Voeding zoals fruit, groenten, noten en granen zitten vol antioxidanten zoals vitamine C en E, foliumzuur, betacaroteen en luteïne (9,10). Kortom: Het innemen van een antioxidantsupplement of het eten van antioxidantrijke voeding kan de vruchtbaarheid verhogen, met name bij onvruchtbare mannen.
Er zijn zeker dingen die men kan doen om de kwaliteit van de eicellen te maximaliseren en de vruchtbaarheid te verbeteren. Een evenwichtig dieet, niet roken, lichaamsbeweging en een goed gewicht (BMI 18 tot 24,9) zijn de best mogelijke voorbereiding.
Rooibos thee: Zit bomvol anti- oxidanten en kan ondersteunend werken bij de innesteling. Deze thee kan je gedurende je hele cyclus blijven drinken, neem wel de biologische versie zonder toevoegingen. Kamille thee: Voor ontspanning. Deze thee is ontstekingsremmend, werkt sterk kalmerend en rustgevend.
Voor vrouwen geldt het advies om extra foliumzuur en vitamine D te gebruiken als ze zwanger willen worden. Los van het effect op de vruchtbaarheid is het wél belangrijk voor de groei van het kindje in de eerste weken van de zwangerschap.
Avocado lijkt qua vorm op de baarmoeder van de vrouw, het heeft een positieve invloed op de hormoonhuishouding in het vrouwelijk lichaam. Ook helpt ook om weer in vorm te komen na een zwangerschap. Aubergines en peren hebben een vergelijkbare vorm en hebben ook goede invloed op de hormoonbalans bij de vrouw.
Mindere kwaliteit
Het sperma van mannen die elke dag meer dan drie porties zuivel aten, bleek 25 procent slechter van kwaliteit te zijn dan de zaadcellen van de deelnemers die minder zuivel gebruikten. Een portie zuivel bestond uit een plak kaas van 28 gram, een theelepel room, een bolletje ijs of een glas volle melk.
Vitamine C: meer sinaasappels, bessen, aardappelen, tomaten en spinazie eten kan allemaal bijdragen aan een hoger aantal zaadcellen.
Indien jullie zwanger wensen te worden, is het aangeraden zo veel mogelijk negatieve leefstijlfactoren aan te pakken: invloed alcohol op vruchtbaarheid. invloed roken op vruchtbaarheid. invloed cafeïne op vruchtbaarheid.
Als je je vruchtbare dagen niet wilt berekenen (is tenslotte niet echt 'romantisch') maar toch zwanger wilt worden, kun je de regel aanhouden dat je ongeveer om de 2 à 3 dagen seks hebt.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Bananen Voor Verhooge Spermaproductie
Bananen bevatten een zeldzaam enzym genaamd bromelaïne en vitaminen A, B1 en C. Terwijl bromelaïne werkt om de spermaproductie te stimuleren, werken vitaminen A, B en C om de kwaliteit en productiviteit van de zaadcellen te verhogen.
Sterker sperma
Gember verhoogt de bloeddoorstroming in de teelballen en kan zorgen voor sperma van een betere kwaliteit. Vast staat dat gember de DNA-cellen beschermt. Dat blijkt uit een studie waarbij mannen dagelijks 500 mg extra gember innamen.
Twee handjes vol walnoten per dag is zeer goed voor het sperma van de jonge man. Dat blijkt uit een recente studie van de universiteit van Sheffield. Bij mannen die gedurende 12 weken walnoten aan hun dieet hadden toegevoegd was duidelijk waarneembaar dat hun sperma qua vorm, beweging en vitaliteit was verbeterd.
Sperma verbeteren: voeding en beweging
Eet daarom voldoende fruit, verse groenten, vis en wees matig met vlees. Eet met regelmaat peulvruchten, noten en gebruik extra virgine olijfolie. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt. Zo kun je de sperma verbeteren met voeding.
Het lukt een bevruchte eicel niet altijd om zich in te nestelen. De kans op een succesvolle innesteling is afhankelijk van meerdere factoren zoals gezondheid, leeftijd en stress. Ook gebeurt het regelmatig dat er wel innesteling plaats vindt, maar het toch wordt afgestoten. Dan spreek je van een miskraam.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Clomifeen bevordert de eirijping en eisprong, waarna de eicellen bevrucht kunnen worden door de mannelijke zaadcellen. Ongeveer acht op de tien vrouwen krijgt na stimulering met clomifeen rijpe eicellen.
Ons lichaam maakt zelf geen foliumzuur aan. Het is een stof die voorkomt in voedingsmiddelen zoals (groene) groenten, volkorenproducten, vlees en zuivel. Normaal gesproken krijg je voldoende van deze vitamine binnen met een gezond eetpatroon. Wil je zwanger worden, dan heb je extra foliumzuur nodig voor je kindje.
Positief effect
Groenten, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten en zaden bevorderen de kwaliteit van sperma. Dit komt doordat deze producten vitamine C, vitamine E, zink en seleen bevatten. Mannen die roken, regelmatig drinken of drugs gebruiken hebben minder zaadcellen.
Donkere (blad)groenten
In donkere bladgroenten, zoals spinazie en romaine sla, maar ook in groene groenten zoals spruiten en groene asperges zitten hoge concentraties foliumzuur, in actieve vorm. Dat noem je folaat. Dit zou een gunstig effect hebben op de zaadkwaliteit.
Fruit zit vol natuurlijke suikers, vitaminen en mineralen die je lichaam zuiveren en het sperma zoeter maken. Vooral ananas doet het goed. Ook water zuivert je lichaam, waardoor je minder afvalstoffen vasthoudt en waardoor hij 'beter' sperma produceert.