Langzame en snelle koolhydraten Bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, couscous, bulgur, havermout, zilvervliesrijst, groenten en peulvruchten. Het lichaam heeft langer de tijd nodig om deze producten te verteren tot bloedsuiker. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuiker langzamer stijgt als u langzame koolhydraten eet.
U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen.U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
Twee keer per week vette vis eten zoals haring, zalm, makreel of sardines is dus aan te raden.Verbrand koolhydraten door te bewegen. Daarmee verlaagt u de bloedsuikerspiegel en reageert uw lichaam beter op insuline. Voor het ontbijt een wandeling of juist na de maaltijd hebben een extra gunstig effect.
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten. Het beste is zwarte of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte.
Zwarte komijn (ook wel bekend als nootmuskaatbloem) bleek het doeltreffendst te zijn en kon geassocieerd worden met de grootste daling in de bloedglucosespiegel. Naast zwarte komijn waren kaneel en gember het effectiefst in het bestrijden van hoge bloedsuikerspiegels. Maar gember bleek nóg meer te doen.
De cafeïne in koffie beïnvloedt de bloedsuikerspiegel. Bij sommige mensen kan het de bloedsuikerspiegel tijdelijk verhogen, terwijl anderen geen effect zien of zelfs een lichte daling. Deze reactie verschilt afhankelijk van hoe jouw lichaam op cafeïne reageert.
Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten, lijnzaad en chiazaad, zijn een goede bron van vezels, proteïnen en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen helpen om de opname van suiker in het bloed te vertragen, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Kies voedsel met minder calorieën, verzadigd vet, suiker en zout . Houd bij wat u eet, drinkt en beweegt. Drink water in plaats van sap of frisdrank. Beperk alcoholische dranken (2 drankjes of minder per dag voor mannen, 1 drankje of minder per dag voor vrouwen).
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Ceylon kaneel heeft een lager coumarine gehalte. Zolang je gevarieerd eet dan is het niet gevaarlijk voor je gezondheid. Er is geen bewijs dat kaneel helpt om de bloedsuiker goed te houden bij mensen met diabetes. Het gebruik van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom af te raden.
Boerenkool wordt vaak beschreven als een 'superfood' – en niet voor niets. Het zit vol met verbindingen die kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, waaronder vezels en flavonoïde antioxidanten.
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Proteïne, vezels en gezonde vetten zijn allemaal voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Daarnaast activeren ze hormonen die je een vol gevoel geven, waardoor je minder trek hebt in ongezonde dingen. Vul je bord dus bijvoorbeeld met groentes, avocado en vette vis.
Vervang toegevoegde suikers. U kunt beginnen met het stoppen met suiker door toegevoegde suikers te verwijderen uit voedingsmiddelen en dranken die u het vaakst eet . U kunt bijvoorbeeld thee zoeten met een schijfje sinaasappel of koffie met een beetje melk. U kunt ook pannenkoeken, ontbijtgranen of havermout eten met vers of gedroogd fruit.
Kies voor vezelrijk voedsel .
Kies voor vezelrijk fruit zoals frambozen, appels (met schil) en sinaasappels in plaats van vruchtensap of fruitsnacks. Blijf gehydrateerd. "Door slechts 6 tot 8 ounces water te drinken bij elke maaltijd, kun je de stijging van je bloedsuikerspiegel vertragen", zegt ze.
Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.
Wanneer je dagelijks beweegt, verbrand je de koolhydraten die je binnenkrijgt en verlaag je de bloedsuikerspiegel. Ook zorgt bewegen ervoor dat je beter op insuline reageert. Vooral bewegen op een nuchtere maag en na de maaltijd een wandeling maken, hebben een gunstig effect.
Eet regelmatig en snack gezond
Het is belangrijk om regelmatig te eten en gezonde snacks te nemen om te voorkomen dat je bloedglucose te veel schommelt. Kies voor gezonde snacks zoals groenten met hummus, een handjevol noten of een schaaltje yoghurt.
Melkthee is een populaire wereldwijde drank, maar is misschien niet de beste keuze voor mensen die hun bloedsuikerspiegel stabiel willen houden. Thee bevat tannines en cafeïne, die cortisol (stresshormoon) kunnen activeren en de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen .