Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer). Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910.
De tosti (Nederland) of croque-monsieur (België/Frankrijk) is een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee dungesneden sneetjes brood samen met het tussenliggende beleg te roosteren in een tosti-ijzer (croque-monsieurmachine), grill, oven, speciaal broodrooster of koekenpan.
De oorsprong van de Croque Monsieur dateert uit het begin van de 20e eeuw in Frankrijk, waar het voor het eerst verscheen op de menukaart van een Parijs café in 1910.
Croque-monsieur is standaardtaal in België.
Standaardtaal in Nederland is tosti.
Grilled cheese sandwich - De Amerikaanse Keuken.
Tosti in het Duits Schinken-Käsetoast (geslacht: mannelijk) Tosti in het Engels ham & cheese toast. Tosti in het Frans croque-monsieur (geslacht: mannelijk)
Helaas is het verder niet bekend hoe iemand dan de tosti heeft uitgevonden en waar ze dus deze naam voor hebben bedacht toen der tijd. Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer).
Hoe dan ook, de “bikini”, “biquini”, “mixto” of tosti is zeer populair in Spanje waarbij het brood in veel bars ingesmeerd wordt met wat boter en daarna met de ham en kaas op de bakplaat of in de oven gaat. Deze sandwich wordt veel gegeten als ontbijt bij de café con leche.
Een croque-monsieur (of tenminste, de Belgische variant ervan) bestaat uit twee sneetjes (meestal wit) brood belegd met kaas en ham, die in een croque-monsieurapparaat of tussen een grilltoestel lekker goudbruin gebakken worden.
Neem een sneetje brood en leg hierop een halve plak ham. Leg vervolgens een schijf ananas op de ham, gevolgd door een plakje kaas. Bedek met een tweede sneetje brood. Bak de croque in het croque-monsieurtoestel of de (grill)pan tot de kaas mooi gesmolten is en het brood een goudbruine kleur heeft.
De naam "croque madame" zou zijn ontstaan in de jaren 60. De naam is een woordspeling, aangezien het gebakken ei bovenop de sandwich op een vrouwenhoed lijkt .
Croque-monsieur, nét anders dan 'onze' tosti – De Franse croque-monsieur is een tosti met bechamelsaus.Hij gaat niet in het tostiapparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.
Fans van het belegde broodje hebben volgend weekend iets te vieren. Dit jaar is het namelijk 250 jaar geleden dat in Engeland de sandwich werd uitgevonden. Naar verluidt is de uitvinding toe te schrijven aan John Montagu, de vierde graaf van Sandwich.
In principe heeft een tosti dezelfde voedingswaarden als een boterham met kaas. Als u het broodje met exact dezelfde ingrediënten en dus niet extra's in het tosti-ijzer stopt, is een tosti dus gewoon even gezond als een koude boterham met kaas.
Beleg de sneetjes brood een plakje kaas. Leg op 1 sneetje de plakjes tomaat en bestrooi met bieslook.Leg het andere sneetje brood erop en rooster in een tostiapparaat. Snijd diagonaal doormidden en serveer met ketchup.
'n Tosti heet in België een 'croque-monsieur' (spreek uit: krok mesjeu). Dat klinkt een stuk luxer, maar het is net zo snel te maken als een tosti. Met de onderstaande tosti- recepten heeft u in een handomdraai een heerlijke, warme kerstlunch voor de hele familie klaar.
Om een lekkere tosti te maken kun je het beste jong belegen kaas gebruiken, dit smelt namelijk goed. Als je van oude kaas houdt, kun je dit ook gebruiken op je tosti, laat hem dan wat langer in het tosti-ijzer zitten. Op die manier kan de oude kaas goed smelten en heb je een lekkere tosti met oude kaas.
Je kunt een ei bakken met een tosti-ijzer. Dat stond tenminste op internet. Maar ja.
De bocadillo (letterlijk'kleine hap') of bocata (in Cheli) is in Spanje een sandwich gemaakt van Spaans brood, meestal een stokbrood of een soortgelijk soort brood, in de lengte gesneden. Traditioneel gezien als een bescheiden gerecht, heeft de lage prijs het in de loop van de tijd mogelijk gemaakt om te evolueren tot een iconisch stukje keuken.
'. Natte tosti: een gladde corpsbal – vaak een met een matje – die heel erg vol van zichzelf is.
Deze tosti werd bereid in de pan en zouden rond 1950 ook in Nederland zijn opgedoken in espressobars en het werd een tosti genoemd omdat het werd afgeleid van het Engelse woord 'Toast'.
Twee boterhammen, kaas en een plakje ham en gaan! Dat is wel de meest bekende variant van de tosti.
Soms wordt croque monsieur abusievelijk letterlijk vertaald als 'krokante meneer', maar het echte verhaal is iets ingewikkelder. Het krokante brood is goed voor de tweede helft van de naam, afgeleid van het Franse werkwoord croquer (bijten).
Ketchup of curry zijn klassieke sauzen, maar je kunt ook denken aan mayonaise, mosterd of een zelfgemaakte saus.