Bijna alle fruitsoorten kan je invriezen. Gemiddeld kan je ze 8 tot 12 maanden bewaren. Vries je fruit is wanneer het het op z'n best (rijp) is: na het ontdooien rijpt het fruit namelijk niet meer verder. Om te voorkomen dat het fruit bruin wordt, kan je het met citroensap besprenkelen vooraleer het in te vriezen.
ZACHT FRUIT INVRIEZEN
Zacht fruit zoals aardbeien, frambozen, bramen, bessen en druiven zijn in z'n geheel in te vriezen. Vries ze eerst in kleine porties in om te voorkomen dat je één grote brok fruit krijgt. Zodra ze eenmaal zijn bevroren, kan je ze in een passende diepvriesbak bij elkaar bewaren.
Kun je fruitsalade invriezen? Hoewel je het fruit voor dit dessert kunt invriezen, raden wij je aan niet het hele gerecht in te vriezen. In de vriezer kun je het fruit tot 6 maanden bewaren.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Kleine stukjes banaan invriezen doe je heel eenvoudig. Pel de bananen en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 – 2 centimeter. Verdeel alle stukjes zonder dat ze elkaar aanraken over een bakplaat, bord of ander plat object. Schuif je keurig gerangschikte bananenstukjes in de vriezer en laat het ongeveer 1 à 2 uur staan.
Onrijpe kiwi's zijn in de koelkast wel 1-3 weken houdbaar. Liever langer bewaren? Dan kun je kiwi's ook invriezen. Ingevroren kiwi's zijn 3 maanden houdbaar.
Bewaartip voor dit product. Bewaar een aangesneden stuk mango in de koelkast, afgedekt met folie. Als je mango invriest, verwijder dan eerst de schil en de pit en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Bevroren bananen bewaren
Het is het beste om echt rijpe of overrijpe bananen te gebruiken. In de vriezer kan deze kromme vriend namelijk niet verder rijpen. De groene en harde bananen kun je dus beter achterwege laten. Haal de schil eraf en snijd de banaan in stukjes in gewenste dikte.
Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren. Heb je sinaasappels over? Pers ze uit, doe het sap in een plastic bakje of in een plastic fles en vries in.Het sap blijft op deze manier 2 tot 3 maanden houdbaar.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit. gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.
Wil je druiven langer bewaren? Dan kun ze ook invriezen. In een goed afgesloten plastic bakje of zakje kun je de druiven ongeveer 8-10 maanden bewaren.
Was de aardbeien, haal de kroon eraf, dep ze droog en leg ze verspreid in een bak of plaat in de vriezer. Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. Als de aardbeien bevroren zijn, kun je ze vervolgens allemaal bij elkaar in een vershoudbakje doen en in de vriezer laten staan.
Het beste bewaar je mandarijnen op een koele donkere plek, rond de 12-15 graden. Mandarijnen zijn dan ongeveer 10 dagen goed. Het invriezen van mandarijnen is geen aanrader. Vaak wordt de mandarijn zacht en komt de smaak te vervallen.
Bij diepvriesfruit worden de vruchten wél op hun meest rijpe moment geplukt. Het fruit wordt dan binnen een paar uur ingevroren waardoor de gezonde voedingsstoffen en alle vitaminen niet verloren gaan. Het proces waarbij de voedingswaarden worden afgebroken wordt als het ware gestopt.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Een kiwi is ook nog eens een verantwoord tussendoortje, want ze bevatten weinig calorieën. De groene kiwi bevat 81 kcal per 100 gram, de gele variant 79 kcal per 100 gram. Geen zorgen dus, zelfs als je er meerdere op een dag eet.
Invriezen
Net als veel ander fruit kun je ook appels invriezen. Daarvoor snijd je ze eerst in partjes. Appels worden snel bruin in de vriezer, waardoor ze er onaantrekkelijk uitzien.
Als je al aan de avocado voelt dat 'ie rijp is, maar je wil 'm nog niet eten, dan kun je de hele avocado met schil en al gewoon in de vriezer leggen.Je kunt hem dan wel 4 tot 6 maanden bewaren!
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.