Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld, waar zowel de Arabica als de Robusta boon groeien. De koffie die hier vandaan komt, staat bekend om de lage zuurgraad, de romige textuur en de chocolade -en karameltonen. Het is dus een koffieboon die van zichzelf al wat zoeter smaakt.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
De landen met de grootste koffieproductie zijn Brazilië, Vietman en Colombia. Toch zijn de belangrijkste werelddelen waar koffie wordt verbouwd Latijns-Amerika en Afrika.
Brazilië is het meest koffieproducerende land ter wereld.
Italian coffee (Nederlands: Italiaanse koffie) is een drank op basis van hete koffie. De bereidingswijze is hetzelfde als Irish coffee maar in de plaats van whisky wordt er Italiaanse amaretto gebruikt. Vanwege het zoet in de likeur wordt er geen suiker extra aan toegevoegd.
De Robusta plant kan gemakkelijk in verschillende klimaten groeien. Hierdoor komt Robusta voornamelijk uit Zuid-Amerika, waar Arabica afkomstig is uit hooggelegen gebieden in Midden-Afrika en Azië.
Latijns-Amerika en Afrika zijn de belangrijkste werelddelen waar koffie wordt verbouwd. In landen zoals Ethiopië, Kenia, Colombia, Bolivia, Peru, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Honduras en Panama zien we de Arabica koffieboon terug. De Robusta koffiebonen zien we vooral in Uganda, Thailand, Vietnam en India terug.
Oorsprong van de koffie
Voor zover bekend ligt de koffie oorsprong in het land Ethiopië en groeide het daar in het tropisch regenwoud. Overigens groeit het daar nog steeds en heeft Fleur de Cafe verschillende soorten koffiebonen uit Ethiopië in het assortiment.
De koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt. Daar begonnen de eerste mensen koffie te drinken. Het zwarte goud verspreidde zich in de vijftiende eeuw naar Jemen, waar de koffieplanten groeiden. Een eeuw later werd er koffie gedronken in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije.
Kopi Luwak is de duurste koffie ter wereld. Deze uit Indonesië afkomstige koffie (kopi) kost tussen de € 90,- en € 450,- per 500 gram en wordt daarom ook wel de kaviaar onder de koffiesoorten genoemd. Maar waarom is deze koffie zo duur en wat maakt het zo speciaal?
Volgens HetTestPanel.nl zijn deze koffiebonen beoordeeld met een 8,1. Een van de belangrijkste redenen waarom Gran Maestro Italiano valt onder de best geteste koffiebonen is omdat Gran Maestro 100% Arabica is en daarnaast afkomstig uit de beste koffie gebieden van Brazilië en Colombia .
Costadoro Respecto koffiebonen
Hun koffiebonen zijn namelijk al 3 keer uitgeroepen tot de beste koffiebonen van Italië. Deze 100% arabica Costadoro Respecto is ook nog eens biologisch én fairtrade. De koffie heeft een mooie cremalaag en een volle body met tonen van chocolade en biscuit.
1. Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso - cups. Wij hebben een beste koffie test uitgevoerd en de Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso -cups zijn uitgeroepen tot beste koffie 2022! Dit op basis van zijn heerlijke smaak en unieke eigenschappen waarmee jij echte Italiaanse koffie in huis haalt.
Maar wat is het grote verschil? Door het drinken van koffie waarvoor verse bonen zijn gemalen ervaart men de echte smaak van koffie. Oploskoffie daarentegen wordt bereid door een droogproces op -40 graden Celsius. Hierdoor gaat veel van de smaak van de koffie verloren en ervaren sommige mensen een bijsmaak.
De duurste koffie ter wereld is Kopi Luwak. Deze koffie kost tussen de € 90,- en € 550,- per 500 gram. Een kopje Kopi Luwak koffie kost tussen de € 5,- en € 16,-. De duurste koffie ter wereld wordt gemaakt van koffiebonen uit de poep van een civetkat.
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
Er worden echter maar twee soorten voornamelijk geproduceerd voor consumptie. Het gaat hier om de Arabica en Robusta koffiebonen.
De eerste koffiedrinkers waren de arabieren
Hoewel mensen in Ethiopië, waar de koffiebes in het wild groeide, al in de 11eeeuw een soort brouwsel van de koffiebessen dronken, worden de Arabieren toch als de eerste echte koffiedrinkers beschouwd.
De Nederlanders teelden voor de export koffie op plantages op Celebes en Sumatra, waardoor Nederland het eerste commerciële koffie-exporterende land werd. Op het einde van de 17e eeuw smokkelden Nederlandse zeevaarders Coffea arabica van Mokka naar Java, waar de plant goed bleek te groeien.
De originekoffies van Spar komen uit Colombia, Brazilië, Costa Rica, Kivu en Burundi. Ze zijn allemaal gemaakt van één soort arabicabonen. Bovendien zijn de bonen geproduceerd met respect voor mens en milieu, zoals je kan zien aan de labels op de verpakking.
In 1615 brachten kooplieden uit Venetië de eerste zakken koffie naar West-Europa. Door het heerlijke aroma en de stimulerende werking ervan werd koffie snel een favoriete drank en al gauw sprongen in heel Europa de koffiehuizen als paddenstoelen uit de grond.
Nu jaren later komen de Lavazza koffiebonen uit verschillende gedeeltes van de wereld. Zo heb je nog steeds wel bijvoorbeeld de Lavazza Tierra! Brasile koffiebonen, maar heb je ook de Lavazza Qualita Oro Mountain Grown koffiebonen die hun oorsprong vinden in Centraal-Zuid Amerika en Ethiopië.
De meeste fruitige smaken in koffie komen vanuit de arabica koffieplant. Dit is waarschijnlijk de reden waarom 100% arabica koffie zo populair is. Maar heel vaak is koffie ook niet 100% arabica, en is het een mix met robusta koffie.
Twee jaar later op 1 april 1938 werd de instant koffie, genaamd NESCAFÉ, gelanceerd in Zwitserland. Nestlé ontwikkelde een grootschalige productielijn voor koffie-extractie en “sproei gedroogde” koffiebonen om NESCAFÉ in haar fabriek in de Zwitserse stad Orbe te kunnen produceren.