1. Verenigde Staten – 8.133,5 ton goud.
Liefst 83 procent van het Europese goud komt uit Rusland, dat sinds 2010 elk jaar zijn productie verhoogt. Rusland nam in 2019 de tweede plek over van Australië – in 2019 werd er in Rusland 50 ton meer gedolven dan het jaar daarvoor.
De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud (EUR 26,7 miljard eind 2019) als onderdeel van haar totale reserves. Het goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker.
Veel landen houden een goudvoorraad aan als een soort waardereserve waar ze op kunnen vertrouwen als men het vertrouwen in waardepapieren verliest. Zo kan een land in het slechtste geval haar goudreserve aanwenden om goederen te importeren of om de waarde van de munt te verdedigen.
De Verenigde Staten en Europa hebben nog steeds de grootste publieke goudvoorraden, maar het aandeel van China en Rusland is de laatste jaren wel verder toegenomen. Ook hebben andere Euraziatische landen veel goud gekocht, zoals we eerder al schreven in dit artikel.
Wanneer u denkt aan goud kopen in Turkije, denkt u vast ook dat het goedkoper is. Dat is in het geval van juwelen vaak ook zo. Goud zit in de cultuur van de Turken, waardoor er genoeg aanbod is en veel onderlinge concurrentie tussen goudhandelaren en juweliers, alsmede lagere arbeidskosten.
Binnen de Nederlandse wet kan dat tot en met € 9.900,- per transactie per maand. Wij hanteren hiervoor de regels volgens de "Financial Intelligence Unit-Nederland" (FIU-Nederland), voorheen Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (Wet MOT).
Rusland – 2.299,9 ton goud.
Turkije bezit een voorraad van 564 ton goud, goed voor een waarde van $20 miljard. Niet al het edelmetaal is eigendom van de Turkse staat. Het gros van het goud is eigendom van banken (waaronder Ziraat en Vakifbank), maar wordt sinds een paar jaar tot de Turkse nationale reserves gerekend.
De huidige goudprijs laat zien dat we nog ruim 11% onder deze goudprijs verwachting voor 2022 staan. Een troy ounce goud kan dus (volgens Goldman Sachs) nog 209 US dollar meer waard worden in de aankomende periode. Beleggers in gouden munten en goudbaren zouden met deze verwachting goed uitkomen.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
Het aankopen van goud zorgt voor een betere spreiding in uw beleggingsportefeuille. In tijden van onrust, zoals de coronacrisis, stijgt de goudprijs of daalt minder snel dan de aandelenmarkten. Het is dus een goede aanvulling op aandelen.
Andere goud vindplaatsen in Nederland
Mogelijk heb je meer geluk langs de Rijn bij Spijk aan de Duitse grens. Op de strandjes aan de noord-oever van de Rijn kun je met een goudpan in het zand op de kleilaag kleine deeltjes goud vinden.
In Europa ligt bijna geen goud dat economisch rendabel te winnen, maar in andere gebieden van de wereld wel. Veel goud wordt gevonden in Noord-Amerika en in diverse Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Australië, Rusland, China, Indonesië en in diverse Zuid-Amerikaanse landen.
De Nederlandsche Bank heeft een goudvoorraad van ruim 600 ton met ongeveer een waarde van achttien miljard euro. Het gaat hierbij om meer dan 45.000 baren goud.
Hoeveel goud zit er nog in de grond? Volgens schattingen van de US Geological Survey zit er wereldwijd nog iets meer dan 50.000 ton aan economisch winbaar goud in de grond.
Als je het goud minder dan een jaar bezit, is de daaruit voortvloeiende winst belastbaar en dus deel van je aangifte inkomstenbelasting. Niettemin is er een vrijstellingsgrens (§ 23 lid 3 zin 5 EStG), die alleen voorziet in belastingheffing op verkopen van meer dan 600 euro.
Legitimatieplicht: Bij iedere koop die u van ons doet, dus wanneer wij aan u een goudbaar of zilveren munten verkopen voor een bedrag van € 10.000,- of meer zijn wij verplicht om u om uw legitimatiegegevens te vragen en deze te registreren.
Begin 2000 verhandelde de 1 kilogram goud onder de 10.000 euro, de prijs klom daarna naar zijn recordwaarde in september 2019 tot meer dan 45.000 euro. ROI (Return on Investment) die overeenkomt met 8% per jaar.
Nederland had dertig jaar geleden nog bijna drie keer zoveel goud als nu, maar heeft met zijn 612 ton in een jaar toch ook bijna 6,4 miljard dollar (5,7 miljard euro) "verdiend".