Het komt misschien als een verrassing, maar volgens de meest recente Eurostat-gegevens eten de Belgen en Ieren van alle Europese landen het vaakst groenten.
De nummer 1 mag geen verrassing zijn, want Duitsland heeft vorig jaar voor ruim 4.5 miljard euro aan groenten en fruit vanuit Nederland ingekocht. Daarmee nemen de oosterburen bijna een derde van de totale Nederlandse export aan groenten en fruit voor hun rekening.
Het mediterraanse dieet staat bekend als 's werelds gezondste keuken met vaste ingrediënten als verse groenten en fruit, volkoren granen, noten, vis, zuivel, en olijfolie als de belangrijkste bron van vet. Vele studies hebben de voordelen aangetoond van het eten van deze magische combinatie van voedingsmiddelen.
Nederlanders eten gemiddeld 119 gram fruit (samen met vruchtencompôte) per dag. Vrouwen eten meer fruit (130 g/dag) dan mannen (108 g/dag).
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Appels. Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten.
In de lijst met gezondste landen ter wereld van Bloomberg heeft Spanje de eerste plek van Italië overgenomen. De mediterrane landen worden op plek 3 gevolgd door IJsland. Nederland is met 2 plekken gedaald naar de 15e plek.
De oorsprong van gastronomie, fijne keuken en de beste chefs ter wereld: Frankrijk. De invloed van de Franse keuken op de rest van de wereld kan je niet meer ontkennen. Hoewel vele populaire keukens slechts een trend zijn, blijft de Franse keuken een van de favorieten van culinaire liefhebbers over de hele wereld.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
zijn druiven veruit de belangrijkste fruitsoort, voor appel en banaan, gevolgd door mango's. Sinaasappelen zijn een stuk minder belangrijk. Deze rangschikking is op basis van commerciële waarde. Als je enkel rekening houdt met volume is de volgorde iets anders.
De hogere Nederlandse exportomzet van groenten en fruit in 2019 komt vooral voor rekening van ui, tomaat, paprika, avocado, banaan en blauw bes. Tomaat voert met grote voorsprong de exportranglijst aan, gevolgd door paprika en avocado.
Ananas, bananen, sinaasappelen, citroenen en nog veel meer soorten fruit. Kruiden komen er ook vandaan: peper, kaneel en kerrie. Het komt allemaal uit het regenwoud.
Nummer 1 van Europa en nummer 1 van de wereld. Zwitserland scoort op 8 klimaatindicatoren de volle 100 punten, waaronder watervoorziening, regulatie van pesticide en bosonderhoud. Die gezonde levensomgeving zorgt ervoor dat de Zwitser gemiddeld 81 jaar oud wordt.
Portugal is het beste Europese land (en de zesde in de wereld) voor expats om te wonen, volgens een ranglijst van InterNations, de grootste community van expats in de wereld. Bovenaan de lijst staat Bahrein en onderaan de lijst staat Koeweit op de 68e plaats.
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Een tot drie bananen per dag is voor de meeste mensen waarschijnlijk wel goed. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon door ook andere voedingsmiddelen te eten met nutriënten die niet in bananen zitten.