacobskruiskruid, Koolzaad, Kruidvlier, Lathyrus-soorten, Monnikskap, Oleander, Wikke-soorten, varens, Taxus en de Wonderboom.
Kippen eten zo'n beetje alles wat u ze geeft (binnen het redelijke natuurlijk). Ze zijn dol op pasta, groene groente, granen, rozijnen, banaan… de lijst kan eindeloos doorgaan.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Kippen willen graag scharrelen, een ruime ren aan het hok is dan ook een must! Jouw kippen los laten lopen in de tuin kan natuurlijk ook. Een nachthok, kippen trekken zich tijdens de avond namelijk graag terug. Door het nachthok hebben ze een veilige, warme en beschutte haven.
De Latijnse naam voor de nachtschadefamilie is Solanaceae omdat de leden van deze familie solanine bevatten. Dit is giftig voor kippen. Het solaninegehalte neemt af wanneer de plant wordt gekookt. Het is daarom over het algemeen wel veilig om gekookte aardappelen of tomaten aan uw kippen te geven.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
Natuurlijk bestaan er ook roofvogels die een bedreiging kunnen vormen voor je kippen. Zeker kuikens en kleine kippen zijn een gewilde prooi voor deze jagers. Voorbeelden hiervan zijn de havik, sperwer, kiekendief en buizerd.Echter kunnen kraaien, eksters en gaaien je kippen ook aanvallen en flink verwonden.
Gekookte noedels. Rijst, mais, gerst en tarwe. Gekookte aardappelen. Groentes als wortel, sla, komkommer, tomaten, spinazie, enzovoort.
Schillen van een gewassen appel mogen gevoerd worden, maar schillen van een aardappel zijn niet goed. Wanneer je je kip wilt bijvoeren met keukenafval moet je hier dus selectief in zijn. Ook moet de kip naast dit keukenafval ook zijn normale voer eten; het bijvoeren is een aanvulling op zijn gebruikelijke voer.
Luizen, vlooien en mijten
Mijten zijn grote veroorzakers van ziekten aan de poten van kippen, zoals kalkpoten. Zowel mijten, luizen als vlooien veroorzaken huidirritaties. Reinig en ontsmet het hok als je denkt dat je kippen besmet zijn met luizen, vlooien of mijten.
Zorg ervoor dat ze niet bij het voedsel van de kippen kunnen, en je maakt de ren al een heel pak mindere interessant voor hen. Let op met rattenvergif, want dat is gevaarlijk voor alle dieren, ook voor je kippen en huisdieren.
Ratten en muizen zijn schadelijk voor kippen omdat ze allerlei ziektes over kunnen brengen. Doordat uitwerpselen en urine overal verspreid ligt van deze ongedierte, kunnen de kippen snel een ziekte oplopen.
Kippen lusten heel graag sla, spinazie, loof van rode bietjes, warmoes, zurkel, aardbeien. Ze eten niet van het loof van de wortels, erwtjes, bonen, courgettes, pompoenen, komkommers.
Kippen zijn alleseters. Geef ze als basisvoeding een graanmengeling en/of legkorrel voor kippen (reken op ongeveer 65 g per kip per dag) en vul dit aan met etensresten, groenten- en fruitafval, grasmaaisel en onkruid. Om hun voer goed te kunnen verteren, hebben kippen maagkiezel nodig.
Om onbewerkte, verse producten zoals afvalrestjes van sla, witlof, wortelen en zelfs een groot deel van het onkruid in je tuin, staan ze letterlijk te springen. Elk levend organisme heeft water nodig, zo ook kippen. Je geeft ze elke dag wat te drinken, tenzij het water niet vervuild is en er genoeg voorradig is.
Hebben jouw kippen geen toegang tot een grasperkje? Dan is het aan te raden dat jouw kippen toch wat extra groenten krijgen zoals wortelen, sla, fruit, gras,… Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Een kippentuin heeft een gevarieerde begroeiing: er staan soorten in die de kippen niet eten, zoals hulst, klimop en beukenhaag. Klimop trekt insecten aan en vormt op die manier een indirecte voedselbron. Ook zijn er genoeg soorten die vruchten dragen, waar de kippen dol op zijn.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Er zijn verschillende oorzaken van stress voor kippen; waaronder vervoer, verandering van de huisvesting, slecht weer (heel warm of juist heel koud), ongewenste bezoekers zoals ongedierte of roofdieren, nieuwkomers in de groep, harde geluiden zoals onweer of vuurwerk maar ook door de rui en broeds zijn ervaren kippen ...
In het nachtverblijf kunnen de kippen eten, drinken en eieren leggen.In de nacht kunnen ze hier ook op stok gaan om te slapen. Overdag kunnen ze in het dagverblijf rondscharrelen, zoeken naar wormpjes in het gras of een stofbadje nemen.