Je wil wel een stukje geven maar mogen katten wel fruit eten? Dat ligt aan de fruitsoort. Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
In bananen zitten kalium en vezels, en die kunnen katten goed gebruiken. Bovendien kunnen ze dit zachte fruit makkelijk eten. Van de suiker in dit fruit moeten ze niet te veel binnenkrijgen, maar een klein stukje banaan op zijn tijd kan geen kwaad.
Vrijwel alle groenten mogen katten eten, behalve champignons, ui, prei, knoflook en bieslook. Ook worden groenten uit de nachtschadefamilie afgeraden, zoals de aardappelen, paprika, tomaat en aubergine.
Als je je kat echter een deel van je appel geeft, zorg er dan voor dat ze de zaden niet opeet. De appel zelf is niet giftig voor katten, maar de zaden bevatten cyanide en zijn giftig voor katten.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Rauw ei is gezond voor hond & kat
Eieren zitten vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B, De en E, eiwitten, mineralen, anti-oxidanten en goede vetten die de vacht gezond houden. De schil zit ook nog eens vol calcium. Een ei kan dus een goede aanvulling zijn voor de dagelijkse voeding van je hond of kat.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat.
Aardbeien zijn veilig voor katten om te eten. Zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en de richtlijnen volgt, hoef je je geen zorgen te maken dat je de gezondheid van jouw kat in gevaar brengt. Houd er echter wel rekening mee dat als iets veilig is om te eten, dit niet vanzelfsprekend ook gezond is om te eten.
Komkommer is in principe niet giftig voor katten en de meeste katten zullen nergens last van hebben na het eten van een stukje komkommer. Sommige katten vinden het zelfs erg lekker. Als je je kat wilt verwennen met iets lekkers kun je beter kattensnoepjes, zoals Catisfactions geven.
Daarnaast is Kiwi ook nog eens heel goed met andere katten en honden.
Is pindakaas veilig voor katten? Laten we het zo zeggen: pindakaas is niet giftig voor katten, in tegenstelling tot voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en rozijnen.
Gekookte kipfilet (bij voorkeur gekookt) is heerlijk om aan je kat te voeren! Het is het magerste deel van de kip, dus het geeft je kat veel eiwitten zonder al te veel vet.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Een stukje gekookt ei of roerei (zonder peper en zout) kun je ook als snack gegeven worden.
Boter is zeker niet goed voor een kat, ook omdat het laxerend werkt en de kat diarree kan krijgen. Nierpatientjes lijden echter al snel aan harde en moeilijke ontlasting, dus zal dat wel meevallen.
Zoals je in meerdere blogs van ons kunt lezen, zijn omega-3 vetzuren erg goed voor katten. Ook zalm bevat zéér veel omega-3 vetzuren welke erg werkzaam kunnen zijn bij stress, huid- en vachtproblemen en meer. Tevens bevat zalm veel vitamine B12 en vitamine B6 die helpen tegen bloedarmoede en het verwerken van eiwitten.
Een kat heeft geen melk nodig als onderdeel van zijn voeding. Hij kan er zelfs diarree van krijgen. Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, oudere katten hebben dit enzym vaak niet meer.
Wat mag een kat eten? Zoals gezegd bestaat het natuurlijke dieet van een kat uit vlees, orgaan en spier. Dus veel eiwitten, beperkt vet, vrijwel geen koolhydraten aangevuld met zo'n 70% water. Dat is de gezonde basis voor de jagende kat in de natuur maar ook voor de huiskat van nu.
Een normaal gezonde kat moet dagelijks tussen de 40 ml en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht drinken. Uit zichzelf drinken ze niet zoveel maar katten moeten wel voldoende vocht binnenkrijgen om blaasproblemen en andere nierproblemen te voorkomen.
Opgelet! Niet alles wat ons smaakt, is ook geschikt voor onze huistijgers. Het kan zelfs dodelijk zijn. Salami van varkensvlees bijvoorbeeld, kan een voor katten dodelijk virus bevatten.
Mocht u uw kat toch melk willen geven dan is het belangrijk dat deze lactosevrij is. Kattenmelk die verkrijgbaar is in veel dierenspeciaalzaken is lactosevrij en zou dus gegeven kunnen worden. Pas wel op dat u dit meer als een “traktatie” gebruikt.