Diverse materialen komen in aanmerking om de bedden af te zetten: gewone houten planken, gevlochten takken van wilgen, hazelaar, kastanjehout, bakstenen, maar ook 'ecolatten' (gerecycleerde kunststof) die vooral bij de vijveraanleg worden gebruikt. Deze zijn wel duurder maar zijn praktisch onverslijtbaar.
Daarom kun je het beste kiezen voor duurzaam en kwalitatief hout van minstens 2 cm dik. Een goede houtsoort is Douglashout. Hier zit veel hars in waardoor het lang mee gaat zonder dat je het hoeft te bewerken. Larikshout is ook een fijne houtsoort maar Grenen- en Vurenhout gaan minder lang mee.
Welk hout voor een compostbak
Daar kunnen wij je een antwoord op geven want larikshout is bijvoorbeeld erg populair. Met je eigen compostbak kun je op een natuurlijke manier je eigen compost maken. Dus welk hout erg geschikt is voor een compostbak is larikshout!
Een moestuinbak moet ongeveer 20 cm diep zijn
Omdat je de bak straks gaat vullen met Makkelijke Moestuinmix, hoeft die niet al te diep te zijn. Deze mix geeft je planten namelijk precies wat ze nodig hebben en daarom is een laag van 20 cm mix voldoende.
Het best maak je een mengsel van potgrond en bodemverbeteraar voor moestuin. Zo krijg je een kruimelige bodem die rijk is aan organische stof, dus een ideale bodem voor je groentjes.
Als je overzichtelijk en 'recht toe recht aan' wilt kunnen schoffelen, dan zijn lijnen in de lengte van het bed handig, met een tussenruimte van 30 cm of 50 cm. Je kan dan lopend, 'naast je' schoffelen. Bij een bed van 120 cm breed heb je dan resp. 1, 3 of 4 rijen en bij een bed van 1 meter: 1, 2 of 3 rijen.
In veel gebieden en met name steden is grond vaak licht of erg vervuild. Een verhoogde kweekbak kan dan uitkomst bieden. Je vult de bak namelijk eenvoudig met schone, bij voorkeur biologische, moestuingrond waardoor jouw groenten en kruiden niet in aanraking komen met de vervuilde grond.
wanneer de grond in je tuin niet optmaal is, vormen verhoogde bedden de oplossing omdat ze gevuld kunnen worden met een dikke laag van voedzame grond en de grond kan op een eenvoudige en gemakkelijke manier kan worden verbeterd. de verzorging is gemakkelijker doordat je je minder hoeft te bukken om overal bij te komen.
Een moestuin vraagt immers dagelijks om wat aandacht. Voor een echte beginneling is een lapje grond van zo'n 10 m² ruim voldoende. Als je ervan droomt om – bijna – het hele jaar door je eigen verse groenten te oogsten, dan moet je ongeveer 50 m² oppervlakte per persoon voorzien.
Compost kan veel grond bevatten waardoor het organische stofgehalte tegenvalt. Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden.
Het composteren duurt ongeveer een half jaar tot een jaar. Het is daarbij wel belangrijk dat de composthoop op de juiste manier is opgebouwd. Lijkt je composthoop op rulle bosgrond? Dan is het genoeg gecomposteerd en kun je het gaan gebruiken.
Plaats bij voorkeur 3 compostbakken naast elkaar. Ze isoleren elkaar en de compostorganismen migreren vrij van de ene bak naar de andere.
Lariks is net als douglas een harshoudende houtsoort. Hierdoor is het minder gevoelig voor schimmels en rotten. Verder wordt de houtsoort na verloop van tijd steeds harder. Dankzij deze eigenschappen is lariks relatief duurzaam.
Een kweekbak is meestal vierkant. De standaardafmeting is 120 bij 120 centimeter met een hoogte van twintig centimeter. Er zijn echter ook afwijkende maten te koop, bijvoorbeeld die van een vierkante meter. We spreken dan van een vierkante meter moestuin.
Voorzie sierplanten aan de noordkant van je tuintje. Deze zorgen niet enkel voor beschutting tegen de wind, maar trekken ook nuttige insecten aan die de groenten bestuiven en bevruchten. Je kan de verschillende plekken afbakenen met houten balken, of bakken.
Permacultuur in de moestuin betekent voor ons het toepassen van drie basisprincipes: rust voor de bodem (ofwel niet spitten), grond beschermen door te mulchen en diversiteit. De groentebedden hebben de praktische afmetingen van 120 x 300 cm en liggen op de as zuid-noord, voor een optimale bezonning.
Een zaaibed is een klein stukje grond waar je de plantjes redelijk dicht bij elkaar zaait. De plantjes die er het beste uitzien zet je op hun uiteindelijke plek als ze groot genoeg zijn. Het voordeel is dat je wat minder ruimte nodig hebt in het begin. Nadeel is natuurlijk het extra werk.
Het karton (en de mulch erop) zorgen ervoor dat het onkruid niet meer groeit, maar bereiden de bodem ineens ook wat voor. Het aanwezige onkruid wordt verteerd, net als het karton en de mulchlaag. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven dat je aan het opbouwen bent.
Teelt in volle grond, d.w.z. op een substraat dat integraal deel uitmaakt van de niet-bebouwde bodem, is een eenvoudige oplossing, mits de toestand van de bodem het toelaat (geen vervuiling).
Maak voordat je begint de grond vlak en spit de aarde van de moestuin goed om. Verwijder zoveel mogelijk begroeiing/onkruid. Als je dat gedaan hebt, bedek je de bovenste 10 centimeter van de moestuin met Intratuin biologische moestuingrond. Plaats aan de hand van je ontwerp de zaden en plantjes op de juiste plek.
De meeste groenten hebben opbrengsten die variëren van een tot vier kilo per vierkante meter. Als je er dus in slaagt om twee keer per jaar op 1 vierkante meter een gewas te telen, zit je dus op 35-40 vierkante meter per persoon. Reken voor een gezin met twee kinderen dus al snel op 120-130 vierkante meter.
Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.
Maak voor het poten ondiepe geulen van 5 cm diep op kleigrond of 10 cm diep op zandgrond. Tijdens de groei van de aardappel schuif je steeds meer grond tegen de planten aan. Haal hiervoor de grond tussen de rijen weg. Op deze manier maakt de aardappelplant meer ondergrondse stengels en aardappels.