Om dit tegen te gaan, voeg je een vochtinbrengend middel toe aan de douchegel. Een voorbeeld hiervan is natuurlijke glycerine of plantaardige olie. Dit zorgt ervoor dat het water in de buitenste laag van je huid wordt vastgehouden en dat deze soepel blijft.
Schuim in de spa wordt vaak veroorzaakt door chemicaliën en middelen in het water die er eigenlijk niet thuis horen. Denk bijvoorbeeld aan zwemkleding. Deze zitten vaak nog vol wasmiddelen en wasverzachters. Ook je eigen haren en huid bevatten soms nog sporen van zeepresten.
Deze zeep is zacht, voorkomt uitdroging van de huid en maakt de huid soepel. Door de hoogwaardige grondstoffen behoudt de zeep haar crèmige, romige samenstelling en is terugvettend. Mede door het gebruik van de plantaardige vetten en geurstoffen is de zeep ook zeer geschikt voor de gevoelige (kinder)huid.
Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk. Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt. Melk opschuimen met magere melk geeft vooral veel schuim omdat het blijft doorgroeien en steeds luchtiger wordt.
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Zeep op basis van olijfolie schuimt bijna niet. Zeep op basis van palmolie en kokosolie schuimt meer. Voor de werking van de zeep maakt het schuimen geen verschil.
Heb jij een badschuim die tegelijkertijd ook douchegel is?Dan kun je het gewoon gebruiken als een reguliere douchegel. Een voordeel van zo'n 2-in-1 product is dat je minder bad- en doucheproducten hoeft te kopen.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Een specifiek product voor je haar en huid gebruiken, is toch wel een goed idee. Maar stel dat je op vakantie je shampoo vergeten bent, gebruik dan gerust eens je douchegel.
Ook in een bubbelbad mogen etherische oliën nooit onverdund gebruikt worden. Verdun ze altijd in een basisolie of een badschuim.
Oorzaken van schuimig water
De oorzaak van schuimig water is meestal zeepresten in een badpak, een opeenhoping van oliën, of een onevenwichtige waterchemie. Een lage calciumhardheid kan er ook voor zorgen dat er zich makkelijker schuim vormt aan de oppervlakte van het water.
Via de rivieren worden de stoffen meegevoerd tot in zee. Wanneer kolonies schuimalgen sterven, kloppen de golven bij een stevige wind het slijmomhulsel op, waardoor schuim wordt aangemaakt - je kan dat het best vergelijken met het opkloppen van eiwit voor het maken van slagroom.
Een zeepbel is eigenlijk lucht die opgesloten zit in een laagje zeep en water. Dit dunne laagje water is zelf omgeven door zeepmoleculen. Zeepbellen ontstaan wanneer lucht in beweging wordt gebracht in de aanwezigheid van zeep en water. Zonder lucht kan de zeepbel geen lucht vasthouden.
Je hebt ongeveer een kopje zeepschilfers nodig. Voeg een kopje water toe en verwarm de zeepresten op een zacht vuurtje tot de zeep smelt en er een egaal mengsel ontstaat. Voeg je favoriete essentiële olie toe om je lievelingsgeur te creëren. Als je wilt, kun je er zelfs wat voedingskleurstof aan toevoegen.
Schuim is een mengsel van gasbellen ingesloten in een vloeistof of een vaste stof. Het kan verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de samenstelling van de vloeistof of vaste stof waaruit het is gemaakt en de manier waarop licht met het schuim interageert.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Het belangrijkste ingrediënt voor de zelfgemaakte douchegel is een vaste zeep, die je onverpakt en voordelig kunt kopen. Eén stuk zeep is voldoende voor twee flessen douchegel. Naast zeep zijn gewone ingrediënten die iedereen in huis heeft, voldoende om vloeibare douchegel te maken.
Doe een beetje shampoo op de vlek in je kleding en laat het even intrekken. Goed uitspoelen en herhalen indien nodig. Shampoo werkt vooral goed om bloed- of olievlekken te verwijderen. Ook op je tapijt kan shampoo de oplossing zijn om vlekken te doen verdwijnen.
Handwas met shampoo
Mevrouw Denes: Je fijne was kun je met shampoo wassen, als je geen handwasmiddel hebt. Ideaal voor wol, zijde en andere stoffen. Wasgoed in een handdoek wikkelen en (zachtjes) uitwringen.
Naast dat zeep beter voor je huid is, is ook nog eens milieuvriendelijker. De verpakking ervan is in de meeste gevallen te recyclen en daarnaast is zeep goedkoper dan douchegel. Tot slot is het ook nog eens langer houdbaar, waardoor je er langer mee doet dan met een douchegel.
Uit eerder onderzoek bleek al dat dagelijkse douchebeurten met zeep en shampoo meer kwaad doen dan goed. Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt.
20 gram zeep in hele kleine stukjes snijden of raspen. Dit samen met 1 liter water in een pan doen en al roerend aan de kook brengen. Tegen de tijd dat het water gaat koken is de zeep opgelost en kan je de pan van het vuur halen. Giet het vloeibare zeepmengsel in een grote maatbeker of een klein emmertje.