Er zit 2,8 gram vet in 1 handje (10 gram) chips, paprika, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
De naturelchips bevatten meer calorieën; tien calorieën meer per honderd gram dan de paprikachips. Wel zit er in paprikachips meer zout dan in naturelchips. Het grootste verschil is wel echt het aantal ingrediënten in de verschillende soorten; naturelchips bevat maar vier ingrediënten, paprikachips wel veertien!
Ongeveer een derde van chips bestaat uit vet. Er zitten ongeveer 500 kilocalorieën in 100 gram groente- of aardappelchips. Je krijgt met chips dus al gauw veel calorieën binnen. Ter vergelijking: met 100 gram gekookte aardappel krijg je 80 kilocalorieën binnen.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
De snack die qua aantal calorieën als slechtste uit de test komt is de kaassoufflé. Met slechts 60 gram krijg je al zo'n 205 kcal binnen. Daarbij bevat deze lekkernij relatief gezien veel koolhydraten. Qua hoeveelheid zout en verzadigde vetten doet de frikandellen het erg slecht.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
De reden waarom chips zo verslavend zijn, is omdat er vaak allerlei stoffen aan worden toegevoegd om de chips een stevige smaak te geven. Om te beginnen: zout! Veel zout. En zout is verslavend.
Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat. Zo eet je zonder dat je het doorhebt honderden extra kilocalorieën per dag.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Toast, frieten en chips zijn niet plots kankerverwekkend: er is geen nieuw onderzoek dat daarop zou wijzen. Het is al langer bekend dat inname van hoge doses acrylamide beter kan vermeden worden, omdat deze stof bij proefdieren kanker veroorzaakt.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
Ingrediënten: aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad, maïs, in wisselende hoeveelheden), paprikasmaak [suiker, zout, paneermeel (van TARWE), paprika, MELKWEI-permeaat, uienpoeder, kaliumchloride, aroma's, knoflookpoeder, johannesbroodpitmeel, kleurstof (paprika-extract), rookaroma's, voedingszuren ( ...
Light-chips bevatten wel wat minder calorieën dan gewone chips, maar het verschil is klein. In light-chips zit minder vet dan in gewone chips, maar wel meer koolhydraten. Chips, light en gewone, staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn allebei geen gezonde keuzes.
Ondanks dat chips vaak van aardappel of mais is gemaakt, zou je er zo drie zakken van leeg kunnen eten. Dit komt omdat je maag in de war raakt van chips. Het hapt zo lekker weg en je hoeft amper op één chipje te kauwen, waardoor je hersenen niet het signaal doorkrijgen dat je aan het eten bent.
Dat je die zak chips zorgvuldig sluit, om binnen de minuut toch weer open te doen "voor een laatste handje" (en die actie dan op repeat), heeft alles te maken met drie boosdoeners: vet, zout en suiker. De combinatie van die drie maakt dat chips - en andere junkfood - soms moeilijk te weerstaan zijn.
Onweerstaanbaar lekker
Zout zorgt voor een leuke sensatie als een chipje in contact komt met je tong en brengt een 'smaakexplosie' teweeg. Het vet van de olie waarin chips gebakken worden, geeft een reactie in het brein dat ons een goed gevoel bezorgt.
"Je lichaam houdt zout vast. Maar als je transpireert, verlies je dat. Hierom zoekt je lichaam naar iets zouts om je elektrolyten opnieuw te kunnen aanvullen. Probeer dus altijd eerst een glas water te drinken om te zien of je trek in zoute voeding daardoor afneemt."
Je eet minimaal 1 keer per week heel veel chips op, ook al heb je geen honger of zit je zelfs al vol. Dit doe je minimaal 3 maanden achter elkaar. Na het eten van de chips voel je je schuldig en krijg je last van schaamtegevoelens. Als jij jezelf belooft om nu echt minder te gaan eten verbreek je die belofte vaak(2).
Het is lastig om exact te zeggen hoe vaak ongezond eten per week nog verantwoord voor je is. Ga ervan uit dat in de regel 10 tot 20 procent ongezonde voeding nog verantwoord is om te eten. Deze 10 tot 20 procent is dan genomen over de totale voeding die gegeten wordt.
Er zijn tal van vuistregels die vertellen hoe vaak je iets ongezonds kan eten. Je bent vast bekend met de 80/20-regel. Dit houdt in dat je 80% gezonde producten en 20% ongezonde producten kunt eten en zo een goede balans houdt tussen gezond en ongezond.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).