Het deel van de aarde dat ligt tussen de evenaar en de Noordpool. Ons land maakt dus deel uit van het noordelijk halfrond.
In een noordelijk en een zuidelijk halfrond, gelegen ten noorden of ten zuiden van de evenaar. Het noordelijke wordt noordelijk halfrond genoemd, het andere zuidelijk halfrond; op vergelijkbare wijze kan de Aarde, gemeten naar de nulmeridiaan, verdeeld worden in een oostelijk halfrond en een westelijk halfrond.
De twee continenten die geheel op het zuidelijke halfrond liggen zijn Australië en Antarctica. Azië, Zuid-Amerika en Afrika liggen gedeeltelijk op het zuidelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond wonen veel minder mensen dan op het noordelijke halfrond; er wonen circa 800 miljoen mensen.
Mexico ligt 2.557,49 km ten noorden van de evenaar en ligt dus op het noordelijk halfrond.
Het noordelijk halfrond is het gedeelte van de aarde ten noorden van de evenaar.
Europa en Noord-Amerika liggen in hun geheel op dit halfrond. Azië, Afrika en Zuid-Amerika liggen voor het grootste gedeelte op dit halfrond. Naast een noordelijk is er ook een zuidelijk halfrond, waar Oceanië, Antarctica en de overige delen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika liggen.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur. En dat gebeurt vier keer per jaar (16 april, 15 juni, 2 september en 26 december). Want België behoort strikt genomen tot de tijdzone van Greenwich.
Landen op de evenaar
Ecuador - het land is naar de evenaar genoemd. Galapagoseilanden - de evenaar loopt door het eiland Isabela.
Nederland ligt 5.809,94 km ten noorden van de evenaar en ligt dus op het noordelijk halfrond.
Quito, de hoofdstad van een land dat vernoemd werd naar de evenaar, bevindt zich maar nét op het zuidelijk halfrond.
Het oostelijk halfrond is de helft van de wereld, liggend ten oosten van de nulmeridiaan en ten westen van de 180-gradenmeridiaan. Tussen deze twee meridianen wordt de oost-westpositie op de wereldbol aangeduid in oosterlengte. De verdeling in halfronden past bij het kompas.
Het zuidelijk halfrond is het gedeelte van de Aarde ten zuiden van de evenaar.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen.
Het deel van de aarde dat ligt tussen de evenaar en de Noordpool. Ons land maakt dus deel uit van het noordelijk halfrond. Op het noordelijk halfrond is de wind niet noord, maar noordoost.
Het noordelijk halfrond van de aarde ontvangt dan dus veel minder zonlicht dan het zuidelijk halfrond. De zuidpool 'baadt' zelfs continu in het zonlicht, terwijl op de noordpool de poolnacht heerst.
Wil je zo ver mogelijk weg van Nederland? Dan moet je naar de Chathameilanden! De Nieuw-Zeelandse eilandengroep ligt hemelsbreed 19.067 kilometer vanaf Schiphol, waarmee is het de verst weg gelegen bewoonde plek op aarde is.
Uitgebreide route-informatie
Het geografisch middelpunt tussen Amsterdam en Noordpool ligt op 2.091,92 km afstand tussen beide punten bij een peiling van 359,72°. De kortste afstand (vogelvlucht) tussen Amsterdam en Noordpool is 4.183,85 km.
Reacties. Ik kom uit op maximaal: Afstand: 334.38km (2 punten) (van Bad nieuweschans naar Sint Anna ter Muiden) Echter is dit ook een benadering. Eén van de uiterste punten van Nederland ligt in de Noordzee, hoewel je (een deel van) de Antillen ook mee kan tellen.
Omdat de aarde rond is, schijnen de zonnestralen op een bol oppervlak. Hier bij de Evenaar schijnen de zonnestralen loodrecht op het aardoppervlak. En in Noord-Europa schijnen de zonnestralen schuin op het aardoppervlak.
Het fysieke massamiddelpunt van de aarde bevindt zich in de onbereikbare aardkern. Met de wereldwijde acceptatie van de Meridiaan van Greenwich in 1984 is het snijpunt daarvan met de evenaar in de Atlantische Oceaan het officiële nulpunt van het wereldwijde coördinatensysteem.
In de gebieden rond de evenaar verloopt de zonsondergang het snelst. In iets meer dan twee minuten is de klus geklaard. Het gevolg is dat het in die gebieden heel snel donker wordt: het "vallen" van de nacht. Naarmate we hogere breedtegraden opzoeken, wordt het verschil tussen de seizoenen duidelijk.
Kompas. Een eenvoudige manier om erachter te komen hoe uw tuin gelegen is, is het toepassen van een kompas. Een kompas werkt volgens het principe dat de naald van het kompas altijd naar het noorden wijst. Zo kunt u bepalen waar u zich bevindt, ten op zichten van het noorden en hoe uw tuin gelegen is.
Schrijf op waar de zon schijnt, op verschillende tijdstippen van de dag; Kijk waar de zon opkomt (dat is het oosten) en verifieer dat door te kijken waar deze onder gaat (dat is het westen). Gebruik een kompas. Ga hiervoor met de rug naar het huis staan en kijk de richting in van de tuin.
Met een wijzerhorloge kun je - mits het niet al te bewolkt is - bepalen waar het Zuiden is. Je wijst de kleine wijzer naar de zon en deelt de hoek tussen de kleine wijzer en de 12 doormidden. Deze denkbeeldige lijn wijst naar het zuiden.