Natrium komt van nature nauwelijks in voedingsmiddelen voor, maar het wordt wél heel vaak in de vorm van keukenzout toegevoegd aan voedingsmiddelen om de smaak of structuur te verbeteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij brood, soepen, sauzen en koekjes.
De belangrijkste bron van natrium blijft keukenzout. 20% van zout voegen we zelf aan voeding toe en 80% zit in bewerkt voedsel. Natrium krijg je binnen door voedingsmiddelen als kaas, vleesproducten en brood. Je kunt je nu wel voorstellen waarom de kans op een overschot veel groter is dan die op een tekort.
Groenten uit blik zijn handig, maar bevatten ook veel natrium. Bijvoorbeeld, een portie van 1/2 cup (124 gram) erwten uit blik bevat 310 mg natrium, of 13% van de ADH. Evenzo bevat een portie van 1/2 cup (122 gram) asperges uit blik 346 mg natrium, of 15% van de ADH (24, 25).
Eet meer natriumrijke voedingsmiddelen
Kaas en andere zuivelproducten. Vlees en gevogelte. Zeevruchten, zoals garnalen en oesters.
Lichte hyponatriëmie zonder uitdroging kan worden behandeld door een vochtbeperking voor te schrijven of medicijnen aan te passen. Bij een ernstige hyponatriëmie moet de patiënt worden opgenomen in het ziekenhuis. Via een infuus wordt dan natrium en vocht toegediend.
Natrium is te vinden in voedingsmiddelen uit bijna alle voedselcategorieën. Enkele van de belangrijkste bronnen van natrium voor Amerikaanse volwassenen en kinderen van 1 jaar en ouder zijn: Sandwiches.Rijst, pasta en andere graangerechten .
Welke groenten en fruit bevatten veel natrium? A. Appels, guaves, avocado, papaja, mango, carambola, ananas, banaan, meloenen en peren bevatten natuurlijk natrium variërend van 1-8 mg per 100 gram. Selderij, spinazie, wortelen en bieten zijn groenten die rijk zijn aan natrium.
Veilige inname
Een dagelijkse hoge inname van natrium kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Ook is te veel natrium slecht voor de nieren en botgezondheid. Het advies geldt om niet meer dan 6 gram zout (= 2,4 gram natrium) per dag in te nemen.
Helaas kan mosterd een hoog natriumgehalte hebben , dus u moet uw porties controleren. Rode salsa bevat uien, tomaten en jalapeno pepers. Het is een goede smaakmaker voor linzen- of bonengerechten. U kunt het ook gebruiken als saladedressing over wortels, rode uien, paprika's en tomatenpartjes.
Hyponatriëmie is een elektrolytstoornis die veel voorkomt bij ouderen. De stoornis kan lang symptoomloos verlopen, maar heeft uiteindelijk ernstige gevolgen. De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van hyponatriëmie is het gebruik van een thiazidediureticum.
Voedingsmiddelen met zichtbare zoutkristallen: Voorbeelden hiervan zijn gezouten noten, chips, tortillachips, gezouten popcorn, crackers en pretzels . Bewerkte en ingeblikte voedingsmiddelen: Groenten in blik, soep in blik, bonen in blik, stoofschotels, chili, tomaten-/spaghetti-/pizzasaus en gebakken en gebakken bonen bevatten allemaal toegevoegd natrium.
Keukenzout en natrium
Natrium is een onderdeel van keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram natriumchloride bevat 400 mg natrium. Als u het advies krijgt minder zout te gebruiken, betekent dat eigenlijk dat uw voeding minder natrium moet bevatten.
De belangrijkste bron van natrium in de voeding is keukenzout. Naar schatting voegen we zo'n 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen zelf toe aan ons eten.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
U kunt diepvriesgroenten gebruiken als de fabrikant ze nog niet op smaak gebracht heeft. Groenteproducten die wel (veel) zout bevatten zijn: bewerkte diepvriesgroenten zoals spinazie á la creme en gekruide groenten groenten uit pot of blik zuurkool Zuurkool bevat veel natrium.
Bij een verminderde nierfunctie wordt meestal een natriumbeperking voorgeschreven van 2000-2400 mg natrium (= 5-6 gram zout) per dag. Dit betekent in de praktijk: de warme maaltijd zonder zout koken. geen bouillon of soep van poeder/blokje nemen.
Tips voor boodschappen doen
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Dus, welke voedingsmiddelen zijn goed voor een laag natriumgehalte? Om uw natriumgehalte te verhogen, kunt u overwegen om voedingsmiddelen te eten, zoals gegrild, gerookt vlees en vis; worsten, chorizo's, vlees uit blik, kaas, tonijn in pekel, gezouten noten , etc. U kunt ook zout toevoegen aan uw verse salade, stoofschotels of soepen.
Door cliënten aan te moedigen om een grotere verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten die van nature bronnen van kalium bevatten , zoals bananen, aardappelen en zoete aardappelen, magere en magere yoghurt, gedroogde abrikozen, spinazie en gedroogde of in blik gekochte bonen zonder toegevoegd zout/met weinig natrium (behalve sperziebonen), kan de natriuminname worden verlaagd.
"Een half kopje gekookte bieten bevat slechts 40 calorieën, geen vet, geen cholesterol en, belangrijker nog, weinig natrium ."
Samengevat waren de 15 belangrijkste voedselcategorieën goed voor 50,83% van de totale natriuminname (tabel 1, figuur 1): pizza (5,3%); brood, broodjes en bolletjes (4,7%); vleeswaren en charcuterie (4,6%); soepen (4,4%); burrito's en taco's (4,3%); hartige snacks (4,1%); gevogelte (4,0%); kaas (3,1%); gemengde pastagerechten (2,9%); hamburgers ( ...
Vissen bevatten van nature weinig natrium en zelfs de soorten met de hoogste natriumgehaltes bevatten minder dan 100 milligram per 3 ounce gekookte portie. De meeste schelpdieren bevatten over het algemeen meer natrium, variërend van 100 tot 500 milligram per 3 ounce gekookte portie .
Natrium wordt vaak toegevoegd aan verpakte en bereide voedingsmiddelen, zoals soepen in blik, vleeswaren en diepvriesmaaltijden — hetzij als zout of andere veelvoorkomende vormen van natrium zoals zuiveringszout. Over het algemeen komt meer dan 70% van het natrium dat we eten uit bewerkte en restaurantvoedingsmiddelen .