Een kledingstomer is een apparaat waarmee je snel en gemakkelijk kreukels uit je kleding stoomt. We onderscheiden 2 soorten kledingstomers: handstomers en kledingstomers met standaard. Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer.
Kies een hittebestendige ondergrond zoals hout of tegels.
Zelfs als je het bedekt met stof, moet het oppervlak toch hittebestendig zijn. Kies iets van hout, tegels of metaal, indien mogelijk. Gebruik geen plastic ondergrond dat kan smelten door de hitte van het strijkijzer. Strijk nooit direct op het oppervlak!
Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
Natte handdoek
Zet je kleding op een vlakke ondergrond zoals de strijktafel, eettafel of op de grond. Doe een natte handdoek op de kreukels en druk dit stevig aan. Laat je kleding drogen en weg zijn de kreukels.
Strijkmat of -deken
Ben je klaar met strijken, dan vouw je het op en stop je het in de kast. Je kunt de mat of het deken gebruiken op eender welke stevige ondergrond. Je bureau of een tafel is ideaal, maar je kunt het ook op de wasmachine of droogkast leggen.
Het is vaak nodig om de ondergrond voor te strijken. Zowel bij zuigende ondergronden en niet zuigende ondergronden (zoals tegel over tegel) adviseren wij om de ondergrond voor te strijken met een geschikt voorstrijkmiddel. Ook bij een gipsgebonden ondergrond moet je altijd een voorstrijkmiddel gebruiken.
Lakens kunnen gemaakt zijn van vele verschillende stoffen: katoen, linnen, polyester, flanel en zelfs satijn. Stel het strijkijzer zo heet mogelijk in voor de stof. Dit zorgt ervoor dat het gemakkelijk over het materiaal glijdt en je zult zien hoe de vouwen binnen enkele minuten verdwijnen. Strijk vochtig.
#3 Warme stijltang
Niet alleen haren strijk je ermee glad; ook kreukels uit kleding verdwijnen als sneeuw voor de zon. De stijltang werkt het beste op kleine oppervlaktes zoals een kraag. Zorg er wel voor dat de stijltang op een lage hittestand, anders brand je er misschien wel een gat in.
Strijken: een goede basisoptie, waarmee je ook zwaardere stoffen (zoals dikke katoenen of linnen overhemden) en grote stapels kleding kreukvrij maakt. Naar de stomerij: kleding die speciale zorg nodig heeft, zoals een kostuum, nette jurk of winterjas, breng je het beste naar de stomerij.
Beste koop kledingstomer
Deze SteamOne S-Nomad Plus is de topper uit onze kledingstomer review. Nadat we deze kledingstomer een paar keer hadden gebruikt, besloten we om deze de titel “Beste koop kledingstomer” te geven. Met deze draagbare handstomer haal je snel kreukels en luchtjes uit je kleding.
Om je pak te strijken is het van belang dat je het strijkijzer niet direct in contact brengt met het pak. Zorg ervoor dat je een laken of een doek tussen het pak en het strijkijzer legt. Zo voorkom je schade en glinstering aan de stof. Om hardnekkige kreukels te verwijderen kun je het pak vanuit de binnenkant strijken.
Leg de kraag uitgevouwen plat op de strijkplank. Strijk eerst de binnenkant, dan de buitenkant. Strijk van beneden naar boven. Vouw je de kraag weer dubbel en strijk voorzichtig over de kraag, zodat de kraag goed gevouwen blijft zitten als je het overhemd draagt.
Een strijkvrij overhemd is een overhemd dat u niet hoeft te strijken. Het non-iron overhemd blijft kreukvrij, zonder het te strijken. Een kreukvrij overhemd is gemakkelijk en onderhoudsvrij, eventuele kreukels van bijvoorbeeld een lange autorit zakken er meteen weer uit door uw eigen lichaamswarmte.
Wil je het fijnste, allerzachtste bedje dat je kan krijgen? Dan wordt het strijken van je beddengoed aangeraden. Strijken is en blijft nou eenmaal de meest effectieve manier om alle kreukels en lijnen uit je lakens te krijgen.
Je zou zeggen dat strijken slecht is voor je kleding. Dit is deels waar. Wanneer je echter op een lage temperatuur strijkt, en het kledingstuk binnenstebuiten strijkt kan het weinig kwaad. Kleding die gestreken wordt blijft langer mooi in vorm.
Ook je föhn kan wonderen verrichten als het gaat om kreukels. Hier kun je het best wel meteen de plantenspuit gebruiken om water op de kreuken te krijgen. Vervolgens föhn je ze eruit. Het water zorgt voor stoom en die stoom zorgt dan weer dat de kreuk verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
Begin met de kleren die op de laagste stand gestreken moeten worden, en behandel dan de kleren die op een hogere stand gestreken mogen worden. Acetaat, viscose, zijde en wol moeten allemaal op een lage stand gestreken worden. Keer kledingstukken van viscose en zijde binnenstebuiten voordat je ze strijkt.
Strijk eerst de binnenkant van het hemd en de buitenkant van de boord en de kraag. Om plooitjes te vermijden, strijk je altijd van de punt van de kraag naar het midden toe. Leg het platte stuk aan de achterkant glad op de strijkplank en strijk erover.
Iedereen kan leren strijken, het is namelijk niet moeilijk. Maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Wat heb je nodig? Een strijkplank met een (stoom)strijkijzer met een gladde en schone zool en eventueel een sprayflacon met water of een strijkspray.