De werking van de morning after pil weet je pas zeker als je voor het eerst weer ongesteld wordt. Soms menstrueer je later of eerder dan normaal, maar de meeste vrouwen ervaren een reguliere menstruatie. Ben je toch bezorgd of heb je last van zwangerschapssymptomen, doe dan een zwangerschapstest.
Werkt de morning afterpil altijd? Neen. Er blijft altijd een kleine kans op zwangerschap aanwezig. Deze vorm van noodanticonceptie stopt of vertraagt waarschijnlijk de eisprong of voorkomt de innesteling van een bevrucht eitje.
Er zijn 2 morning-afterpillen: Norlevo en EllaOne. Norlevo werkt tot maximaal 3 dagen of 72 uur na onveilige seks. Ella One werkt tot 5 dagen of 120 uur daarna. De morning-afterpil wordt ook wel 'noodpil' genoemd.
Als u binnen 3 uur na inname van de morning-afterpil moet braken, moet u ervan uitgaan dat u ook de pil heeft uitgebraakt. Neem dan zo snel mogelijk een nieuwe tablet in. Vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. De verschijnselen verdwijnen weer binnen twee dagen na het gebruik.
Er blijft altijd een kleine kans op zwangerschap aanwezig. Deze vorm van noodanticonceptie stopt of vertraagt waarschijnlijk de eisprong of voorkomt de innesteling van een bevrucht eitje. De morning-afterpil is echter niet meer werkzaam als de innesteling van de bevruchte eicel al is begonnen.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
De morning-afterpil beschermt niet 100% tegen zwangerschap. Na het nemen van de morning-afterpil wordt nog 1-2% van de vrouwen/meisjes zwanger. Andere anticonceptie is veel betrouwbaarder, zoals de pil of een spiraaltje.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende. Buikpijn, misselijkheid en braken. Zeer zelden diarree, verstopping, winderigheid, zure oprispingen, droge mond of minder of meer eetlust. Als u binnen drie uur na inname van de morning-afterpil moet braken, moet u ervan uitgaan dat u ook dit medicijn heeft uitgebraakt.
Na een morning after pil kan de menstruatie eerder of later komen dan verwacht. Ook kan het bloedverlies heviger zijn. Als je zeven dagen overtijd bent zou je zwanger kunnen zijn. Het is verstandig om dan een zwangerschapstest te doen.
Slik dan zo snel mogelijk een nieuwe morning-afterpil. U kunt last krijgen van vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Verder kunt u last krijgen van bloedverlies uit de vagina. Dit duurt meestal 2 tot 3 dagen.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Daarom moet een morning-afterpil zo snel mogelijk ingenomen worden na de onveilige seks. Hoe sneller een vrouw de morning-afterpil slikt, hoe groter de kans dat de eisprong nog uitgesteld kan worden. Als de morning-afterpil binnen 12 uur na de seks wordt ingenomen, is de kans op zwangerschap het kleinst.
Feit: de morning after pil maakt niet onvruchtbaar
De morning after pil is een veilig product dat eenmalig de ovulatie een paar dagen uitstelt. Daarna gaat je cyclus gewoon weer verder zoals je gewend bent.
Het middel voorkomt circa 84% van de verwachte zwangerschappen wanneer het binnen 72 uur na onbeschermde seks wordt ingenomen. Dit middel voorkomt niet elke keer een zwangerschap en het is effectiever als u het zo snel mogelijk na onbeschermde seks inneemt.
Weer ongesteld worden
Wordt ze niet ongesteld op de normale tijd, dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Er is namelijk een kleine kans dat de morning-afterpil niet heeft gewerkt. Door de morning-afterpil kan je dochter wel eerder dan normaal ongesteld worden. Dat is normaal.
De morning-afterpil wekt dus geen miskraam op zoals sommige mensen denken. De morning-afterpil geeft geen 100% garantie dat je niet zwanger wordt, maar vermindert wel de kans op zwangerschap. De morning-afterpil kun je zonder recept halen bij de apotheek.
De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Zodra de eicel bevrucht is, vervolgt hij langzaam zijn weg naar de baarmoeder. Als het baarmoederslijmvlies voldoende dik is, kan de eicel innestelen. Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Van de morning after pil word je ziek.
Onjuist: want de moderne morning after pil heeft doorgaans weinig bijwerkingen. Heb je toch last van bijwerkingen als hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn of een pijnlijke menstruatie, neem dan eventueel contact op met je arts.
Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.