Er is geen duidelijke verklaring voor dit gedrag, maar het is mogelijk dat kittens die vroeg bij hun moeder zijn weggehaald vaker aan dingen sabbelen om troost te zoeken.Het kan echter ook uit verveling zijn. Zorg daarom dan ook altijd voor voldoende en afwisselend speelgoed zodat ze zich niet verveelt.
Sabbelen is alleen normaal kattengedrag voor kittens
Normaal kattengedrag is gedrag met een duidelijke functie, een duidelijk doel en past bij de omstandigheden. Sabbelen is daarom heel normaal kattengedrag wanneer dit voorkomt bij een kitten dat nog bij de moederpoes drinkt. Een kitten heeft een sterke zuigbehoefte.
Het zuigen op kleren, net zoals ook het maken van trappelbewegingen op je schoot of op een kledingstuk, wijzen op nestdrang. Je kat denkt dat ze nog bij haar moeder is. Ze sabbelt uit tevredenheid. De reden hiervoor is vaak te vinden in het feit dat de kitten te vroeg werd gescheiden van de moeder.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Als je kat slaapt met haar pootjes onder haar lijf dan voelt ze zich helemaal thuis. Een geïrriteerde kat zal haar poten strekken en de haren op haar rug recht overeind zetten. Een kat met een goed humeur zal zich niet zo groot maken om er kleiner en niet bedreigend uit te zien.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Jonge kittens slapen bijna de hele dag (20 – 24 uur), volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en Senior katten (vanaf een leeftijd van ongeveer 11 jaar) slapen bijna 20 uur per dag. Mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht, min of meer aan één stuk.
Huiskatten worden vaak gescheiden van hun broers en zussen op jonge leeftijd. Het is onbekend hoe lang katten hun familie dan nog blijven herinneren. Het lijkt erop dat ze hun nestgenoten en hun moeder al na een paar maanden niet meer herkennen.
Speel 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten. Spelen is namelijk enorm belangrijk voor haar ontwikkeling. Via spel leert ze, traint ze haar motoriek, en krijgt ze voldoende afleiding. Ook bouw je zo een goede band met je kitten op.
Herstellende slaap
De eerste 3 weken van haar leven slaapt je kitten zo'n 90% van de tijd. Wanneer ze ongeveer een maand oud is slaapt ze nog zo'n 13-16 uur per dag, verspreid over verschillende momenten. Haar slaap is het belangrijkste herstel- en groeimoment voor je kitten.
Leg de mand van uw kitten op een gezellige, rustig plaats met een deken en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot zijn water-, voer- en kattenbak. U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving.
Een blije kitten houdt haar staart omhoog; als ze bang is houdt ze hem tussen haar poten. Het breeduit heen en weer zwaaien van de staart betekent dat een kat verveeld of ongeduldig is. Als ze echt geagiteerd is, beweegt ze haar staart snel heen en weer. Dit is duidelijk intimiderend gedrag.
Een ritme is voor katten namelijk belangrijk. Laat een kitten jonger dan 6 maanden 's nachts niet alleen. Zorg als je echt weg moet, dat er iemand anders op je kitten past.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Zeker wanneer de kat plotseling veel meer miauwt dan dat hij normaal doet, is de kans groot dat de kat ergens last van heeft, pijn heeft of ziek is en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Het is verstandig om dan even naar de dierenarts te gaan, zodat een medische oorzaak uitgesloten of behandeld kan worden.
Zonder alle opwinding van buitenshuis of een speelmaatje kan een kat of kitten zich snel gaan vervelen, zeker als hij of zij veel tijd binnen doorbrengt. Niet leuk voor je kat natuurlijk, maar het kan zelfs schadelijk zijn en depressies en overgewicht in de hand spelen.
Voor alle kattenkwaad, of dat nu de wc doortrekken (zie filmpje hieronder) of 'tijgeren' aan de onderkant van de bank is, geldt dat het de kat een beloning oplevert: afleiding en actie. Hoogstwaarschijnlijk reageert je baasje ook meteen, dat is nog leuker!
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Katten laten bijvoorbeeld hun achterste zien als begroeting en laten hun oogjes toevallen als ze ons 'kusjes' willen geven. Wij echter gaan naar hen toe en kijken hen aan, want dat is nu eenmaal wat we doen: we trekken instinctief onze ogen open als we iets schattigs zien en willen dit graag aanraken en strelen.
Katten die gehecht zijn houden hun baasje in de gaten, maar hebben tegelijkertijd aandacht voor hun omgeving. Op deze manier kan een kat zich veilig ontwikkelen en nieuwe dingen ontdekken. Huisdieren blijven voor hun verzorging afhankelijk van hun baasjes.