Op 1 april 2001 was Nederland het eerste land ter wereld waar het huwelijk werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht, het 'homohuwelijk'. Gelijk om middernacht trouwden in Amsterdam vier stellen, onder wie Anne-Marie en Hélène.
Op 1 april 2001, pal na middernacht, worden in Amsterdam de eerste homohuwelijken ter wereld gesloten. Of beter: de eerste burgerlijke huwelijken tussen partners van gelijk geslacht.
Er zijn in Nederland in de afgelopen twintig jaar ruim 19.000 homomannen en bijna 21.000 lesbische vrouwen met elkaar getrouwd. Al met al gaat het dus om zo'n 20.000 huwelijken.
' Het doet meer recht aan waar het om draait: gelijk zijn onder de wet. De term homohuwelijk kennen we sinds 1998, in dit jaar werd het geregistreerd partnerschap geïntroduceerd, omdat dit ook mogelijk was voor partners van gelijk gender, werd dit vaak homohuwelijk genoemd.
Sinds 1 april 2001 is het in Nederland mogelijk dat twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen (homohuwelijk). Vanaf 1998 was het al mogelijk voor twee mannen of twee vrouwen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan.
Uit die combinatie van cijfers blijkt dat 4 tot 7 procent van de volwassenen zich voelt aangetrokken tot iemand van hetzelfde geslacht. Ofwel, ongeveer 1 op 20 personen is LHB en 1 op de 15 mensen is LHBT.
Polygame huwelijken zijn in Nederland bij wet verboden.
De overheid werkt aan gelijke rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, bi+, transgender-, intersekse personen en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ's). Zo mogen paren van hetzelfde geslacht sinds 2001 trouwen en kinderen adopteren.
Triest record: pasgetrouwd koppel beslist al na 3 (!)minuten om te scheiden. Het moet het kortste huwelijk ooit geweest zijn in Koeweit.
Nadat je scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand ben je ongehuwd en als je dan een nieuwe liefde tegenkomt mag je opnieuw trouwen. In de wet staat geen maximaal aantal keren dat je mag trouwen.
Vrouw-vrouw huwelijken koploper in scheidingen
Huwelijken tussen twee vrouwen zijn veruit de grootste koploper in scheidingen, en lopen het vaakst stuk.
Kerkelijk recht, religieuze tradities
Vanaf de 12e eeuw begon het concept van het huwelijk zoals we dat nu kennen zich te ontwikkelen binnen de Rooms-Katholieke Kerk, het was een sacrament.
Voor een kerkelijk huwelijk moet je wel gedoopt zijn maar niet noodzakelijk gevormd.
Momenteel bestaat dit recht binnen de EU in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Spanje en Zweden. Huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht zijn ook mogelijk in IJsland, Noorwegen en Zwitserland.
Oudste echtparen in Nederland
Het langst lopende huwelijk dat ooit in Nederland heeft plaatsgevonden is het huwelijk tussen Jakob Kuik (1899) en Grietje van der Sluis (1899). In 2000 vierden ze hun 82e huwelijksjaar, beide waren toen 101 jaar oud. Het echtpaar stapte in 1919 in De Wijk in het huwelijksbootje.
De leeftijd bij het eerste huwelijk – als dat er al komt – is mede daardoor steeds verder opgeschoven. In 2009 waren vrouwen gemiddeld iets ouder dan 30 en mannen waren gemiddeld 33 jaar bij het eerste huwelijk. In 2019 was de gemiddelde leeftijd bij vrouwen 31,9 jaar en bij mannen 34,4 jaar.
Vrijdag is al jaren de populairste trouwdag. De maandag is de populairste dag voor het sluiten van een partnerschap. Op die dag vinden ook nog relatief veel huwelijken plaats.
De 'q' staat voor queer, de term voor een brede seksuele of genderidentiteit. De term wordt gebruikt voor en door mensen die zichzelf niet willen identificeren met een vaststaande gender- of seksuele oriëntatie. Of die zich juist willen identificeren met iets wat niet heteroseksueel of cisgender is.
Waar staan de letters LHBTIQ+ voor? L = lesbisch, H = homo, B = biseksueel, T =transgender, I = intersekse, Q = queer en de + staat voor al die andere mogelijke manieren waarop mensen zichzelf, dus hun gender of seksualiteit kunnen benoemen.
In 1949 werd de naam gewijzigd in Cultuur- en Ontspannings Centrum (C.O.C.). In het kader van de grotere openheid in de maatschappij ten opzichte van homoseksualiteit werd deze verhullende naam in 1964 veranderd in Nederlandse Vereniging voor Homofielen COC.
U mag bijvoorbeeld niet met uw broer of zus trouwen. Bent u broer(s) of zus(sen) door adoptie of erkenning?Dan kunt u mogelijk toestemming krijgen om met elkaar te trouwen.
Sinds 5 december 2015 mag door de Wet tegengaan huwelijksdwang een huwelijk tussen neef en nicht alleen gesloten worden als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil toestemming geven voor het huwelijk.
Voor de wet met jezelf trouwen is niet mogelijk, maar er was wel iemand aanwezig die als trouwambtenaar het woord deed.
Queer (Q) of Questioning (Q)
Mensen die deze term gebruiken staan voor een open, brede identiteit en seksualiteit, en willen zichzelf niet in een hokje plaatsen qua geslacht en/of seksuele voorkeur. De Q staat voor sommigen ook voor Questioning: iemand die nog niet weet op welk geslacht of gender hij/zij/hen valt.
Het is een nieuwe letter in het alfabet van LHBTQIA-seksualiteiten. Steeds meer mensen geven aan panseksueel te zijn. Een onderzoek onder niet-heteroseksuele tieners, uitgevoerd in 2017, liet zien dat op dit moment veertien procent van de jongeren zichzelf panseksueel noemt en 34 procent bi.