"Blauwe bessen, bosbessen, frambozen, bramen: ze zijn allemaal super gezond!" Bessen bevatten stuk voor stuk namelijk maar weinig calorieën, terwijl ze wél heel veel antioxidanten bevatten. Daarnaast zitten ze boordevol voedingsvezels, die je spijsvertering ten goede komen.
Voor volwassenen geldt het advies om 200 gram (twee stuks) fruit per dag te eten. Fruit bevat veel voedingsstoffen en de inname van de aanbevolen hoeveelheid fruit hangt samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Het beste kun je een variant kiezen zonder toegevoegd zout en niet te veel toegevoegd suiker. Neem er fruit bij, bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor op je brood, fruit door je yoghurt met muesli of gewoon los.
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
Een tot drie bananen per dag is voor de meeste mensen waarschijnlijk wel goed. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon door ook andere voedingsmiddelen te eten met nutriënten die niet in bananen zitten.
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.
De soorten fruit met het meeste suiker bevatten veel glycerine, waardoor ze snel verteren en je een suikerpiek geven. Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Zijn sinaasappels en mandarijnen gezond? Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels.
De grote hoeveelheid vitamine C levert de rijkheid aan voedingsstoffen. Slechts 100 g Zespri Green kiwi levert 85,1 mg vitamine C, wat niet alleen meer is dan een sinaasappel (per 100 g), maar ook meer dan je dagelijkse aanbevolen inname! En kiwi's zitten niet alleen vol vitamine C.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.
Dankzij hun lage glycemische index (GI) (39 voor Zespri Green kiwi's en 38 voor Zespri SunGold kiwi's) zijn kiwi's een gezonde keuze voor mensen met een verlaagde tolerantie voor glucose zoals mensen met diabetes type I of II, en insulineresistentie.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.