Steenvruchten zijn vruchtensoorten met een harde, steenachtige kern of pit. Bekende steenvruchten zijn: Pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Maar ook avocado's zijn steenvruchten, evenals olijven, dadels, mango's en sommige notensoorten.
Sommige fruitsoorten zien eruit als een vrucht, maar zijn dat volgens de plantkunde niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor aardbeien, vijgen en ananas. Dat noemen we schijnvruchten.
In fruit zitten pitjes van verschillende soorten en maten. Van kleine pitjes op aardbeien en in kiwi's tot aan grote pitten in abrikozen en perziken. Maar kun je deze pitjes gewoon opeten of is dat bij sommige fruitsoorten toch niet zo'n goed plan? Bij veel fruitsoorten kun je de pitten prima opeten.
Een pit zit in het binnenste van diverse pitvruchten, zoals bij de appel en de peer. In de pit zit het eigenlijke zaad. De wand van de pit wordt gevormd door het endocarp.
Doerian is een tropische vrucht. De vrucht is zo groot als een rugbybal en heeft een stekelige schil. De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit.
Vanwege de penetrante geur, lijkend op een combinatie van rotte uien en zweetsokken, wordt doerian geweerd in hotels in Singapore en Thailand. Ondanks die geur is doerian zeer gewild onder de plaatselijke bevolking: de vrucht heeft een hoge voedingswaarde, enorme zoetkracht en romige substantie.
De mango heeft een afgeplatte pit. Handig om te weten, want je kun het beste langs die platte kanten snijden, om zoveel mogelijk vruchtvlees van de pit te scheiden. Ook de vrucht is iets afgeplat zodat je de vorm van de pit kunt raden. Zet de mango rechtop.
De steenpit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast. De pit wordt ook wel het 'visje' van de mango genoemd. Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure curry's.
Zoek de pit. De stengel zit aan het uiteinde van de mango en de pit loopt van de stengel naar het andere uiteinde. Snijd aan beide kanten op 0,5 cm van de pit van boven naar beneden, zo krijg je twee platte halve cirkels aan vruchtvlees met de schil eraan.
De smaak van de blauwe bes in het algemeen is fris zoet in de juiste verhouding. De bes is verder knapperig van bite door een stevig schilletje en textuur in combinatie met de nodige sappigheid. De besjes hebben zachte pitjes die niet hinderlijk proeven maar juist aan de textuur van de vrucht bijdragen.
Appels en peren worden pitfruit genoemd. Als je ze doorsnijdt, zie je de zaadjes zitten. Die zien eruit als bruine pitjes. Fruit met één keiharde pit noemen we steenfruit.
In pitten van steenvruchten en in de pitten van appels en peren zitten plantengifstoffen (cyanogene glycosiden) die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide (of blauwzuur). Denk bij steenvruchten aan: abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen. Slik de pitten liever niet door.
Bosbessen, bramen, zwarte bessen, rode druiven en pruimen bulken van de natuurlijke blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd. Aan deze stoffen worden wonderbaarlijke gezondheidseffecten toegedicht. Eet paars fruit vooral rijp, dan is het gehalte aan anthocyanen op z'n hoogst.
Een aardbei is geen vrucht
De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem. Hoewel er meerdere schijnvruchten zijn, is de aardbei de enige die haar zaadjes aan de buitenkant draagt, op de gemiddelde aardbei zijn dit er vaak wel 200!
Tomaat. Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.
Deze pit heeft een soort opening, dus zorg dat deze naar boven wijst en plant hem halverwege in de grond. Dit doe je eigenlijk hetzelfde als bij de avocadopit. - Dek de pit af met vershoudfolie of gebruik een transparante kap. Zorg dat het lekker warm is op de plek waar hij staan en de grond goed nat blijft.
Mango pit planten stap 1: Pit openbreken
Maak je fruitsalade en vergeet niet om de pit te bewaren. Een mangopit zit normaal gezien onder de harige vezels en restjes fruit. Dat gaat natuurlijk rotten als je het zo in de grond steekt.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Mango´s bevatten fructose. Van deze fruitsuikers moet je niet te veel binnenkrijgen als je wil afvallen, omdat deze suikers het afvallen kunnen belemmeren. Om een calorietekort te creëren tijdens het afvallen, is het raadzaam om fruit te beperken tot 2 porties per dag.
Ja, maar niet alle delen van een mango zijn veilig voor honden. Net zoals voor ons is mango een zoete, smakelijke traktatie voor je hond boordevol nuttige vitaminen en mineralen. Toch geef je best niet zomaar een volledige mango aan je hond. De schil is eetbaar, maar voor sommige honden moeilijk te verteren.
Een kiwi eten we meestal zonder de schil. Je kunt deze doorsnijden en uitlepelen, of met een mesje schillen. Ook een fijne manier om een kiwi te schillen is om er de boven- en onderkant vanaf te snijden, dan steek je met een lepel net onder de schil en draai deze voorzichtig rond en verwijder zo voorzichtig de schil.
Ondanks de stank is durian buitengewoon gezond, zelfs meer dan veel ander fruit. Van nature rijk aan ijzer, vitamine C en kalium, verbetert durian de spierkracht, huidgezondheid en verlaagt zelfs de bloeddruk. Bovendien bevat een kleine durian 23 g vezels, wat bijna al je dagelijkse voedingsbehoeften zijn.
De doerian is ondanks de lucht een dure vrucht en kost tussen de 45 en 90 euro.
Hoewel de doerian erg stinkt, is de smaak een heerlijke verrassing. Het romige vruchtvlees smaakt lekker naar banaan, vijg en vanille. Je kunt doerian uit de hand eten of verwerken in vruchtensalades.