Griekenland de beste
Uiteindelijk is het de versheid, de kwaliteit, de zuurgraad en de smaak die het verschil maken tussen de verschillende soorten olie. Dit is afhankelijk van de productiewijze, de olijven, het klimaat en het al dan niet mengen van oliën.
verspreidde de teelt van olijfbomen zich naar Griekenland, Italië, Noord-Afrika en andere mediterrane landen. Ook in andere delen van de wereld, zoals Australië, Florida, Brazilië, Mexico, en China worden tegenwoordig olijven geproduceerd.
1865. Bertolli Olijfolie wordt geboren in 1865 in Lucca (Toscane, Italië). Hier begint Francesco Bertolli een winkel die typische lokale producten verkoopt: olijfolie, wijn, kaas en olijven.
Er worden ongeveer 1 miljard olijfbomen gekweekt, misschien zelfs meer. Ongeveer 80% van deze bomen staat in het Middellandse Zeegebied. Landen als Spanje, Italië, Griekenland, Tunesië en anderen exporteren olijfolie.
Om 1 liter olijfolie te verkrijgen is ongeveer 5 kilo olijven nodig. Gemiddeld geeft een boom 30 tot 40 kilo olijven.
Bij het oogsten zuigen de machines de olijven uit de bomen, maar daarmee ook miljoenen slapende vogels. Onder de slachtoffers zijn onder meer lijsters, kwikstaartjes, vinken en roodborstjes.
Olijfolie vindt vaak zijn herkomst in Spanje, Italië en Griekenland. Olijfolie wordt voornamelijk in landen rondom de Middellandse Zee geproduceerd. Dit komt door het warme en milde klimaat, waarin de olijfbomen goed kunnen groeien en de olijven goed rijpen.
Bertolli is een iconisch Italiaans merk met een geschiedenis die teruggaat tot 1865, toen Francesco en Caterina Bertolli een delicatessenwinkel begonnen in Lucca, Toscane.
De Bertolli Olijfolie Classico kan probleemloos tot 210°C verhit worden en daarom ideaal voor warme gerechten. De Bertolli Olijfolie Classico is neutraal van smaak en laat vooral de smaken van de toegepaste ingrediënten naar voren komen. Deze olijfolie is ideaal voor braden, bakken of frituren.
Terra Delyssa – Biologische Olijfolie
Deze olie behoort dus tot 's werelds beste olijfoliën en is een absolute aanrader voor dagelijkse gerechten, salades en om heerlijke gerechten in te bakken. De olijven worden hand geplukt en binnen 24 uur koud geperst en verwerkt tot deze heerlijke olie.
Olijven zijn niet alleen een goede keuze als je wil afvallen. Omdat ze gezond zijn passen ze in elk eetschema. De meest besproken gezonde voedingsstoffen zijn de Omega-9 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte.
Het grootste verschil tussen beiden is dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en 'extra vierge' een van maximaal 1 %. Olijfolie of pure olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie.
Extra vergine olijfolie (evoo)
Heeft de beste kwaliteit en is daarom de lekkerste en duurste olijfolie. Sprenkel evoo over salade, tapenade, koude saus en over pasta. Evoo verhitten kan, maar is vanwege de prijs een tikje kostbaar. Ook gaat de heerlijke smaak grotendeels verloren.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Olijfolie zit vol vitamine E en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, wat maakt dat het in de Schijf van Vijf staat. Doordat extra vergine olijfolie niet verhit is, zijn hierin meer voedingsstoffen behouden vergeleken met 'gewone' olijfolie.
In de top-10 staan verder nog genoteerd de Spaanse olijfolies La Panadera Premium (Jaén, ongeveer elf euro per halve liter), Al Alma de Olivo Hojiblanca (Toledo, ongeveer 10 euro per halve liter) en Finca Varona La Vella (Castellón, ongeveer 12 euro per halve liter).
Olijfolie uit Kalamata
Veruit de beste Griekse olijf is ongetwijfeld de kalamata. Deze olijfsoort wordt vooral verwerkt voor tafelgebruik, en is opvallend goed van smaak. Soms perst men uit deze kalamata olijf ook olijfolie. Een andere populaire olieproducerende olijfsoort is zeker ook de koroneiki.
Het gebruik van olijfolie voor massages was destijds heel gewoon; Griekse atleten masseerden hun spieren met olijfolie om ze op te warmen. De oude Romeinen wreven hun lichaam er na een stoombad mee in om weer op krachten te komen.
Kattendrugs. De verklaring is heel simpel: in olijven komen bestanddelen voor die ook zitten in kattenkruid (ook wel bekend als catnip). Kattenkruid – ook wel drugs voor katten genoemd – wordt veel gebruikt in kattenspeeltjes of -voeding, omdat het op veel katten een ontspannend of mild hallucinerend effect heeft.
De vruchten kun je niet rechtstreeks van de boom eten. Ze zijn erg bitter en hard. Het is beter de olijven eerst twee weken in water te leggen, ververs het water iedere dag. Na deze twee weken leg je de olijven een maand in pekelwater.
Ook in Nederland zijn olijfbomen te vinden. Niet voor de teelt maar als sierwaarde voor terras en tuin. Want wanneer we een niet al te strenge winter in Nederland hebben, kan een olijfboom zelfs in de volle grond overleven.
De groene olijf is direct na de zomer (september/oktober) rijp. Laat u de olijven hangen dan worden ze zwart. Zwarte olijven kunnen direct geweekt worden in een oplossing van water, zout en azijn.
1 olijfboom geeft ons ongeveer 20 kilo aan olijven en een olijf bevat ongeveer 16-20% vet. Dit vet zit grotendeels in het vruchtvlees maar ook voor een deel in de pit. Dit resulteert in 3 tot 5 liter top kwaliteit olijfolie per boom. Olijven worden geoogst als deze bijna rijp zijn.
Olijven oogsten doe je zo
Bij de traditionele teelt met een opbrengst tot 3.000 kilogram olijven per hectare bedraagt de kost voor de olijfboeren maximaal 0,25 euro per kilogram olijven.