In de maanden mei tot en met oktober is een 3 mm pak zeer geschikt voor duiken in de Rode Zee. Ga je in de winterperiode, dan adviseren we je een dikker duikpak mee te nemen – een 5 of 7 mm pak is dan comfortabeler. Het gebruik van een duikcomputer en decoboei is vaak verplicht.
Je zou voldoende kunnen hebben aan een shorty. Ga je duiken in water tussen de 20 en 27 graden, dan heb je een pak nodig tussen de 4mm en 6 mm dik. Ga je duiken of snorkelen in water beneden de 20 graden dan heb je een natpak nodig met een dikte van minimaal 7mm of een tweedelig natpak.
Is Egypte veilig? Deze vraag krijgt Peter Overeem vaak van mensen die voor het eerst naar Egypte reizen. Ja, Egypte is veilig, maar je zult als duiker wel je huiswerk moeten doen om er voor te zorgen dat je duiken ook veilig verlopen.
Ga je in zout water duiken, dan heb je meer lood nodig dan in zoet water: 3% van je lichaamsgewicht. Voor de meeste duikers zal dit twee of drie kilo extra zijn. Dit wordt verklaard door het Principe van Archimedes: de opwaartse kracht van zout water is groter dan die van zoet water.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
Hoeveel precies, hangt los van de dikte van je pak ook af van spiermassa, lichaamsvet en conditie. Duik je met aluminium flessen, dan heb je meer nodig dan met stalen flessen. Een grove indicatie: gebruik je een 5 of 7 mm pak, begin dan met tien procent van je lichaamsgewicht aan lood.
Zoals hierboven al genoemd leven er rifhaaien. Daarnaast zijn er pelagische haaien te vinden zoals hamerhaaien en de oceanische witpunthaai. Daarnaast zwemt er wel eens een ongevaarlijke walvishaai voorbij. Ook de meer tot de verbeelding sprekende stierhaai en tijgerhaai komen voor in de Rode Zee bij Egypte.
Het gebeurde op zo'n 600 meter afstand van de plek waar een Oostenrijkse vrouw werd aangevallen. Een makohaai, ook wel makreelhaai genoemd, beet haar arm en been af. De 68-jarige wist nog aan land te raken, maar bezweek aan haar verwondingen in een privékliniek.
Aan het duiken zit natuurlijk altijd een kostenplaatje, maar het duiken in Egypte is goed te betalen. Je betaalt namelijk zo'n 35 euro per duik inclusief drinken en alle benodigde uitrusting. Wanneer je kiest voor twee duiken is dat dus 70 euro en wordt er ook nog eens een heerlijke lunch verzorgd.
Je zult de extra warmte isolatie hard nodig hebben. Maar als je midden in een hittegolf gaat surfen, is die extra warmte niet nodig. Dan is een slip (voor de heren) of een bikini meer dan voldoende. Maar als jij er een hekel aan hebt iets onder je wetsuit te dragen, dan is dat helemaal prima.
Sharm el-Sheikh, gelegen in de rotsachtige zuidelijke punt van het schiereiland de Sinaï, is de populairste duikbestemming van Egypte. Voor duikers voor wie de sterke stromingen en de diepte van 30 meter geen probleem is, is het wereldberoemde wrak van het SS Thistlegorm absoluut een bezoek waard.
Je kunt op talloze plekken in de Rode Zee het water in. Het beste zijn Marsa Alam, Safaga, El Quseir, Makadi Bay en Dahab in Egypte. De onderwaterwereld is uniek door talloze soorten vissen, waarvan een deel alleen hier voorkomt. Dit zijn de beste excursies voor duiken en snorkelen in de Rode Zee.
Over het algemeen komen de meeste soorten haaien in Egypte weinig voor bij de kust met uitzondering van kleine, en zeer schuwe, rifhaaitjes. In Hurghada is, vanwege de vele duikers en snorkelaars, de kans op een ontmoeting met een haai klein.
Gevaarlijke soorten zijn murenen, steenvissen, schorpioenvissen, zee-anemonen, zee-egels, sidderroggen, koraalduivels en brandkoraal. In de westelijke woestijngebieden komen toeristen gewoonlijk alleen mieren, torren, vliegen, vlooien, schorpioenen en soms een kudde gazellen tegen.
Maar de kans dat je ooit wordt gebeten door een haai is extreem klein. Per jaar overlijden gemiddeld tien mensen door een haaienbeet. In vergelijking: muggen zijn verantwoordelijk voor 725.000 doden per jaar.
Is Hurghada veilig? Hurghada is een veilige vakantiebestemming in Egypte en wordt elk jaar door duizenden Nederlanders het gehele jaar bezocht. De resorts in Egypte en dus ook in Hurghada worden tegenwoordig erg goed beveiligd en dus kun je hoe dan ook met een gerust gevoel van je vakantie genieten.
In Egypte kun je in principe alleen betalen met de Egyptische pond (LE, £ of EGP). Soms kun je souvenirs in euro's betalen, maar verder zijn alle betalingen in Egyptische ponden.
Afvallen door duiken? Sceptici zullen hoogst verbaasd zijn bij het horen van het antwoord: een persoon met een lichaamsgewicht rond 80 kilogram verbrandt per uur duiken rond de 600 kilocalorieën! Om je een idee te geven, als je een uurtje gaat basketballen verbruik je evenveel calorieën.
Op het einde van een duik is je lucht voor het grootste deel opgebruikt en moet je toch voldoende ballast (lood) bij je hebben zodat je op relatief geringe diepte van 5 tot 3 meter nog steeds zonder moeite onder blijft. Zoniet kom je in problemen bij het maken van veiligheids- of decompressiestops.
Elementen met negatief drijfvermogen
Dat wil zeggen dat we de hoeveelheid duiklood moeten verminderen afhankelijk van het gewicht en de dichtheid van de fles. Houd er rekening mee dat sommige duikflessen wel 16 kg kunnen wegen. In dat geval moet je minder duiklood dragen.
Hurghada heeft een uitgebreide snorkel regio. Vanaf de hotels kan je gemakkelijk een leuke boottocht boeken waarbij je op de meeste prachtige snorkelplekken komt in de Rode Zee. Vanaf hotel Arabella Azur Beach Resort loop je zo naar het eigen huisrif van het hotel of ga je de zee op naar het eiland Shedwan.