De duizendpotigen behoren tot de geleedpotigen. Deze dieren leggen eieren. Bekende soorten zijn de duizendpoot, miljoenpoot maar ook de wortelduizendpoot. De eitjes worden in de grond afgezet.
Dieren die eieren leggen zijn vissen, amfibieën, insecten, reptielen, vogels en monotreme zoogdieren. Zo vormt bijvoorbeeld kikkerdril de eieren van kikkers. Eieren van vogels worden beschermd door een harde, kalkachtige schaal. Reptieleneieren hebben een zachtere, maar ook stevige schaal.
Sommige vogels maken nauwelijks een nest en leggen hun eieren op de kale grond, zoals veel op kliffen broedende zeevogels, bijvoorbeeld Zeekoeten. Veel hoendervogels leggen hun eieren op de grond. Bij de zangvogels is dat de leeuwerik en bij de roofvogels is dat bijvoorbeeld de havik.
Anno 2011 is de struisvogel degene die de grootste eieren produceert. Eén struisvogel wist er in 2008 zelfs het Guinness Book of Records met te halen. De vogel legde een ei van maar liefst 2,589 kilo! De eieren van een struisvogel zijn supersterk.
Hoewel de term broedseizoen doet vermoeden dat het alleen om vogels gaat, krijgen ook zoogdieren en reptielen in het voorjaar jongen. Het is ook voor reeën, damherten, zandhagedissen, padden, eekhoorns, egels, boommarters, vossen, konijnen en alle andere dieren van belang dat zij niet gestoord worden.
Het is niet algemeen bekend dat bij vogels, in tegenstelling tot wat bij mensen en vele andere diersoorten het geval is, de mannetjes de eieren leggen.
Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
Welk ei hoort bij welke vogel? Het Roodborstje heeft een blauw ei met kleine bruine roestige vlekjes. De Koolmees heeft een roze ei met rode vlekjes. De Huismus heeft een grijs met wit ei.
De kleur van vogeleieren verschilt enorm. Van effen wit bij ooievaars, lichtblauw bij spreeuwen tot bruingroen met chocoladebruine vlekken bij weidevogels. Oorspronkelijk, is het idee, waren vogeleieren effen wit, net als de eieren van reptielen waar vogels van afstammen.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken.
Broedt van april tot in juli. Heeft in die periode twee legsels, met ieder 5-7 eieren. De eieren zijn blauw-wittig van kleur met kleine rode vlekjes. Broedduur: 12-15 dagen.
De eieren zijn wit met rode vlekken. Broedduur 13-15 dagen. Kuikens worden gevoerd door beide ouders. Jongen zitten 18-21 dagen op het nest.
Merels en lijsters
Maar de binenkant van het nest van de zanglijster is massief en wordt helemaal gladgestreken met een mengsel van speeksel, modder en vermolmd hout. Ook de eiëren zijn anders van kleur. De eiëren van een merel zijn vaal blauwgroen met bruine vlekjes, van de zanglijster helderblauw met donkere vlekjes.
Nederlanders eten per persoon elk jaar bijna 200 eieren. Dat zijn voor het overgrote deel kippeneieren. Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten.
Jonkies uit eieren Er zijn twee diersoorten die we tot de zoogdieren rekenen, die wel eieren leggen. Het zijn: 1. het vogelbekdier en 2. de mierenegel. Deze dieren komen alleen voor in Australië en op Nieuw-Guinea, een eiland ten noorden van Australië.
Het vogelbekdier leeft in Oost-Australië en Tasmanië. Vogelbekdieren zijn uitstekende zwemmers en we vinden ze dan ook op de oevers van rivieren en meren. Daar vangen ze rivierkreeftjes, zoetwatergarnalen, kleine visjes om op te eten.
De eieren zijn groen van kleur met kleine bruinrode vlekjes. Het liefst maken ze hun nest in dichte struiken of lage bomen, in klimop en andere lage beplantingen. De nesten zijn vaak makkelijk te vinden waardoor veel eieren en jongen aan katten en kraaien ten prooi vallen.
Als je een groene ei met bruine vlekken, dan kan dit alleen maar komen van een inheemse vogel. Omdat elk nest ziet er anders is het niet moeilijk om de bijbehorende vogel bepalen. De zanglijster legt groene eieren.
Wat doe ik met de eitjes ? Haal de eitjes nooit weg! Als je de eieren te snel weg haalt heb je een kans dat je pop legnood / broednood kan krijgen. Op het moment dat de eitjes weg gehaald worden begint de pop weer opnieuw met eitjes aan te maken en te leggen.
Weghalen! De jongen die uit de eieren komen, komen later terug om er ook weer eieren te leggen. De poep is ongezond voor mensen en moeilijk weg te krijgen. Haal die eieren zo snel mogelijk weg, want anders hal je je mogelijk een hoop narigheid op de hals.
Kan ik de ganzeneieren ook eten? Ganzeneieren kan je op dezelfde manier als kippeneieren verwerken. Ze zijn alleen 2-3 keer zo groot als een kippenei. Zorg er wel voor dat je ganzenei altijd helemaal gaar eet vanwege de kans op een salmonella besmetting, deze is bij ganzeneieren nog groter dan bij kippeneieren.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem. Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.