De vijf meest verspilde productgroepen zijn brood en deegwaren (6,2 kilo), groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo). Ten opzichte van 2019 zijn brood en deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer.
Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden het meest verspild. De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land een grote verspiller en verspilt 33,4 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel.
Neem voldoende eiwit
Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om u een vol gevoel te geven. Het kost uw lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doet u dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Volgens UNEP (2024) en FAO (2019) vindt 1,4 miljard ton voedselverspilling plaats op het niveau van verwerking, distributie, detailhandel, voedseldiensten en huishoudens.
Voedselverspilling van boer tot bord in Europa
De infographic laat zien in welke stap in de voedselketen het meeste voedsel wordt verspild: 7% bij winkels en distributie. 9% bij horeca en catering. 11% bij landbouw.
Om in 2050 binnen de grenzen van onze planeet te eten, is de grootste verandering volgens het onderzoek van het WWF dat we veel minder vlees gaan eten. In plaats daarvan is het nodig om meer noten, peulvruchten, soja en vleesvervangers te eten. Ook plantaardige zuivelalternatieven zouden meer moeten worden gegeten.
Nog niet heel lang geleden was het eten van aardappels, vlees en groenten het populairste gerecht van Nederland. Maar nu niet meer. Volgens een onderzoek van De Volkskrant eten Nederlanders nu het vaakst pasta.
Rijst . Rijst is het basisvoedsel van meer dan de helft van de wereldbevolking, en dat is al eeuwen zo. Het is goedkoop, het vult en het kan gemakkelijk in verschillende klimaten worden verbouwd. Rijst is zo belangrijk voor zoveel mensen dat het geen verrassing is dat het 's werelds meest gegeten voedsel is.
Naast het traditionele AVG'tje eten Nederlanders het liefst pasta of een rijstgerecht. Alleen jongeren hebben een andere top drie. Zij houden het meest van pasta, gevolgd door Hollandse pot en een rijstmaaltijd.
Top 10 producten die goed vullen én gezond zijn:
Peulvruchten. Bonen. Onbewerkt vlees. Vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel.
Het is dus kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip! Per jaar eet de wereld volgens onderstaand filmpje 75 miljard kippen. Dat komt neer op 205 miljoen kippen per dag. Daarmee steekt kip met kop en schouders boven de nummer 2 uit: de 14 miljard sardientjes die we jaarlijks consumeren.
Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Of nog beter; beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen.
De vijf meest verspilde productgroepen zijn brood en deegwaren (6,2 kilo), groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo). Ten opzichte van 2019 zijn brood en deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer.
Bananen . Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Karlstad in Zweden meldt dat bananen een van de meest verspilde voedingsmiddelen zijn en bijdragen aan de meeste voedselverspilling in termen van gewicht en impact op het milieu. We snappen het: bananen veranderen in een flits van geel naar overrijp.
Zo weten we dat in Nederland Red Bull al jarenlang op nummer 1 staat. Uit internationaal onderzoek in 2020 blijkt dat producten van Coca-Cola veruit het vaakst in het milieu belanden. ¹ Coca-Cola produceert wereldwijd per minuut 167.000 plastic flessen.
Surströmming is eigenlijk niets anders dan gefermenteerde vis. Oostzeeharing om precies te zijn. Vroeger was fermentatie van deze haring een methode om deze langer te kunnen bewaren. De “delicatesse” ontstond rond de 16e eeuw in het noorden van Zweden.
Pizza heeft terecht zijn plek verdiend als 's werelds meest geliefde eten. Deze Italiaanse creatie is een hoofdbestanddeel geworden in talloze landen, met eindeloze variaties voor elke smaakpapil. Of u nu de voorkeur geeft aan dunne korst of diepe schotel, klassieke Margherita of geladen pepperoni, pizza heeft voor ieder wat wils.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
Voedingsmiddelen die je gelukkig maken: een lijst
Cacao, bananen, noten (walnoten, pistachenoten, pinda's), kiwi,boerenkool, babyspinazie, tomaten, eidooiers, tonijn, kaas, melk, sojabonen,dadels, vijgen, pompoenpitten, sesamzaad, haver, gierst, spelt. Vetgedrukte voedingsmiddelen zijn in het recept gebruikt.
Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten. Aardappelen worden op iets minder de helft van de dagen geconsumeerd.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Voedsel in 2050 zou er heel anders uit kunnen zien
Kweekvlees, insecten met veel eiwitten, zeewier en algen en allergeenvrije noten zijn enkele van de voedingsmiddelen die de weg vrijmaken voor een betere, duurzamere manier van leven voor mens en dier.
Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
Ze eten vooral plantaardig voedsel
“Zo'n 90 tot 100 procent van wat ze daar eten bestaat uit plantaardig voedsel,” vertelt Buettner. Dat dit z'n vruchten afwerpt, is niet zo gek: een plantaardig dieet is namelijk goed voor je hart, je darmen en je hersenen.