Drink minimaal anderhalve liter water, thee of vruchtensap (tenzij uw arts anders heeft voorgeschreven). Bij de lage bloeddruk na het eten. kan snelle inname van 300-500 cc (ijs)koud water tijdelijk de bloeddruk verhogen. Vermijd alcoholgebruik.
Een te lage bloeddruk is vaak onschuldig en heeft vaak ook geen behandeling nodig. Als u niet meer ziek bent, voldoende water blijft drinken en rustig probeert op te staan, gaan de klachten vaak vanzelf over.
Probeer echter om wat voeding in te nemen, water te drinken en vervolgens wat oefeningen te doen die de hartslag verhogen. Denk aan sit-ups, push-ups of kniebuigingen. Dit zijn oefeningen die u vrijwel altijd en overal kunt uitvoeren. Tien a twintig herhalingen zijn vaak al voldoende om de bloeddruk te laten stijgen.
Het is belangrijk om elke dag minstens 8 glazen water te drinken en frisdranken, vruchtensappen en alcohol te vermijden. Deze dranken bevatten vaak veel suiker en kunnen de bloeddruk verhogen.
Een lage bloeddruk kan worden veroorzaakt door stress, medicatie, hitte, of vocht- en zoutverlies. Meer zout eten en voldoende drinken, vooral bij warm weer, kunnen helpen de bloeddruk te verhogen. Vermijd uitdroging, warmte, en drukte om flauwvallen door een lage bloeddruk te voorkomen.
Teveel fosfaten in vooral bewerkt voedsel kunnen de bloeddruk verhogen, zelfs bij jonge gezonde volwassenen. (12) Ze zijn vooral aanwezig in bakmixen, soepen, dressings, sauzen, toetjes, puddingpoeders, kaas, smeerkaas, bewerkte vleeswaren en frisdranken als cola.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem meerdere, kleine maaltijden per dag zodat er niet teveel bloed tegelijk naar het maagdarmstelsel gaat. Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola.
Zout. Daarnaast is de rol van keukenzout (zout met natrium) duidelijk. "Van het innemen van veel zout stijgt de bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk minder zout eten kan het bewezen laten zakken", vertelt Versmissen.
Sommige kruidenthee zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het fruit bevat namelijk zogenoemde polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die goed zijn voor je hart. Een voorbeeld is een studie die liet zien dat senioren die acht weken lang bessen aten een lagere bloeddruk hadden.
Een plotselinge daling van de bloeddruk kan gevaarlijk zijn. Een verandering van slechts 20 mm Hg - een daling van 110 systolisch naar 90 mm Hg systolisch, bijvoorbeeld - kan duizeligheid en flauwvallen veroorzaken wanneer de hersenen niet genoeg bloed krijgen.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.
Overmatig gebruik van drop, zoethout, bepaalde kruidenthee of zout. Overgewicht, roken, te weinig lichaamsbeweging, stress, onevenwichtige voeding en/of overmatig gebruik van alcohol. Een lichamelijke aandoening, bijvoorbeeld een nieraandoening; dit is slechts in 5% van de gevallen de oorzaak.
Het drinken van bouillon helpt tegen de duizeligheid en de daling van de bloeddruk. Het zout uit de bouillon houdt namelijk het vocht vast in uw lichaam.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Zoals duizelig zijn of flauwvallen. Drink dan genoeg en sta rustig op. Soms komt een lage bloeddruk door medicijnen of doordat je veel vocht kwijtraakt. Ga dan naar de huisarts.
Hoge bloeddruk risicofactor voor hart- en vaatziekten
Patiënten met een langdurige hoge bloeddruk hebben een hoger risico op een aantal aandoeningen. Zo geeft hypertensie een verhoogd risico op verschillende hart- en vaatziekten, zoals een coronaire hartziekten, een beroerte en hartfalen.
Een goede tip voor mensen die last hebben van een lage bloeddruk is het eten van ijzerhoudende producten. Een goed voorbeeld hiervan is spinazie. Spinazie is rijk aan ijzer en is ook nog eens erg gezond. Ook appelstroop blijkt erg goed te zijn.
Dieet gerelateerde factoren die de bloeddruk verhogen zijn: de inname van zout, drop, zoethout, alcohol en drugs. Leefstijl, in de vorm van stress, weinig bewegen en overgewicht, kan ook leiden tot een verhoogde bloeddruk.
Ontspanning zal ervoor zorgen dat u beter om kunt gaan met stress. Omgaan met stress is heel belangrijk als u een lage bloeddruk hebt, of als u gevoelig bent voor een lage bloeddruk. U kunt maar beter denken aan op tijd eten en drinken, gezond zijn, op tijd bewegen en op tijd rusten!
Bij een lage bloeddruk kan je ook last hebben van (ernstige) vermoeidheid en moeite hebben met concentratie.
Drink je zero of light-varianten van je favoriete frisdrank omdat dit beter voor je schijnt te zijn? Helaas. Uit onderzoek van Diabetes Care blijkt juist dat het dagelijks drinken van deze suikervrije blikjes prik ook voor obesitas, een hogere bloeddruk en dus een verhoogde kans op hart- en vaatzieken kan zorgen.
Oorzaken. Orthostatische hypotensie wordt o.a. veroorzaakt door aandoeningen van het zenuwstelsel, waaronder de ziekte van Parkinson, suikerziekte, bloedarmoede, obstipatie en het gebruik van bepaalde medicatie. Uw arts zal met u bespreken wat bij u de oorzaak is.
Kruiden die de bloeddruk verhogen zijn zoethout, Koreaanse ginseng en rozemarijn. Rozemarijn werkt regulerend op de bloeddruk, terwijl zoethout alleen maar verhoogt.