Schotland is het eerste land ter wereld dat de producten gratis weggeeft aan de hele populatie. Het Schotse parlement stemde eind 2020 al unaniem in met een wet die het mogelijk maakte om de menstruatieproducten gratis aan te bieden.
In Schotland moeten lokale overheden en onderwijsinstellingen vanaf vandaag gratis tampons en maandverband aanbieden aan iedereen die het nodig heeft. Dat is zo vastgelegd bij wet. Schotland is het eerste land ter wereld met een dergelijke wet in de strijd tegen menstruatiearmoede.
In Schotland is vanaf vandaag een wet van kracht die tampons en maandverband gratis maakt voor wie zich de producten niet kan veroorloven. Het is het eerste land ter wereld dat een dergelijke wet tegen menstruatiearmoede heeft.
Ierland volgt daarmee Schotland op. Dat was vorig jaar het eerste land ter wereld waar je gratis menstruatieproducten kunt krijgen. Niet veel later kwamen er ook in Nieuw-Zeeland gratis tampons en maandverband, op scholen.
"Wij gaan ongeveer uit van 1,5 pakje maandverband per maand. Met de reguliere adviesprijs van 2,59 euro kom je per maand dus ongeveer uit op 3,89 euro. Een vrouw is ongeveer 13 periodes per jaar ongesteld, dus dan zit je op 50 euro", zegt een woordvoerder van Essity Nederland, waar Libresse onder valt, tegen RTL Z.
BIJ WIE KOMT MENSTRUATIE-ARMOEDE VOOR? Hoeveel kost menstrueren? Als we uitgaan van een gemiddelde cyclus van 5 dagen, een gebruik van maximaal 5 producten per dag,16 en van de allergoedkoopste producten, dan komen we uit op ongeveer 0,77 euro (tampons) tot 1,32 euro (maandverband) per maand.
De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
Geef eventueel tips tegen menstruatiepijn, bijvoorbeeld een warme kruik, een bad, rust of een massage. Laat zien welke producten er zijn die ze tijdens de menstruatie kan gebruiken. Leg uit hoe ze de producten moet gebruiken. Laat je dochter rustig uitproberen wat het best bij haar past.
Wie kiest voor het eigen merk tampons van bijvoorbeeld drogisterijen of goedkope supermarkten, betaalt tussen de 1,50 en 2 euro voor 32 tampons. Maandverband is iets duurder. Een verpakking van tien tot twintig stuks kost tussen 1 en 3 euro als je kiest voor het eigen merk, of wacht op een aanbieding.
De tampon is in de vagina ingebracht, dat is dus geen probleem. Het koordje kun je gewoon opzij houden, zodat het niet nat kan worden. Kan ik douchen of in bad gaan met een tampon? Ja, dat is absoluut mogelijk.
Een overmatig gebruik van zout en suiker geeft aanleiding tot een opgeblazen gevoel en vochtophoping; Gebruik minder cafeïne, theïne en koolzuurhoudende dranken. Die kunnen er immers toe leiden dat je meer stress krijgt; Vermijd alcohol, want daardoor krijg je vochtophoping.
Vermijden tijdens je menstruatie: Cafeïne verhoogt de hoeveelheid oestrogeen.Hierdoor kunnen PMS-klachten verergeren. Als je tijdens je menstruatie minder thee, koffie en cola drinkt en minder chocolade eet, heb je minder last van gevoelige borsten.
Ook kan het helpen om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan magnesium en ijzer. Veel vrouwen hebben aan die twee mineralen een tekort tijdens hun menstruatie. Voeding dat rijk is aan ijzer: rood vlees, schaaldieren en spinazie.Voeding dat rijk is aan magnesium: pure chocolade, avocado's en noten.
Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen, die in armoede leven, is er thuis geen geld voor maandverband of tampons. Het mag in Nederland niet zo zijn dat je door menstruatie-armoede bijvoorbeeld niet naar school kunt en daardoor een les, proefwerk of examen mist.
"Vrouwen en meisjes lopen bijvoorbeeld gezondheidsrisico's", vertelt Mascha Singeling van ontwikkelingsorganisatie Plan International. "Wie geen maandverband of tampons kan betalen, gebruikt soms wc-papier, oude doeken of een krant.Dat vergroot de kans op infecties."
Maandverband dat je in de Europese Unie koopt is veilig te gebruiken. Er zijn wel schadelijke stoffen in maandverband gemeten, maar deze hoeveelheden zijn zo klein dat er geen gevaar is voor de gezondheid.
Niet voor niets dat de meerderheid vindt dat de overheid gratis producten moet leveren aan vrouwen die moeite hebben met het bekostigen van de menstruatieproducten. En of deze kosten nog niet genoeg zijn, blijkt uit een ander onderzoek dat we gemiddeld € 19.800 uitgeven aan onze vagina.
Er bestaan alternatieven voor tampons en maandverbanden, zoals menstruatiecups en menstruatieondergoed. Menstruatiecups worden net zoals tampons ingebracht in de vagina, en vangen het bloed net onder de baarmoederhals op. Ook hier moet je er echter voor zorgen dat je de cup niet langer dan 8 uur na elkaar draagt.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt. Een ander woord voor ongesteldheid is menstruatie.
Meestal word je tussen de leeftijd van 11 en 16 jaar voor het eerst ongesteld. Soms komt je ongesteldheid pas later. Bijvoorbeeld door stress, hard sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn. Ook als je nog niet ongesteld wordt, is er een kans dat je zwanger kunt worden.
Gemiddeld worden meisjes voor het eerst ongesteld op de middelbare school, op hun dertiende. De uitzondering daargelaten: die heeft al op de basisschool haar eerste menstruatie, in groep 7 of 8.
Zodra meisjes voor het eerst ongesteld zijn geweest, groeien ze niet meer zo snel. Ze groeien dan nog gemiddeld 8 centimeter. Is de lengtegroei voorbij, dan groeien meisjes ook in andere richtingen. Ze krijgen bijvoorbeeld rondere heupen.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
De menopauze is de laatste ongesteldheid. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn.
Dit verdikte baarmoederslijmvlies in de overgang is meestal onschuldig, maar het kan ook een prestadium van baarmoederkanker zijn. Wanneer je nog niet zolang in de overgang bent, is het mogelijk dat je toch nog een menstruatie hebt. Zo kan het dus zijn dat je na 2 jaar weer ongesteld bent.