China staat bovenaan als het gaat om de meest frequente boekenlezers; 36% van de bevolking leest bijna dagelijks een boek, gevolgd door Spanje en de UK (beide 32%).
De leestijd van degenen die lezen, loopt niet (significant) terug. Anders gezegd: het is niet zo dat mensen steeds minder lezen, wel dat steeds minder mensen lezen. Het dagelijks lezersbereik van boeken (15%) en tijdschriften (10%) bleef constant tussen 2013 en 2015.
Helft van de Nederlanders leest incidenteel
Waar in 2009 nog 51% van de Nederlanders tot de geregelde en frequente lezers behoorde, is dat in 2018 43%. Het aandeel incidentele lezers is daarentegen juist toegenomen, van 38% naar 48%.
43% van de Nederlandse bevolking consumeert minimaal 1x per maand magazines digitaal (web en app). Dit zijn 6,9 miljoen mensen. 38% van de Nederlandse bevolking leest magazines via de smartphone.
Aan Nederlanders die aangeven af en toe of regelmatig een boek te lezen, is gevraagd in welke genres ze geïnteresseerd zijn. Zoals weergegeven in de figuur hierna is de categorie 'spannende boeken, science fiction, fantasy' het populairst: 54% van de lezers geeft aan graag zulke boeken te lezen.
Stichting Lezen - Leesmonitor(2022). Nederlander leest negen boeken per jaar. https://www.lezen.nl/onderzoek/er-worden-meer-boeken-uitgelezen/. Nederlanders lezen gemiddeld 5,7 gedrukte en 3,3 digitale boeken per jaar, opgeteld goed voor negen boeken per jaar.
Grote selectie; Als je Engels leest heb je een grotere keuze aan boeken, veel schrijvers schrijven namelijk in het Engels, omdat dat toch wel een internationale taal is. Ook wordt niet elk Engelstalig boek vertaald, hierdoor wordt je selectie ook groter.
Volgens dit model dient de leerkracht (de helpende volwassene) aandacht te besteden aan kiezen, lezen en reageren. De leerkracht zorgt voor allerlei soorten teksten en helpt leerlingen hier een keuze uit te maken. De leerlingen krijgen vervolgens tijd en rust om te kunnen lezen.
Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven. Kinderen die minimaal 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar.
12- tot 13-jarige jongens gaven 'een boek of strip ter ontspanning lezen' gemiddeld een schaal van 2.47 op 6, hun vrouwelijke leeftijdsgenoten kwamen gemiddeld uit op 2.81. 14- tot 15-jarigen lezen iets vaker (3.31) dan 16- tot 17-jarigen (2.84).
Nederlanders hebben gemiddeld 88 boeken voor volwassenen en 22 boeken voor kinderen in huis. 6% van de bevolking bezit geen boeken voor volwassenen en een kwart van de bevolking geen kinderboeken.
Dit boek kun je voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 2 jaar. In dit boek gaat Dikkie Dik naar de dierentuin, waar hij allerlei dieren ontmoet. Het boek is een kijk en zoek boek, dus je kind maakt de flappen open om de dieren te zien.
Jip en Janneke zijn twee kleuters (buurkinderen) die heel gewone, dagelijkse dingen meemaken. Elk verhaaltje in deze verzamelbundel is een afgerond geheel en speelt zich af in de kleuterwereld; alles is heel herkenbaar. Een geweldig voorleesboek voor peuters en kleuters vanaf ca. 3 jaar.
Voorlezen kan al vanaf een jaar of vijf. Kinderen van deze leeftijd hebben een rijke fantasie en zullen zeker genieten van het verhaal. Kinderen vanaf een jaar of acht kunnen het verhaal zelf lezen.
Voor onze winkel verzon de dichter Jan Eijkelboom de regel: “Wie leest leeft dubbel” . Dit motto is ons handelsmerk geworden. De Bengel zit al meer dan 40 jaar in het centrum van Dordrecht en heeft een roemrucht verleden.
In welke mate de lezer-toehoorders iets van zichzelf in een verhaal, gedicht of toneelstuk herkennen of zich er bijzonder door aangesproken voelen.
Engelse boeken zijn natuurlijk veel goedkoper omdat ze met een wereldtaal een veel grotere afzetmarkt hebben. Het nederlandse taalgebied is vele malen kleiner waardoor uitgevers veel hogere prijzen moeten rekenen om winst te maken of zelfs maar quitte te draaien (de russische bibliotheek).
Lezen is een bijzonder krachtig middel om het brein te prikkelen. Voor het lezen zijn vele hersenfuncties nodig: de waarneming, de taal, het geheugen, het redeneren en het voorstellingsvermogen, de aandacht, en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Inhoudelijk zijn verhalen brandstof voor het brein.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door te lezen ook de gezondheid van je hersenen op peil kunt houden. En daarvoor hoef je echt niet elke dag urenlang boeken te verslinden. Want wat blijkt? Een kwartiertje lezen per dag is al genoeg om je brein scherp te houden.
De gemiddelde lezer blijkt zo'n 250 woorden per minuut te lezen. In een roman staan ongeveer 300 woorden per bladzijde. Een gemiddelde lezer leest dus bijna een bladzijde per minuut. Met wat rekenwerk betekent dat dat een gemiddelde lezer over Pilaren van de aarde zo'n 20 uur zou doen.
Voorlezen is goed voor baby's. Het prikkelt de fantasie, je baby leert nieuwe woordjes, het is goed voor de spraakontwikkeling en het is ook nog eens heel gezellig, zowel voor je baby als voor jou als ouder. Je kunt er daarom niet vroeg genoeg mee beginnen.
Een voorleessessie duurt gemiddeld tussen de 5 en 15 minuten. Driekwart van de voorlezers besteedt per keer zoveel tijd aan het voorlezen. Een kleine 10% zegt meestal minder dan 5 minuten voor te lezen, terwijl 15% er meer dan een kwartier voor uittrekt.
Taalontwikkeling en geletterdheid
Voorlezen verrijkt dus de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen.