Duitsland heeft bijna 1.500 brouwerijen in het land die samen goed zijn voor ruim 5.000 verschillende soorten bier. Wat ook niet vergeten mag worden, Duitsland heeft het grootste bierfeest ter wereld, het Oktoberfest.
Duitsland is veruit de grootste bierbrouwer en was vorig jaar goed voor een bierproductie van maar liefst 8,3 miljard liter – 21% van de totale productie in de EU. Het Verenigd Koninkrijk volgt op de tweede plek met een productie van 5,1 miljard liter bier in 2016.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
Volgens de website Ratebeer.com zijn er over de hele wereld meer dan 200.000 verschillende biermerken. In de Verenigde Staten is Budweiser en Bud Light nog steeds het meest gedronken bier, ondanks het groeiend aantal speciaalbier brouwerijen in Amerika.
De hoogste bierconsumptie in Europa
Dat is namelijk Tsjechië. In dit land dronken ze in 2017 maar liefst 151 liter bier per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dit minder dan de helft, namelijk 73 liter. In navolging van Tsjechië, drinken ze in Oostenrijk 106 liter bier, per inwoner, per jaar.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij. Zo heb je Bavaria (Lieshout), Grolsch (Enschede), Amstel (Amsterdam) en Brand (Wijlre).
Wereldwijd is er één land dat aanzienlijk meer alcoholhoudend bier exporteert dan Nederland en dat is Mexico. Vooral de laatste vier jaar heeft de Mexicaanse bierexport een enorme vlucht genomen en het land exporteert nu twee keer zoveel bier als Nederland.
Voor het eerst in ongeveer honderd jaar heeft Nederland weer meer dan 400 bierbrouwerijen. De vaksite voor bierbrouwers, Cambrinus.nl, turfde in de eerste zes maanden dit jaar 38 nieuwe brouwerijen. Daarmee komt het totaal op 422 biermerken.
De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië). Daarop worden meer dan 20 soorten bier en verschillende recepten met bier beschreven.
Brouwerij Weihenstephaner oftewel de Bayerische Staatsbrauerei is een kloosterbrouwerij in Freising, in de buurt van München. Dit is de oudste bierbrouwerij ter wereld. In 725 werd een Benedictijner abdij gesticht die sinds 1040 wordt gebruikt als bierbrouwerij.
Best Bier wordt gebrouwen door Bavaria in Lieshout.
Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats. In landen als Ierland, Duitsland, Luxemburg en België ligt de gemiddelde bierconsumptie per inwoner nog fors hoger dan in Nederland.
Het land dat ver bovenaan de lijst staat, is Tsjechië, waar de inwoners namelijk zo'n 143,3 liter bier per inwoner per jaar naar achteren gooien.
Beste Pils ter wereld – ook in 2021! De bieren Alfa Edel Pils en Alfa Krachtig Dort zijn weer in de prijzen gevallen. Het Edel Pils is in 2021 wederom als hoogste beoordeeld in de categorie International Lager tijdens de London Beer Competition. Dat betekent wederom dat de titel ''Beste Pils ter wereld'', verdiend is.
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen.
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
Andere veel verkochte merken zijn onder meer Grolsch, Bavaria, Hertog Jan, Amstel en Brand. Die laatste twee zijn overigens ook van Heineken.
De oudste bierbrouwerij ter wereld
De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan in Freising is de bakermat van de Beierse brouwcultuur. Al in 1040 kregen de Benedictijner monniken van het Weihenstephan klooster het recht om bier te brouwen. Daarmee is het de oudste bierbrouwerij ter wereld.
Heineken was vorig jaar in West-Europa voor alweer de 22e keer het best verkochte bier met maar liefst elf miljoen hectoliter. Het is voor Heineken de 22ste keer op rij dat het biermerk bovenaan de lijst staat, aldus het onafhankelijke Britse onderzoeksbureau Plato Logic.
Heineken, het van oudsher Nederlandse biermerk, heeft sinds 1873 grote internationale bekendheid verworven. Onze data laat zien dat ook in eigen land Heineken nog steeds het grootste distributieaandeel in de Nederlandse horeca -en de foodservicemarkt heeft.