De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden.
Binnen Shinto gelooft men niet in één God, zoals bij andere religies gebruikelijk is. In plaats daarvan gelooft men in kami – heilige geesten die de vorm aannemen van dingen en begrippen die belangrijk zijn voor het leven. Van de wind tot de bomen en van rivieren tot vruchtbaarheid, het zijn allemaal kami's.
Momenteel is slechts 1,5 procent van de 127 miljoen Japanners christen.
Shinto legt de nadruk op religieuze acties en rituelen in plaats van woorden en prediking, terwijl de basis van het boeddhisme de woorden en het prediken van de leer van Boeddha is. Vrijwel alle Japanners volgen het shintoïsme (shinto of kami-no-michi, letterlijk de weg van de Goden).
De Chinese staat erkent vijf religies: het boeddhisme, het katholicisme, de islam, het protestantisme en het taoïsme. Religieuze organisaties moeten zich registreren bij één van de zeven religieuze verenigingen die onder controle staan van de staat en de Communistische Partij.
Religie. Rusland is overwegend christelijk en werd in de 10e eeuw gekerstend. Volgens de US Department of State beschouwden in 2007 ongeveer 100 miljoen inwoners zich als Russisch-orthodoxe christenen. Daarnaast komen ook voornamelijk de islam, het boeddhisme en het jodendom voor.
Godsdiensten. India kent een grote verscheidenheid aan religies, culturen en bevolkingsgroepen. Het hindoeïsme (83%), het sikhisme (2%) en het boeddhisme (1%) vinden allen hun oorsprong in India. In het land leven daarnaast ook moslims (11%) en christenen (2%).
Japan staat bekend om zijn keuken. Zo komt bijvoorbeeld Sushi uit Japan. Verder staat Japan bekend om zijn vele tempels en de verschillende religies, zoals het Sjintoïsme, Boeddhisme en het Christendom. Ook in de Japanse natuur is veel te ontdekken.
Japanners hebben een bijzondere mentaliteit
Japanners zijn vriendelijk, beleefd, netjes, servicegericht, behulpzaam en soms ook wel een beetje aandoenlijk. Natuurlijk komt dit wel vaker voor op verre bestemmingen, maar in Japan lijkt het wel alsof geen moeite te veel voor ze is. Het lijkt onderdeel van hun cultuur.
Het klimaat in Japan
Er zijn net als in Nederland 4 seizoenen: voorjaar, zomer, herfst en winter. De zomers (juli t/m september) zijn drukkend warm en vochtig. De winters zijn zacht, hoog in de bergen echter kouder. Maar het is een droge kou en er is 's winters veel zonneschijn.
Oorsprong van shintoïsme
Het woord shintō is afgeleid van de Chinese tekens 'shin' en 'tao', en betekent zoveel als "De weg van de Kami". Het is ontstaan als een "amorfe mengeling van natuurverering, vruchtbaarheidsriten, heldenverering en sjamanisme."
Japan:Land. Japan bestaat uit ongeveer 3900 meestal kleine eilanden. De 4 grote eilanden zijn: Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu.
Het shintoïsme is gericht op bovennatuurlijke krachten en de natuur. Ook was het belangrijk trouw te zijn aan je stam of je geslacht, maar ook aan de agrarische kalender en de maanfasen. De stammen geloofden in kami, goden, en ze vereerden de ziel van alle dingen.
Religie is nog steeds een belangrijk onderdeel in het Japanse leven waar het boeddhisme nu het belangrijkste geloof is. In 1985 waren er in Japan 90 miljoen Boeddha-volgelingen, tegen 1,7 miljoen christenen en 155 duizend moslims. Een groot aantal boeddhisten zijn echter tevens shinto aanhangers.
Openbare uitingen van affectie. Hand-in-hand over straat lopen, knuffelend op een parkbankje zitten, of een lekkere pakkerd op de mond. Hier kijken we er meestal niet zo van op. In Japan is het echter niet gepast om in het openbaar overduidelijke tekenen van affectie te laten zien.
Ondanks de reputatie als duur land zijn de prijzen in Japan de afgelopen jaren gedaald. Als je je reis een beetje voorbereid hoeft je budget voor Japan helemaal niet zo groot te zijn. Voor€65 tot €80 kom je al een heel eind. Die bedragen zijn wel voor de echte budget reizigers.
Daar is oud en nieuw dé belangrijkste feestperiode van het jaar. In Japan slaan ze de oliebollen alleen liever over maar eten ze op oudjaarsdag toshikoshi soba, ofwel Oud & Nieuw noedels. Deze moeten voor middernacht gegeten worden omdat ze een lang leven symboliseren en goed geluk brengen in het nieuwe jaar.
Eind maart / begin april - Hanami
Bloemenkijkfeest. Rond deze tijd (hangt ervan af welk gebied je bent) staan de kersenbloesems (sakura) te bloeien. Doordat de bomen maar zo kort bloeien, symboliseert dit voor Japanners de vergankelijkheid van het leven.
In Japan zijn de drie waarden harmonie, orde en zelf-ontwikkeling de belangrijkste maatstaven voor sociale interactie in de maatschappij. Deze reflecteren zichzelf naar het denken aan andere, respect voor ouderen, je plaats kennen, altijd je best doen en nooit opgeven.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Sri Lanka is het land waar verschillende geloven samen leven. De belangrijkste religie is het boeddhisme, welke het geloof is van de Singalezen, In heel Sri Lanka zijn dan ook tempels en Boeddhabeelden te zien. De Tamils zijn aanhanger van het hindoeïsme. Naast deze religies leven er ook christenen en moslims.