Essenhout is en type hardhout waar weinig hars in zit, en dus niet zoveel spettert. Berkenhout is zachthout wat gemakkelijk brandt. Berkenhout is iets goedkoper dan essenhout. Wij verkopen ook eikenhout, een duurdere houtsoort met een langere brandduur en wat meer vuurspetters.
Berkenhout is een iets minder harde houtsoort, geeft veel warmte af en spat niet. Elzenhout is ook een zachte houtsoort. Het hout brandt heel snel en geeft door de snellere verbranding ook sneller zijn warmte af. Een ander voordeel is het mooie vlammenspel.
Essen of eikenhout stoken
Eikenhout heeft een sterke geur en kan een beetje spetteren. Dat maakt eiken haardhout het meest geschikt voor rendementsstokers met een gesloten haard. Essenhout geeft vrijwel geen geur en spettert nog minder dan eikenhout.
Gebruik onbehandeld hout
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
Naaldbomen. Vurenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal).
Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande. In de moderne houtkachel is dat niet meer belangrijk. Toch bevelen wij het niet aan omdat het hout dan wel echt perfect gekloofd en droog (max12% vocht) moet zijn.
Houtsoorten die geschikt zijn voor meubelmakers en interieurbouw. Hout algemeen: Noten, Kersen, Eiken , Mahonie, Grenen, Tulpenboom, Plantage teak, Berken, Beuken, Essen, Esdoorn, Iepen, Lariks.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Bij het gebruik van een grotere openhaard of kachel en als u voor rendement gaat adviseren wij om ovengedroogd beuken-, eiken– of essenhout te gebruiken. Deze soorten hebben een hoog rendement en blijven lang liggen. Ze geven over een langere periode veel warmte af.
Loofhout laat vlugger houtgassen vrij, zodat er tijdens het stoken nog maar zelden houtdeeltjes knetteren en wegspatten. Voor de open haard gebruik je best loofhout dat bovendien rustig brandt, zoals beuk of hout van fruitbomen. Naaldhout brandt minder lang dan loofhout, maar ook wilg en populier branden relatief kort.
Eikenhout is de meest harde houtsoort en het duurzaamst, maar daardoor het minst gemakkelijk aan te steken. De kachel moet eerst goed warm zijn. Voor een mix tussen zacht en hard, kunt u het beste essenhout kiezen. Bij het gebruik van vuurschalen, raden wij altijd beukenhout aan.
Toch is er een verschil tussen zogenaamd hardhout en harshoudend (zacht) hout. Die laatste categorie (den, spar, berk, pallethout, ...) is niet geschikt voor de meeste kachels en haarden. Bij de verbranding komen harsen vrij die verdampen.
De meest bekende houtsoort voor buiten is douglas hout. Doordat het eenvoudig te bewerken is, zie je het vaak terug in terrasoverkappingen, schuttingen en tuinmeubels. Deze houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 3, gaat onbehandeld ongeveer 10 - 15 jaar mee en is goedkoper in verhouding tot andere houtsoorten voor buiten.
Het hout kan dan wel tot 20 jaar goed blijven. Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5.
Eikenhout brandt erg lang en is zeer geschikt voor de meeste haarden en kachels. Het hout is met name geschikt voor meer ervaren stokers, omdat het minder makkelijk ontbrandt. Wanneer u het hout eenmaal heeft aangestoken is het vuur echter fantastisch.
Eikenhout is het meest verkochte haardhout. Dit komt omdat het een trage verbranding heeft. Ideaal want dan hoef je het haardhout niet zo vaak aan te vullen. Daarnaast heeft het ook nog een lekkere geur.
Bovendien vervuilt de schoorsteen sneller en door de roetvorming kunnen schoorsteenbranden ontstaan. Beter niet doen dus. Ook tropisch hardhout is niet geschikt. Een extra waarschuwing: er zijn ook houtsoorten die ook onbehandeld bij verbranding giftige dampen afgeven.
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.
Eiken heeft een robuuste en rustieke uitstraling, maar kan ook voor moderne meubels gebruikt worden. Daarnaast kun je het ook goed behandelen met diverse kleuren. Door zijn eigenschappen is eiken veruit de meest gebruikte houtsoort voor eettafels.
Pokhout is bekend als een van de hardste en zwaarste handelshoutsoorten. Kruisdraad of warrige draad. Fijn. 1150-1350 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1400-1500 kg/m3.
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten. Houtmarkt heeft standaard een groot assortiment vurenhout beschikbaar voor een scherpe prijs.
Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout. Alle hout is brandbaar, ook dat van coniferen. Enkel, coniferen bevatten harsen die moeilijker drogen, die ook door en door droog moeten zijn om niet aan te laden in de schouw, en die dus meer geduld vergen vooraleer ze brandhout zijn.
Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Het verbranden van afval is in Nederland wettelijk verboden.
Douglas hout is een naaldhout soort die meer en meer wordt ingezet in oeverbescherming en waterkeringen. Het is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten en wordt om die reden ook gebruikt in constructies van bruggen, vlonders en veranda's. Het is een goedkoper alternatief voor het duurdere hardhout.