Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
Waar mayonaise dan wel vandaan komt? De havenstad Maó – of Mahón op z'n Spaans – op het pittoreske Spaanse eiland Menorca. In 1756 zou daar een Franse oorlogsvloot zijn aangemeerd om de Britse vestigingen op het eiland aan te vallen. Met succes!
De ingrediënten zijn haast gelijk: eigeel, azijn, mosterd, zout en zonnebloemolie. Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren. Het verschil zit 'm in de soort mosterd - in de Franse zit Dijon - en de toevoeging van suiker.
Ik leg uit waarom en zeker ook als je bedenkt dat je tegenwoordig in Italië met groot gemak in iedere winkel Calvé kunt kopen maar wat wij toch niet doen! Calvé of Calvé? Wij dachten dat Calvé mayonaise in Nederland en Italië hetzelfde smaakt, echter niets is minder waar. Onze ervaring werd toevallig geboren.
Meng in een keukenmachine de eidooiers, de uitgeperste knoflook en de mosterd, gedurende een minuut of 4. Zet de keukenmachine op een lage stand, en voeg beetje bij beetje de beide soorten olie toe. Voeg een snufje zout toe, en peper naar smaak. Voeg ook een beetje citroensap naar smaak toe.
Eindelijk, de Amerikanen hebben door dat er meer sauzen zijn dan ketchup. Sterker nog ze gebruiken steeds vaker mayonaise. Volgens gegevens van Euromonitor gebruiken Amerikanen jaarlijks voor $ 2.000.000.000 aan mayonaise tegenover $800.000.
In 1756 veroverde de hertog van Richelieu, een afstammeling van de beroemde kardinaal Richelieu, de haven van Mahon van het eiland Menorca. Zijn kok, die maar wat trots was op zijn meester, haastte zich dan ook om zijn nieuwe saus, die uit eieren en olie bestond, de naam mahonnaise te geven.
Belgische mayo is pas mayo als deze 80% vet en 7,5% eigeel bevat. Alles wat minder vettig is, is de naam niet waardig en wordt dressing genoemd.
Oorspronkelijk is ketchup echter noch Amerikaans, noch gemaakt van tomaten! Ketchup zoals wij die nu kennen is afgeleid van een Chinese vissaus. Deze pekelsap van ingemaakte vis werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd al 300 jaar voor Christus gegeten.
Mayonaise ontleed
Een saus mag pas mayonaise heten als hij minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dat vet komt voornamelijk van plantaardige olie en een beetje van het eigeel. Veel merken voegen niet meer olie toe dan strikt noodzakelijk.
Zo zal je mayonaise zich geleidelijk aan binden. Lukt het echt niet? Dan kun je een lepeltje mosterd toevoegen. De romige textuur van de mosterd zal er namelijk voor zorgen dat het ei en de olie sneller binden én het geeft je mayonaise net een pittiger smaakje.
Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad.
Fritessaus is een Nederlandse bijgerecht bij frietjes, die alleen in Nederland en België geconsumeerd wordt.
5. Mayonaise. Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit.
Mayonaise definities
Saus op basis van eierdooiers, olie, citroensap of azijn en mosterd.
Het zorgt ervoor dat het vet zich makkelijk kan mengen met het water en daardoor spoelt het makkelijk weg. Zo krijgen we het schoon. Afwasmiddel zou heel goed helpen om de olie en azijn te mengen, maar dat is dus helemaal niet lekker.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Raapzaadolie (80%), natuurazijn, SCHARRELEIGEEL (6%), water, suiker, zout, MOSTERD (water, MOSTERDzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (SOJA-eiwit en SELDERIJ), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Amerikanen lijken als sausjes vooral verzot op kaas, vleesjus, tomatenketchup en azijn. Ook combinaties van de laatste twee (HP-saus en steak saus) behoren tot de populairsten voor over de Friet. Er zijn ook nog eens Amerikanen die naast zout ook peper erop doen.
Wat maakt Japanse mayonaise anders? Zoals gezegd smaakt Japanse mayonaise anders dan Nederlandse mayonaise. Het is romig , pittig en lichtzuur (maar anders zuur dan Belgische mayonaise). Dit komt onder meer doordat er geen gewone azijn, maar rijstazijn of appelazijn in zit.
Hellmann's óók geen mayo
Dit omdat het minder olie bevat dan de in de Warenwet voorgeschreven minimale hoeveelheid van 70 procent die nodig is om het mayonaise te mogen noemen.
Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook en olie (all i oli). Het woord is via het Frans in het Nederlands terechtgekomen. In het Frans wordt het woord met een trema geschreven en daardoor in het Nederlands soms ook: aïoli.