Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes. Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.
Vruchten die veel pectine bevatten, zijn onder meer appelen, peren, kweeperen, aalbessen, kruisbessenn, pruimen en citrusvruchten. De meeste pectine zit in de pitten van de vrucht, bij citrusvruchten zit de pectine in de schil.
Hij bevat meer vitamine C (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte) dan veel andere fruitsoorten en is een goede kaliumbron (bijna zoveel als een banaan!). Kiwi's bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, magnesium, koper, zink, fosfor, vitamine A en is het een vetarme bron van vitamine E.
Het al eerdergenoemde resistente zetmeel en de stof pectine, die ook veel in bananen zit, zorgen ervoor dat je bloedsuiker niet teveel gaat pieken. Dit geldt vooral voor nog niet al te rijpe bananen.
Prebioticum: Pectine wordt in de dikke darm door darmbacteriën gefermenteerd, wat leidt tot de productie van korteketenvetzuren (SCFA's) zoals acetaat, propionaat, en butyraat. Deze SCFA's dienen als energiebron voor darmcellen en helpen bij het behoud van een gezonde darmbarrière.
Pectine-gemedieerde gezondheidsbevorderende effecten. Pectine en voedingsvezels in het algemeen worden beschouwd als een bron van diverse gezondheidsvoordelen, waaronder een langzame maaglediging [57], verbetering van de fysieke darmfunctie [58], verminderde glucose- en cholesterolabsorptie [59] en toename van de fecale massa [60, 61].
Pectinase breekt de middenlamel tussen plantencellen, die bestaat uit pectine, af door hydrolyse van de 1,4-α-D-galactosiduron bindingen. De middenlamel is de wand tussen twee cellen, die bij de cytokinese gevormd wordt en zich daarna verdikt.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Er werd vastgesteld dat witte uien- en knoflookschillen 11 tot 12% pectine bevatten, wat als bijproduct in de dehydratie-industrieën kan worden teruggewonnen. Er werd geprobeerd deze pectinesubstanties te karakteriseren in termen van geleikwaliteit, moleculair gewicht, veresteringsgraad, methoxyl- en uronidegehalte.
Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes. Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.
Alle planten bevatten pectine, maar niet elke plant heeft evenveel pectine. Sommige vruchten hebben een hoog pectinegehalte, bijvoorbeeld citroenen, cranberry's en kweeperen. Andere vruchten bevatten nauwelijks pectine. In bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen en kersen zit weinig pectine.
Probeer dan eens elke dag een kiwi te eten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar volgens experts hebben kiwi's tal van voordelen. Ze zouden de spijsvertering verbeteren. Het eten van deze vrucht bij het ontbijt of voor (of na) een proteïnerijke maaltijd zou bovendien helpen tegen een opgezwollen gevoel.
Pectinepoeder wordt vaak gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel of de (online) brouwwinkel. Ook voor pectinepoeder geldt: volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De bindkracht en de werking verschilt per producent.
Verschillende soorten fruit hebben verschillende niveaus van natuurlijke pectine , bosbessen bevatten weinig pectine, maar appels bevatten er veel. De soorten fruit met het hoogste pectinegehalte zijn appels, citroenen, aalbessen, druiven, zure kersen, veenbessen, kweeperen en lingonbessen.
Bovendien leveren hele appels pectine, waarbij de Granny Smith-variëteit de hoogste hoeveelheden bevat ( 2 , 46 ).
In de vrucht zit naast calcium en vitamine C ook ijzer. Vijgen bevatten ook pectine, een vezel die een cholesterolverlagende werking heeft.
Bananen zijn ook een goede bron van andere soorten vezels, zoals pectine . Een deel van de pectine in bananen is in water oplosbaar. Wanneer bananen rijpen, neemt het aandeel in water oplosbare pectine toe, wat een van de belangrijkste redenen is waarom bananen zacht worden naarmate ze ouder worden (5).
Bewaren en binden
Doordat je de vruchten niet kookt in suiker, komt er geen pectine vrij. Dat is het natuurlijke bindmiddel dat in het fruit zit. Als vervangend bindmiddel kun je gebruik maken van agaragar, een plantaardig alternatief voor gelatine.
Het kan van de hele appel worden gemaakt, maar het zijn de schil, zaden en kern die de meeste pectine bevatten , wat betekent dat appelresten de beste pectinegelei opleveren. Bewaar resten in de vriezer totdat u ten minste 500 g hebt, wat genoeg is om een kleine hoeveelheid gelei te maken.
Een echte aanrader is een banaan als ontbijt. Gebruik rijpe bananen als zoetstof bij het bakken in plaats van olie of suiker, zegt Sharp. Dit is perfect voor bijvoorbeeld gezond bananenbrood. Of probeer met banaan een banaan pannenkoek of een bananen smoothie te maken.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
Banaan werkt stoppend. Niet waar: Ze zijn goed voor de spijsvertering zowel bij diarree als obstipatie. Ontbijtkoek werkt laxerend. Niet waar: het bevat doorgaans maar weinig vezels.
Bijwerkingen van pectine
Sommige mensen hebben milde maagkrampen en diarree gemeld tijdens het gebruik van MCP. Mensen die allergisch zijn voor citrusvruchten, moeten MCP vermijden.
Studies van de Los Angeles County University en het Amerikaanse leger hebben aangetoond dat pectine geen schadelijke effecten heeft.
Een eenvoudige oplossing is om de pectine af te breken , wat precies is wat het enzym pectinase doet. Dit enzym toevoegen aan een met pectine verdikt sap en het de tijd geven om te werken is alles wat u hoeft te doen. Terwijl de pectine afbreekt, wint de zwaartekracht en breekt de suspensie van pulp af.