In Frankrijk heeft men relatief gezien het minst last van de inflatie, daar is het getal slechts 6,5 procent. De inflatie kwam wat hoger uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op 9 procent gerekend. De sterk stijgende consumentenprijzen zetten de koopkracht van huishoudens onder druk.
“Zwitserland heeft altijd minder last van inflaties, omdat ze een sterke eigen munt hebben en geen indexeringsmechanismes. Maar in deze specifieke crisis zijn het de stuwmeren en de opwekking via waterkracht die ervoor zorgen dat zij de prijsstijgingen minder voelen.”
Er komen waarschijnlijk gerichte steunmaatregelen voor gepensioneerden en studenten, belastingverlagingen en een opvolgregeling voor goedkoop openbaar vervoer. Vorige week liep een tijdelijk ov-ticket van 9 euro per maand in Duitsland af, net als een tijdelijke verlaging van de accijns op autobrandstof.
De hoogste inflatie ooit gemeten in Nederland was 11,1 procent, in januari 1975. Dat cijfer is volgens de Nederlandse rekenmethode berekend. Volgende week maakt het CBS het cijfer over afgelopen maand volgens die rekenmethode bekend en dan is dus te zien of de inflatie dat record voorbij gaat.
De inflatie staat nog wel op het hoogste niveau in 24 jaar. De Turkse inflatie werd verwacht rond 80%, maar ligt iets lager. In juni bedroeg de inflatie 78,6 procent. De consumentenprijzen in Turkije zijn sinds het begin van 2017 bijna ononderbroken met dubbele cijfers gestegen.
De inflatie bedraagt 9,94%
Russische handel (op jaarbasis)
Volgens de ramingen zal de Russische invoer in 2022 met 35,2% dalen ten opzichte van 2021, en zal de uitvoer met 30,9% achteruit gaan. Uit ramingen blijkt dat de inflatie in Rusland in 2022 sterk zal stijgen, tot 22%.
Volgens de Amerikaanse overheid bedroeg de inflatie vorige maand 8,5 procent op jaarbasis, tegen 9,1 procent in juni, wat het hoogste niveau in ruim veertig jaar was. Het cijfer is van groot belang voor de Amerikaanse centrale bank, die bezig is de rente te verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan.
Renteverhogingen juli en september 2022
Het laatste jaar is de inflatie omhooggeschoten. Dat komt onder meer door de sterk gestegen energieprijzen en voedselprijzen, mede door de oorlog in Oekraïne. De vraag is nu dus hoger dan het aanbod en daardoor stijgen veel prijzen.
Omdat Zwitserland geen lid van de EU is, blijft de Zwitserse munteenheid de Zwitserse frank, aangeduid als CHF. Desondanks worden de prijzen op veel plaatsen zowel in CHF als in EU aangegeven, zodat u de prijzen kunt vergelijken.
Naast het bankgeheim heeft Zwitserland zijn welvaart ook te danken aan haar sterke munt: de Zwitserse Frank. De Zwitsers betalen al eeuwen lang met deze munteenheid, die tot één van de sterkste eenheden ter wereld behoort.
Ten slotte draagt de Zwitserse frank ook bij aan de lage inflatie. De munt is op valutamarkten behoorlijk in trek door de toenemende economische onzekerheid. Een maand geleden was de frank zelfs heel even iets meer waard dan een euro. Maar zelfs na een recente terugval, staat de munt ruim 8% hoger dan een jaar eerder.
Laatste prognose indexaanpassing
Daardoor stegen de lonen in onze sector in september 2022 met 2%. Het Planbureau voorspelt in zijn meest recente prognose de vier volgende momenten waarop de spilindex zou overschreden worden. De eerstvolgende overschrijding van de spilindex zou plaatsvinden in oktober 2022.
De inflatie volgens de consumentenprijsindex is in april uitgekomen op 9,6% jaar-op-jaar. Dit betekent dat inflatie iets is afgenomen ten opzichte van maart, toen de prijsstijging uitkwam op 9,7%. Onderliggend aan deze kleine afname zijn enkele verschuivingen te zien.
Een inflatie van 12,0 procent in augustus 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 12,0 procent hoger zijn dan in augustus 2021 en niet dat de prijzen met 12,0 procent zijn gestegen ten opzichte van juli 2022.
MADRID – Volgens het Europese Statistiekbureau Eurostat is de inflatie in de eurozone in augustus naar een recordhoogte gestegen van 9,1 procent. Dat is lager dan in Spanje waar dat 10,3 procent is maar ook lager dan de 10,5 procent in België en 13,6 procent in Nederland.
Inflatie treedt op wanneer er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten, niet alleen van individuele producten; dat betekent dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan gisteren. Met andere woorden: door inflatie wordt de munt in de loop van de tijd minder waard.
Hoewel de inflatie in Zwitserland veel lager is dan in veel andere Europese landen, ligt de inflatie met 3,5 procent wel op het hoogste niveau in dertig jaar. De centrale bank verwacht dat de inflatie dit jaar op gemiddeld 3 procent zal uitkomen en volgend jaar zal afnemen tot 2,4 procent.
Gemiddeld verdienen Turken zo'n 800 euro per maand. Het inkomen varieert echter sterk per streek. Op het platteland van Zuid-Anatolië hebben gezinnen gemiddeld zo'n 5100 euro per jaar tot hun beschikking. In het economisch sterke Istanbul is dit cijfer ongeveer twee keer zo hoog.