Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) en Noord-Ierland vormen gezamenlijk het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, gelegen op de Britse Eilanden tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan, ten westen van Europa.
De Engelsen, Schotten, Welshmen en Noord-Ieren worden samen 'Britten' genoemd. Groot-Brittannië is vooral een geografisch begrip: het is het grootste eiland van de Britse Eilanden en omvat Engeland, Wales en Schotland (dus niet Noord-Ierland).
Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
Gemenebest van Naties
"Dat zijn voormalige koloniën die nooit afstand hebben genomen van de Britse Queen. Die zijn verder wel volledig onafhankelijk. Dat zijn onder meer Australië, Canada en Papoea-Nieuw-Guinea." Die landen vallen samen met andere landen onder het Gemenebest van Naties- voorheen het Brits Gemenebest.
Op 2 december 1922 werd een vredesverdrag getekend waarbij de 26 Zuid-Ierse counties het Verenigd Koninkrijk verlieten om de Ierse Vrijstaat te vormen, een autonome staat binnen het Britse Rijk, met de Britse koning als staatshoofd.
Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit de landen van Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) plus Noord-Ierland. De volledige naam in het Engels is The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.
Wales maakt als constituerend land met Engeland, Noord-Ierland en Schotland deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Wales ligt in het westen van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het oosten aan Engeland.
Hoe heette Hongkong vroeger? Hongkong stond vroeger bekend als een Britse kroonkolonie en werd officieel aangeduid als de "Kroonkolonie Hongkong" tijdens de Britse periode.
De laatste kolonie, Hongkong, werd in 1997 overgedragen aan China, en alleen Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Gibraltar zijn nog over, plus hier en daar een eiland. Veel voormalige koloniën zijn lid van het Britse Gemenebest, en er zijn er nog 16 waar de Britse koningin formeel het staatshoofd is.
Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Het Verenigd Koninkrijk omvat in totaal vier constituerende landen: Engeland in het midden en zuiden (56.286.961 inwoners, 2019); Schotland in het noorden (5.500.250 inwoners, 2022), Wales in het westen (3.153.000 inwoners, 2022) en Noord-Ierland in het noordwesten (2.050.025 inwoners, 2019).
Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Groot-Brittannië (dus Schotland, Engeland en Wales) en Noord-Ierland. De volledige naam in het Engels is eigenlijk The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Engeland, Schotland en Wales zijn dus drie losse landen.
Tot de Acts of Union in 1707 was Schotland een zelfstandig koninkrijk, maar al sinds 1603 was het via een personele unie verbonden aan Engeland. Het land behield een eigen rechtssysteem.
Het Verenigd Koninkrijk omvat in totaal vier gebieden: Engeland in het zuiden (53.012.456 inwoners); Schotland in het noorden (5.313.600 inwoners); Wales in het westen (3.063.456 inwoners); Noord-Ierland in het noordwesten (1.837.938 inwoners).
Wales (verouderd Nederlands: Wallis of Kymrië, Welsh: Cymru, Latijn: Cambria) maakt als constituerend land met Engeland, Noord-Ierland en Schotland deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Wales ligt in het westen van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het oosten aan Engeland.
Groot-Brittannië ligt ten noordwesten van Frankrijk en ten oosten van Ierland. Het omvat het grootste deel van het territorium van het Verenigd Koninkrijk.
Nederlandse koloniën waren onder meer Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), Nederlands- Nieuw-Guinea, de Nederlandse Antillen, Suriname en andere gebieden in het toenmalige Nederlands-Guiana. Nederland had ook enige tijd koloniale bezittingen in Afrika en de Amerika's.
de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten;de 3 openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
De grootste koloniale machten waren: Groot-Brittannië, Spanje, Portugal en Nederland.
In 1984 werd er een verdrag gesloten tussen China en de Britten, dat Hongkong in 1997 werd teruggegeven aan de Chinese autoriteiten. Hong Kong werd hierbij wel een speciale bestuurlijke regio, daardoor valt Hong Kong buiten de communistische administratie van China. Hong Kong is dus eigenlijk een aparte staat.
Waarom gaven de Britten het recht op hun kroonkolonie op? Groot-Brittannië gaf in 1997 Hongkong terug aan China. Het was politiek, economisch en geografisch gezien niet mogelijk om het recht op de kroonkolonie te handhaven. aan de Britten.
Chinees en Engels zijn de officiële talen van Hongkong. Alle officiële borden en aankondigingen van het openbaar vervoer, evenals de meeste menu's, zijn tweetalig. Het Kantonees is de moedertaal van de meerderheid van de inwoners van Hongkong.
Is Wales groter dan Nederland? Nee, Wales is niet groter dan Nederland. Wales heeft een oppervlakte van ongeveer 20.780 vierkante kilometer, terwijl Nederland een oppervlakte heeft van ongeveer 41.500 vierkante kilometer. Wales is dus ongeveer half zo groot als Nederland.
Het Verenigd Koninkrijk is een land in West-Europa. Het land ligt op een aantal eilanden in de Atlantische Oceaan. Het land is bijna 6 keer zo groot als Nederland en telt ruim 63 miljoen inwoners. De hoofdstad is Londen.