Bij situatie A ligt een adres in een gebied waar bevingen zijn geweest met een trillingssnelheid van 8,5 millimeter per seconde (met 1 % overschrijdingskans) of hoger. Hier is de kans op schade hoger geweest dan in de randen van het effectgebied van bevingen.
Om welke huurders gaat het precies? De eenmalige vergoeding is voor huurders die wonen in een postcodegebied waar de waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) geldt en in de postcodes 9679, 9681 en 9682 in de gemeente Oldambt. De vergoeding is gekoppeld aan de woning.
Woont of woonde u in het effectgebied waar het bewijsvermoeden van toepassing is (geweest) vanaf de beving in Huizinge op 16 augustus 2012? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. Maar niet alle inwoners uit dit gebied hebben recht op een vergoeding voor immateriële schade.
Aanvragers ontvangen vanzelf hierover dan bericht. Eigenaar van een woning in een postcode waarmee het waardedalingsgebied wordt uitgebreid (postcodegebieden 9474, 9614, 9622, 9644, 9651, 9655, 9657, 9659, 9679, 9681, 9732 en 9971)? Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk een aanvraag te doen.
Het risico- of aardbevingsgebied bestaat uit alle gemeenten rondom het Groningenveld waar meer dan 5 procent van de woningen schade heeft opgelopen door de aardbevingen. Het gaat om de gemeenten Bedum, Ten Boer, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Winsum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, De Marne en Menterwolde.
Gebouwen buiten het versterkingsprogramma
Dan kunt u, als uw woning in een postcode van de waardedalingsregeling of in de postcodes 9689, 9681 of 9682 valt, een subsidie aanvragen voor verduurzaming en woningverbetering. Meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden is te vinden op de website van SNN.
Maar let op: deze subsidie is alleen bedoeld voor woningen in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt of woningen met de postcodes 9679, 9681 en 9682.
Sinds 1 november 2021 is het mogelijk om een vaste vergoeding aan te vragen. Dit is een nieuwe manier om schade af te handelen, naast de al bestaande maatwerkprocedure. De vaste vergoeding is vooral geschikt voor kleinere schades. En ook bij een laag risico op nieuwe of ergere schade.
Eigenaren kunnen een vergoeding krijgen als hun woning minder waard is geworden doordat die woning in een gebied staat waar aardbevingen voorkomen. Dit geldt voor zowel verkochte als voor onverkochte woningen.
De postcodegebieden die nieuw zijn ten opzichte van het huidige waardedalingsgebied zijn: 9474 (Tynaarlo), 9644 (Veendam), 9651 (Midden-Groningen), 9655 (Aa en Hunze), 9657 (Aa en Hunze), 9659 (Aa en Hunze), 9679 (Oldambt), 9681 (Oldambt) en 9971 (het Hogeland). In de tabel zijn deze postcodes oranje weergegeven.
Als woningeigenaar met een erkende schade van minstens 1.000 euro kunt u via deze regeling een maximaal bedrag van 4.000 euro krijgen voor energiebesparende en energieopwekkende maatregelen.
Huurders in het aardbevingsgebied die op 1 juli 2021 een huurwoning in het sociale stelsel huurden van een particuliere eigenaar kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming van 750 euro.
Materiële schade is schade die direct in geld is uit te drukken. U kunt denken aan medische kosten, kosten van huishoudelijke hulp, kledingschade, inkomensschade, schade aan uw auto of fiets, reiskosten, etc.
Heeft u bijvoorbeeld scheuren in de muren van uw woning of een barst in uw vloer. Dan kunt u hiervoor een schadevergoeding aanvragen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
Dit betekent dat huurders die op 1 juli 2021 in de woning wonen, de vergoeding eenmalig krijgen uitgekeerd. De tegemoetkoming geldt voor alle huurwoningen in de genoemde postcodegebieden: dus woningen die in het versterkingsprogramma van NCG zitten en woningen die daar niet in zitten.
Alle hoofdhuurders die woonachtig zijn in het aardbevingsgebied en op 1 juli 2021 ingeschreven staan bij een woningcorporatie ontvangen eenmalig een bedrag van 750 euro.
Voor aanvragen in de maatwerkprocedure hebben we een beslistermijn van vijftien maanden. In veel gevallen kunnen we ruim binnen de vijftien maanden een besluit nemen. Op ons dashboard leest u wat op dit moment het gemiddeld aantal dagen is van aanvraag tot besluit.
Er liggen momenteel relatief veel adviesrapporten te wachten op een eerste toets bij de TCMG en er zijn relatief veel dossiers die voorbereid moeten worden op een besluit. Zo komen we nu bij benadering op de huidige verwachte doorlooptijd van 192 dagen voor een nieuwe schademelding.
Nulmetingen gestart
Een nulmeting is geen beoordeling van de schade of de kosten van het herstel. Ze is er alleen om vast te leggen welke schade met de Stuwmeerregeling is vergoed. Zodat verergerde of nieuwe schade in de toekomst van deze schade is te onderscheiden.
Bij veel mensen veroorzaakt bodembeweging (zoals aardbevingen) geestelijk leed en verdriet. Soms zijn de gevolgen hiervan zo groot, dat een vergoeding gegeven kan worden voor dit leed en verdriet. Daarom hebben we de regeling immateriële schade ontwikkeld.
Het IMG grijpt in bij de schadeafhandeling en komt met een vernieuwde aanpak. Voor circa 200.000 adressen komt er de keuze voor een vaste vergoeding van €5.000. Het is bedoeld voor eenvoudige, relatief kleine schades.
Wanneer kom je in aanmerking voor compensatie? Als je een woning in een genoemd postcodegebied (bekijk de postcodes hier) in bezit had in de volledige periode van 16 augustus 2012 tot 1 januari 2019, dan kom je in aanmerking voor vergoeding van waardedaling.
Voorwaarden voor de subsidie
Om de subsidie Waardevermeerdering te krijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U heeft bijvoorbeeld erkende aardbevingsschade van minimaal € 1000. Op de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) vindt u alle voorwaarden voor de subsidie Waardevermeerdering.
Is jouw woning of gebouw onderdeel van het versterkingsprogramma van NCG, dan heb je een brief van NCG ontvangen. Hierin staat welke subsidie je aan kunt vragen.