Om het complexe immuunsysteem goed te laten werken zijn er allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Dit gaat onder andere om koper, foliumzuur, ijzer, zink en vitaminen A, B6, B12, C en D. Veel van deze stoffen zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem vanwege hun werking als antioxidant.
Een goed werkend immuunsysteem kenmerkt zich door een hoge weerstand met een lage kans op ontstekingen en een goede kwaliteit van de huid. Je hebt voldoende energie en voelt je psychisch goed. Je sportieve prestaties zijn goed en je hebt geen darmklachten.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar met als doel om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken.
Je immuunsysteem is levensbelangrijk, maar kan onderdrukt of beschadigd worden. Als je een lage weerstand hebt, krijgen infectieziektes zoals griep en verkoudheid de kans om je lichaam binnen te dringen.
Teveel suikers kunnen het immuunsysteem verzwakken, waardoor allerlei grote en kleine ontstekingen in het lichaam kunnen ontstaan. Teveel suikers kunnen een vermindering van insulinegevoeligheid veroorzaken waardoor abnormale hoge insuline waarde een disbalans in de hormoonhuishouding en diabetes kan veroorzaken.
Eenvoudige tips om je immuunsysteem te versterken
Eet gezond en gevarieerd. Zorg dat je voldoende slaapt. Beweeg en sport regelmatig, bij voorkeur in de frisse buitenlucht. Probeer een gezond gewicht te behouden.
Als stress aanhoudt, dan blijft het lichaam flink wat cortisol aanmaken. Hierdoor wordt het immuunsysteem voor langere tijd onderdrukt wat een negatief effect heeft op de weerstand en dus op de gezondheid in het algemeen.
Patiënten met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen en deze infecties zijn soms moeilijker te genezen. Ook is er een risico dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we auto-immuunziekten.
Volgens de kou-expert kan het ervaren van (extreem) lage temperaturen je immuunsysteem versterken. Je lichaam maakt meer witte bloedlichaampjes aan, wat je weerstand verhoogt. En hoe beter je immuunsysteem werkt, hoe minder snel je ziek wordt.
Bij een chronische immuunziekte functioneert het immuunsysteem niet goed. Er zijn grofweg vier soorten chronische immuunziekten: De afweer is te sterk en richt zich naar binnen (auto-immuunziekten zoals reuma) De afweer is te sterk en richt zich op externe factoren (allergieën, eczeem)
Behandeling wat kunnen we doen? In veel gevallen worden patiënten met een auto-imuunziekte behandeld door de specialist op gebied van het orgaan of de ziekte waarin de ziekte zich uit. Bijvoorbeeld een reumatoloog, dermatoloog, nefroloog, maag-darm-lever arts, longarts, hematoloog of neuroloog.
Het afweersysteem speelt een opvallende dubbelrol bij COVID-19. Een effectieve afweerrespons zorgt dat het virus aangevallen en opgeruimd wordt, maar als dat niet goed lukt, lijkt een hyper-activatie van het afweersysteem te ontstaan dat juist tot ernstige problemen leidt.
Je immuunsysteem kan door verschillende oorzaken verzwakt raken, namelijk: Stress. Ongezondvoedingspatroon. Te weinig lichaamsbeweging.
Weerstand is het vermogen van uw lichaam om u te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, zodat u minder snel ziek wordt. De hoogte van uw weerstand hangt af van uw afweersysteem ofwel immuunsysteem. Dit systeem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen.
Oorzaken van een verlaagde weerstand
slaapgebrek, te weinig lichaamsbeweging, stress. ongezonde voeding.
In een poging om het virus te bestrijden, raakt bij een deel van de patiënten het immuunsysteem ontregeld en wordt het hyperactief. Dit leidt tot een zogenaamde 'immuunstorm'. Hierbij maakt het lichaam veel te veel immuunfactoren aan.
Andere oorzaken van een auto-immuunziekte:
Een belangrijke tweede oorzaak is chronische stress. Als de stress-as, dat wil zeggen het hormonale systeem dat vanuit de hersenen en de hypofyse de bijnieren aanstuurt voor een chronisch verhoogde aanmaak van cortisol zorgt.
Volgens PuurGezond is gezond eten vooral puur eten: onbewerkte en pure producten, bijvoorbeeld groenten, fruit, volle graanproducten, zuivel, noten en zaden, eieren, vlees en vis. Deze uitgangspunten zijn gebaseerd op wetenschappelijke gronden van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.