Het hoofdgerecht in Turkije bestaat meestal uit lams- of schapenvlees, gegrild of gestoofd met groenten, vers brood en pilav (rijst) of gekookte gebroken tarwe (bulgur).
In verband met het geloof van veel Turken, wordt er weinig varkensvlees gegeten. Meestal kiest men voor lamsvlees en rundvlees. Raar maar waar; er wordt in Turkije veel thee gedronken in verband met de warmte. De warme thee zorgt gevoelsmatig namelijk voor verkoeling.
Veelgebruikte ingrediënten in Turkse specialiteiten zijn lamsvlees, kip, rundvlees , vis, rijst, aubergines, groene paprika's, uien, knoflook, linzen, bonen, courgettes, kikkererwten en tomaten.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Eet geen rauw of halfrauw vlees (tartaar!) of vis (sushi). Eet ook geen rauwe schelpdieren (mosselen, oesters en dergelijke). Eet geen sauzen en desserts die gemaakt zijn van rauwe of niet goed gekookte eieren .
Vermijd rauw en onvoldoende verhit voedsel, zoals salades .
In Turkije, waar mensen moeten kunnen vertrouwen op halalvlees, werd ontdekt dat de Döner kebab naast paard ook varken bevat. Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Etiquette: Je mag nooit naar iemand wijzen. Tandenstokers dienen gebruikt te worden met de hand voor de mond en niezen in het bijzijn van anderen is onbeleefd. Verder mag je nooit zo zitten, dat je voetzool zichtbaar is. Onderhandelen: Afdingen is erg normaal in Turkije.
De internationale döner kebab
Zoals we al aangaven, is van alle typische Turkse gerechten de döner kebab ongetwijfeld het bekendste en populairste gerecht. De naam betekent letterlijk 'roterend gegrild vlees'.
In Turkije zijn de meest geconsumeerde soorten vlees rundvlees, lamsvlees en kip. Vooral in de regio van het Oosten wordt veel vlees geconsumeerd. Turken eten geen varkensvlees vanwege islamitische redenen. Volgens de islam is het eten van varkensvlees verboden, en ook het vlees van paarden en honden.
Dr. Kocatepe zei: " Turkse zalm is een kwaliteitsvoedselbron ." Dr. wijst erop dat de consumptie van zeevruchten in Turkije ver onder het wereld- en Europese gemiddelde ligt.
Gelovigen eten nooit het vlees van slangen, kikkers, muizen, schorpioenen, kraaien of eksters . Ezels en muilezels zijn ook haram, terwijl paardenvlees als mekruh wordt beschouwd - niet verboden maar als afschuwelijk. De melk van zowel paarden als ezels is haram. Andere dieren die als haram worden beschouwd, zijn varkens, schildpadden en olifanten.
Alles wat niet is toegestaan is 'haram', zoals het eten van varkensvlees, de meeste insecten en het drinken van alcohol. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en halal vleesproducten. Zij hebben onderling soms een andere interpretatie van de regels op gebied van slachten.
Het vasten van de Islam is het zich onthouden van eten, drinken en geslachtsgemeenschap van zonsopgang tot zonsondergang. Na zonsondergang gebruikt men twee maaltijden.
volume_up. dana (eti) {zelfstandig naamwoord} kalfsvlees.
“ Saç Tava” of Tawa is een van de traditionele specialiteiten van de Turkse keuken. Dit rundvlees roergebakken met groenten, bekend als een pre-wedding gerecht in sommige regio's, en je kunt het vinden in de meeste Turkse restaurants.
De hoofdingrediënten in de Turkse keuken
Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten kom je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.
Sinds de inwerkingtreding van het Turks Burgerlijk Wetboek in 1926 is polygamie in Turkije verboden en wordt het ingevolge artikel 230 van het Turks Wetboek van Strafrecht gecriminaliseerd met een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren.
In Turkije is er een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes. Foto's maken van militaire objecten, soldaten en vliegvelden is streng verboden in Turkije.
Turkse cultuur
De gebruikelijke begroeting onder vrienden en familie is over het algemeen om de andere persoon een of twee kussen op de wang te geven. Het is beleefd om een lichte buiging of knik te maken naar iemand met autoriteit (ouder of superieur) als je ze begroet. Vrouwen mogen alleen een fysieke begroeting geven aan andere vrouwen (d.w.z. met een handdruk of kus ).
Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.
Meer dan 90% van de Turkse bevolking is moslim, die om religieuze redenen geen varkensvlees mag eten. Varkensvlees in Turkije wordt verkocht aan etnische minderheden zoals Grieken, expats en toeristen . Daarnaast wordt varkensvlees steeds populairder in de seculiere high society.
Het eten van schapen, runderen, pluimvee, kamelen, paarden, wilde ezels, konijnen, egels, stekelvarkens, sprinkhanen, vogels en zeedieren (met uitzondering van palingen, krokodillen, zeeschildpadden, dolfijnen en haaien) zijn wel toegestaan.