Als je naar Curacao in corona-tijd dan moet je een Passenger Locator Card (PLC) invullen.
De ED card is een formulier dat voorafgaand aan je vliegreis naar Curaçao moet worden ingevuld. ED card staat voor Embarkation en Disembarkation kaart. Over het algemeen wordt er gecontroleerd of jij gaat werken of dat je op bezoek bent. De ED kaart kun je voor vertrek online invullen.
Makkelijk in te vullen, binnen 48 uur voor vertrek
Het online invullen van de Passenger Locator Card gaat vrij gemakkelijk, ze vragen de volgende zaken; Persoonlijk informatie (naw-gegevens) Reisinformatie.
De in- en uitstapkaart (“ED card”) is een kaart die elke niet-ingezetene van Curaçao die Curaçao bezoekt in dient te vullen alvorens door immigratie te gaan. Deze kaart werd vroeger in het vliegtuig naar Curaçao uitgedeeld, maar je kunt hem nu online invullen—vandaar: “online ED card”.
De Digital Immigration Card (DI Card) is verplicht voor iedere toerist die naar Curacao wilt reizen. Je hebt deze DI Card nodig om bij aankomst op Hato Airport op Curacao door de douane te komen.
De Digitale Immigratiekaart is een voor alle bezoekers verplicht formulier ten behoeve van inklaring bij immigratie naar Curaçao. De kaart kan uitsluitend online worden ingevuld.
De ED-kaart staat voor Aruba's officiële 'Embarkation-Disembarkation' kaart. Dit is een formulier dat je normaliter tijdens je vlucht naar Aruba krijgt uitgereikt, maar nu kun je de ED-kaart eenvoudigweg voor vertrek online invullen, zodat je dit onderweg niet meer hoeft te doen.
Het IU kaart kan alleen tot 48 uur voor vertrek ingevuld worden.Om de ED-kaart in te kunnen vullen dient u over een geldig paspoort te beschikken, alsook over een e-mailadres waar u toegang toe heeft. Om het online aanvraagformulier met succes in te vullen dient u informatie uit uw paspoort op te geven.
Als u naar Aruba reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
Beste bezoeker, Momenteel zijn er geen maatregelen van kracht voor reizigers die terugkeren naar/aankomen in België. Je hoeft dus geen Passenger Locator Form (PLF) in te vullen.
Als je geen internet hebt op jouw vakantieverblijf, kan je internettoegang vragen aan de receptie van je verblijf, bij een toeristisch bureau, een plaatselijke horecagelegenheid met WIFI of iemand die je kent. Het PLF kan trouwens tot 6 maanden voor je aankomst terug in België worden ingevuld.
Reisregels vanaf 11 maart
De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat.
Het criminaliteitsniveau is niet significant hoog, wel is de aard van criminaliteit anders. Met eenvoudige voorzorgsmaatregelen zijn gevaren op Curaçao absoluut tot een minimum te beperken en kun je gewoon genieten van een zorgeloze vakantie. De meest voorkomende vorm van criminaliteit op Curaçao is diefstal.
Als u naar Curaçao reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Het paspoort moet voor het hele verblijf in Curaçao geldig zijn. U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart reizen naar Curaçao.
Kies voor het eiland Curaçao als je van cultuur, ongerepte baaitjes en afwisseling houdt. Iedereen kan hier uitstekend uit de voeten. Kies voor het eiland Aruba als je van romantiek en uitgaan houdt. Zon, zee en strand, een uitstapje aangevuld met veel vertier is de ideale combinatie.
Voor Aruba zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen, tenzij u komt uit een hoogrisicogebied voor gele koorts. Dan is deze vaccinatie wel verplicht, ook voor baby's vanaf 6 maanden. Een advies voor onderstaande vaccinaties is afhankelijk van verblijfsduur, reis- en verblijfsomstandigheden.
Coronatest voor het reizen naar Aruba
Voor Aruba is een COVID-19 PCR test nodig met een negatieve uitslag. De verklaring mag niet ouder zijn dan 72 uur voor vertrek. Een negatieve sneltest niet ouder dan 24 uur voor vertrek is ook toegestaan.
Aruba staat niet bekend als een low-budget bestemming, maar het is zeker niet zo dat je hier alleen naar toe kunt met een dikke portemonnee. Aruba is duurder dan Sri Lanka of Mexico, maar als je goed let op wat je doet kun je hier prima reizen zonder veel geld uit te geven.
Het hoogseizoen is in juni, juli en augustus. De goedkoopste maand om te vliegen naar naar Aruba is januari.
Wijken die niet geadviseerd worden om te bezoeken zijn Koraal Specht, Souax en Seru Fortuna. Deze wijken zijn gelegen in Willemstad en staan bekend als arme wijken en daardoor minder veilige wijken. Met de auto kun je er prima doorheen rijden maar te voet wordt dit minder aangeraden, zeker na zonsondergang.
Over het algemeen zijn prijzen in Curaçao voor uit eten gaan ongeveer gelijk aan / iets goedkoper dan in Nederland. Wel is de prijs/kwaliteit verhouding over het algemeen goed. Zo betaal je voor een lunch bestaande uit een luxe broodje in een restaurant aan een populair strand 15-20 Nafl.
Aangezien de ANG gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar is het aan te raden om een reserve in USD aan te houden. Dollars zullen ook in vrijwel alle winkels en restaurants worden geaccepteerd. Daarnaast kunt u ook euro's meenemen, deze zijn bij ieder wisselkantoor op Curaçao in te wisselen.
Het is verplicht voor alle reizigers om binnen 48 uur voor vertrek een digitaal Health Control Formulier in te vullen. Dit kan via de App SpTH. Je kunt ook het formulier invullen via https://www.spth.gob.es/. Indien je het formulier niet invult en dus geen QR-code kunt aantonen, mag je niet aan boord van het vliegtuig.