Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Ook avocado en grapefruit kun je maar beter vermijden. Bananen, mango's en druiven kun je prima eten, maar niet te veel. Alle andere soorten fruit zijn geen enkel probleem.
Wie histamineproblemen heeft, kan gewoonlijk naar hartenlust fruit eten. Wees wel voorzichtig met citrusvruchten, ananas, bananen, kiwi, frambozen en aardbeien, want die fruitsoorten stimuleren de afgifte van histamine in het lichaam.
Vermijd voedingsmiddelen die veel histamine bevatten: niet verse vis, spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, blauw geaderde kaas, Roquefort, rode wijn en gistextract. Vermijd voedingsmiddelen die histamine vrijzetten in het lichaam: aardbeien, alcohol, wit van ei, schaaldieren, chocolade, tomaten en citrusvruchten.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
Verse vis zou weinig histamine bevatten: koolvis, roodbaars, kabeljauw, heek, hoki, schol, forel, snoekbaars. Zalm valt hier ook onder, maar veel mensen krijgen een reactie op verse zalm.
Niet alleen rode wijn, maar ook chocolade, oude kaas of noten zorgen voor een toename van histamine. Bij een DOA-tekort heeft men last van jeuk, een verstopte neus of hoofdpijn, na gebruik van deze voedingsmiddelen. Deze klachten kunnen zich direct voordoen, maar ook pas een dag later.
Rooibos thee
Ook rooibos staat bekend om zijn histamine remmende werking. Het wordt daarom door sommige artsen ingezet bij voedingsallergie, eczeem, astma én hooikoorts. Rooibos zit ook nog eens vol met antioxidanten en heeft een balancerend effect op je zenuwstelsel.
Tomaten bevatten 26 mg histamine. 100 gram bevat dus 2,6 mg histamine. Wanneer je tomaten kookt, neemt het histaminegehalte af.
Slapeloosheid, stress en paniekaanvallen
Histamine is een neurotransmitter die belangrijke berichten vanuit de hersenen naar je lichaam communiceert. Gaan het histamine in je lichaam in overdrive, dan kan dat leiden tot stress, benauwdheid, angst, een onrustig gevoel, slapeloosheid en zelfs paniekaanvallen.
Er is geen medicijn dat een intolerantie voor histamine geneest. Het enige wat u kunt doen is kijken of antihistamine de symptomen iets verlichten. Alleen het vermijden van voedsel dat veel histamine bevat is een effectieve manier, bij voorkeur in combinatie met een drie-fasen dieet.
Als je te maken hebt met een histamine-intolerantie en op zoek bent naar geschikt brood, kun je het beste kijken naar het soort meel en de andere ingrediënten die het brood bevat. Tarwe en spelt bevatten op zich weinig histamine – en van gist wordt ook gezegd dat het geen histamine bevat.
Voeding om te vermijden in een histamine-arm dieet
Begin je dieet door voedingsmiddelen te laten staan die veel histamine bevatten of de grootste vrijmakers zijn. Histamine zit vooral in: schimmelkazen, oudere kaassoorten en gefermenteerde producten zoals zure room, kwark en yoghurt.
Histamine in de hersenen zorgt voor afgifte van dopamine en (nor)adrenaline. Als histamine in de hersenen niet goed kan worden afgebroken omdat het enzym HNMT (histamine n-methyl transferase), niet goed werkt dan kunnen door kleine problemen al aanvallen van stress en angst ontstaan.
Rooibosthee wordt dan ook als veilig beschouwd voor mensen met histamine-intolerantie. Een van de weinige producten overigens. Beide rooibossoorten – rode rooibos en groene rooibos – zijn geschikt voor mensen met histamine-intolerantie.
Natuurgeneeskundigen adviseren bij acute klachten vooral het kruid Scutellariae en de bioflavonoïde Quercetine. Scutellariae is een kruid dat de afgifte van histamine remt. Onderzoek heeft uitgewezen dat stoffen uit dit kruid bovendien de vrijmaking van arachidonzuur uit cellen remmen.
Histamine is dus een lichaamseigen stof, die je beschermt tegen gevaarlijke indringers. Te veel histamine in je lichaam werkt juist averechts en veroorzaakt vervelende allergische reacties, zoals irritatie van de neus, ogen, huid, keel en longen.
Bij de histamine test wordt het histaminegehalte in de darm gemeten na provocatie. Het DAO-gehalte wordt niet bepaald; de hoge histaminewaarden in de ontlasting duiden wel op een DAO-tekort. Histamine neemt toe bij gebruik van chocolade, oude kaas en rode wijn.
Histaminevrijmakers zijn voedingsmiddelen die zelf weinig histamine bevatten, maar de afgifte van histamine in de darmen bevorderen of DAO (het enzym dat histamine afbreekt) blokkeren. Het gaat bijvoorbeeld om chocolade en cacao, bepaalde fruitsoorten zoals aardbeien en citrusvruchten, champignons, tomaten en noten.
Quercetine. 'Quercetine is een antioxidant dat voorkomt in veel soorten fruit en groente zoals appels, bessen, citrusvruchten, rode ui, venkel en koolsoorten', zegt Iwaarde. 'Het zit ook in thee, cacao en noten.