Waar komt sushi vandaan? Sushi is een Japans gerecht dat zijn oorsprong in China vindt. Daar pekelden ze voedsel om het langer te bewaren. Slim, vonden de Japanners en ze begonnen in de 15de eeuw met 'Namanare-zushi': vis en rijst in een vat onder druk laten fermenteren.
Hoewel veel mensen denken dat de oorsprong van sushi uit Japan of China afkomstig is, klopt dat niet. Sushi vindt z'n oorsprong in het zuidoosten van Azië. In deze regio werd destijds rauwe vis verpakt in een laag gefermenteerde rijst met als resultaat dat de vis langer houdbaar bleef.
Tegenwoordig wordt sushi vooral geassocieerd met de Japanse cultuur , hoewel de vele variaties van sushi eigenlijk terug te voeren zijn op talloze landen en culturen, waaronder Japans, Koreaans en Chinees.
Sushi Japans? Niet van oorsprong! Hoewel het een Japans gerecht is, moeten we de oorsprong van het gerecht zoeken in Zuid-Oost Azië. Daar werd ongeveer tweeduizend jaar geleden langs de Mekong rivier rijst als conserveringsmiddel voor gezoute vis gebruikt.
De oorsprong van sushi gaat terug tot het oude Japan; echter is de inspiratie voor sushi niet Japans. Sushi zoals we die nu kennen is gebaseerd op de Chinese methode om vis in gefermenteerde rijst te conserveren. In de 8e eeuw begonnen de Japanners deze methode te gebruiken om vis te conserveren, maar zonder rijst.
De Oorsprong van Sushi
Sushi vindt zijn oorsprong in Japan, waar het al eeuwenlang een integraal onderdeel is van de culinaire traditie. Het woord “sushi” verwijst eigenlijk naar de met azijn gekruide rijst die wordt gebruikt als basis voor dit gerecht.
De beschaving breidde zich geleidelijk uit naar andere gebieden in Oost-Azië. In Korea werd Gojoseon de eerste georganiseerde staat rond ongeveer 195 v.Chr . Japan ontstond als een eenheidsstaat met de oprichting van zijn eerste grondwet in 604 n.Chr.
Feit 1: Sushi Is Gezond
Een veelvoorkomende mythe is dat sushi ongezond is vanwege de aanwezigheid van witte rijst. In werkelijkheid is sushi echter een gezonde keuze, mits met mate geconsumeerd. Vis zoals zalm en tonijn bevat omega-3 vetzuren, die goed zijn voor het hart en de hersenen.
Hoewel sushi in China niet zo populair is als in Japan , wordt het nog steeds in verschillende vormen gegeten en genoten.
Goede Sushi vereist de meest verse zeevruchten, die vaak dagelijks vers moeten worden ingevlogen. Uiteraard kunnen hierdoor de kosten stijgen. Daarbij gaat het bij goede sushi vaak ook om speciale ingrediënten. Bepaalde vissoorten, zoals blauwvintonijn of uni (zee-egel), zijn zeldzaam en niet makkelijk te vangen.
Als eilandnatie heeft 'het land van de rijzende zon' altijd een sterke band met de oceaan gehad, waardoor vis een belangrijk deel van het Japanse dieet is geworden. Sushi ontstond dan ook als een logische manier om van al die verse vis en zeevruchten te genieten.
En welke vorm sushi ook heeft, in Japan is elk stukje bedoeld om in één hap met je handen te eten. Als gevolg hiervan zijn Japanse rolls en nigiri vaak veel kleiner dan hun westerse tegenhangers .
In Japan wordt een breed scala aan vis en zeevruchten gebruikt voor sushi, waaronder tonijn, zalm, geelstaart, tong, baars, garnaal, paling en rode zeebrasem. Deze vissoorten worden vaak rauw of gegrild geserveerd, afhankelijk van de sushi-variant.
Sushi en sashimi bowls zijn iets duurder, maar voor een 'gerecht', zoals een sashimi bowl, betaal je vaak ook niet meer dan 15 euro. De prijzen lopen vooral op bij een sushi train (sushi van de lopende band) of een meergangen-diner. Zelf koken kan je natuurlijk kosten besparen.
Sushi is een Japans gerecht dat voornamelijk bestaat uit rijst, vaak gecombineerd met vis, zeewier, groenten en andere ingrediënten. Wat sushi echt uniek maakt is de rijst.Deze wordt op smaak gebracht met een mengsel van rijstazijn, suiker en zout, wat zorgt voor de kenmerkende lichte, frisse smaak.
Soesie (Japans: 寿司, Engels: sushi) is n veul eten gerècht oet Japan.
Sushi zou zijn ontstaan in China tussen de 5e en 3e eeuw v.Chr ., als een manier om vis in zout te bewaren. Narezushi, de oorspronkelijke vorm van sushi, wordt al eeuwenlang in Zuidoost-Azië gemaakt en tegenwoordig zijn er nog steeds sporen van te vinden in sommige delen.
De zeewier die vaak om sushi heen zit, is rijk aan Jodium, Ijzer en Calcium.Deze vitaminen en mineralen hebben een lustopwekkende werking in het lichaam. Dit zorgt dus voor een verhoogd libido.
'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden. Indien je sushi met zeevruchten hebt besteld, moet je de houdbaarheid verkorten naar maximaal 15 uur in de koelkast.
De Tsumoto-methode is niet de gebruikelijke manier om sushi te bereiden. Het is een zorgvuldig ontworpen techniek die begint met een essentiële stap: het verwijderen van bloed. Bij de traditionele bereiding van sushi wordt, ondanks dat visbloed stoffen bevat die ongewenste geuren creëren, slechts ongeveer 50% van dit ongewenste bloed verwijderd.
Met behulp van een ander criterium, hier zijn de landen die World Population Review als de oudste ter wereld vermeldt volgens hun respectievelijke data van zelfsoevereiniteit: Japan: 660 v.Chr. China: 221 v.Chr . San Marino: 301 n.Chr.
Toen in Europa de Tweede Wereldoorlog uitbrak, vormde Japan een verbond met Duitsland en Italië. Japan kwam in de oorlog door Pearl Harbor aan te vallen in 1941, en het conflict duurde tot 1945, toen twee atoombommen werden gegooid op Hiroshima en Nagasaki.
Het voormalige koninkrijk en later zelfs keizerrijk van Chosŏn (een andere naam voor Korea) was toen ingelijfd bij het Japanse keizerrijk.