Je kunt appelbomen twee keer per jaar snoeien: Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten, dit is bloesemhout waaraan de appels zullen gaan groeien. In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei maakt de boom veel waterlot.
Een van de makkelijkste manieren om een appelboom in een kleine tuin te zetten, is met een lei appelboom. Die kun je tegen een muur of schutting laten groeien. Dat kan in allerlei vormen, bijvoorbeeld met horizontale takken (spalier), als 'haag op poten', of met schuine takken (palmet).
Mini fruitbomen worden vaak tussen de 1,50 en 3 meter hoog. Je kan de groei beperken door de bomen regelmatig te snoeien. Het is daarom belangrijk om altijd te vragen naar de geschatte volwassen hoogte, en niet alleen te kijken naar de huidige grote.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Appelboom snoeien is erg belangrijk voor de groei van een appelboom. Het is zelfs zo dat wanneer je een appelboom niet snoeit hij blijft groeien, wat resulteert in geen appels. Om meer appels aan je boom te krijgen is het belangrijk dat de appelboom veel bloesemhout aanmaakt.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Een boom die te hard groeit geeft te weinig vruchten. Naast snoeien wordt in de winter ook tijd vrijgemaakt om 'oude' bomen te vervangen door nieuwe bomen. Een appelboom gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. Een perenboom gaat langer mee, 25 tot 30 jaar.
Hoe moet je een appelboom snoeien in de winter
De eerste knoppen in de boom die groen worden zijn altijd bloemknoppen. Bladknoppen volgen een week of twee later, stel het snoeien uit tot dit moment. Laat een paar waterloten (rechte jonge takken) staan. Hierop ontstaan in het volgende jaar de nieuwe bloemknoppen.
Bestuiving. De meeste appelrassen hebben kruisbestuiving nodig om appels te laten groeien. Dat betekent dat er een ander appelras nodig is voor een goede bevruchting. Ook zelfbestuivende rassen geven meer vruchten als er daarnaast kruisbestuiving plaatsvindt.
Appelbomen (Malus pumila) zijn een lid van de Rosaceae-familie. Het is een bladverliezende boom (hij verliest zijn bladeren per seizoen) die een gemiddelde hoogte van 5 meter bereikt. Standaard appelbomen kunnen een hoogte bereiken van 7,5 – 10 m of zelfs meer. Semi-dwerg- en dwergbomen bereiken een hoogte van 2-6 m.
Een fruitboom heeft ook ruimte nodig om te kunnen groeien. Hoeveel ruimte een boom nodig heeft kun je zien aan de kroondiameter van de volwassen versie van die boom. Voor een pruimenboom is dit bijvoorbeeld 6 meter en een appelboom tussen de 10 en 12 meter.
Halfstam fruitbomen
De boompjes hebben een stamhoogte van 1,20 m en kunnen circa 5 meter hoog worden. Je hebt dus wel een wat grotere tuin nodig voor deze fruitbomen.
Hoe verwijder je het teveel aan fruit? Het uitdunnen van fruitbomen doe je met een speciaal dunschaartje of een smalle snoeischaar. Het dunschaartje is vooral handig bij kortstelige fruitrassen, zoals verschillende appelbomen. Je knipt in de vruchtsteel van de vrucht of tros die je wilt verwijderen.
Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de appel? Appelbomen groeien opwaarts. Het zal 2 tot 5 jaar duren voor de eerste appels zullen komen, hoe groot je boom dan precies is hangt van de (wel of niet gunstige) omstandigheden van de boom. Je hebt bij een appel wel invloed op hoe groot de boom wordt door te snoeien.
Waarom appelbomen snoeien
Door de oude takken van appelbomen te verwijderen en nieuwe groei te stimuleren, motiveert snoeien de appelboom om meer fruit te produceren. Door appelbomen te snoeien, maak je ze “open” en kan de lucht beter tussen de takken circuleren en kan het zonlicht het rijpende fruit beter bereiken.
De beste plaats voor een appelboom is een zonnige plaats. Appelbomen verdragen ook een plaats die half in de schaduw ligt. U kunt de boom het beste tussen november en maart planten, waarbij de plantafstand afhankelijk is van de maat die u koopt. Een laagstam heeft minder ruimte nodig dan een halfstam.
Zomer en herfst. De zomerperiode is de groeiperiode voor de appels. Appels zijn plukrijp wanneer de pitten rijp zijn, maar pas eetrijp als ook het vruchtvlees op smaak is gekomen. De appeloogst begint voor vroege rassen al in augustus en loopt door tot in oktober.
Voeding en verzorging van de appel
Een appelboom heeft een uitgebalanceerde samengestelde meststof voor fruit nodig, om te zorgen dat de boom langzaam groeit, voldoende blad krijgt, en vooral voor een goede bloei, vruchtzetting, rijping en smaak. Ook water geven is erg belangrijk, de grond mag nooit uitdrogen.
Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Krulziekte of ook wel Taphrina deformanus genaamd, is een bladziekte waarbij het blad krult. De oorzaak van de ziekte is een schimmel. Deze tast het blad aan, maar ook de nieuwe scheuten en knoppen die een boom ontwikkelt om vruchten te verkrijgen.
Nog kleiner dan een laagstam, zijn de zogenaamde mini fruitbomen, dwerg fruitbomen, of zuilfruit boompjes. Niet alleen vertakken ze al vanaf heel laag, maar ze blijven ook erg smal. Ideaal voor als je echt weinig ruimte hebt, of voor in een pot of bak. Zuilvormige fruitbomen worden ook wel Ballerina fruitbomen genoemd.
Een jaarlijkse kalkgift (magnesium houdend), na de herfst, verdient de aanbeveling om verzuring van de grond te voorkomen en het kalkgehalte zo nodig te verhogen. Een 2 jaar oude hoogstamfruitboom geef je een paar handjes vol. Een 25 jaar oude fruitboom krijgt jaarlijks een halve emmer vol (1 kg) met kalk.
Bemest je fruitbomen 1 of 2 keer per jaar
Normaal gezien volstaat het om je fruittuin in maart of april één keer te bemesten. De hoeveelheid meststoffen die je moet toedienen hangt sterk af van de fruitsoorten die je teelt en van de bodemsamenstelling.
Als een fruitboom geen vrucht geeft kan dat verschillende oorzaken hebben. De plant zit in de groeifase en stopt alle energie in nieuwe groeischeuten, oplossing: de plant snoeien zodat de groei wordt afgeremd. plant afdekken met vorstvlies of tijdens de vorstperiode besproeien.